1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik pieczony z porzeczkami

Sernik pieczony z porzeczkami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik pieczony z porzeczkami to typowo letni sernik ze świeżymi owocami. Żeby zachować równowagę smaków w tym przepisie, polecamy przygotować sernik na ciasteczkowym spodzie (wspaniale komponuje się z lekko kwaskowatymi darami lata). Porzeczki są idealne do ciasta, bo ich drobne owoce nie rozpadają się w czasie pieczenia - zachowują także swój intensywny kolor i smak. Ekstrakt waniliowy nadaje ciastu przyjemnego aromatu, który idealnie współgra ze smakiem porzeczek.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczkowy spód:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Masę ciasteczkową rozłóż równomiernie w formie. Piecz przez 10 minut.

Masa serowa:

  • Krok 4

    Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno.

  • Krok 5

    Twaróg utrzyj z cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną. Cienkim strumieniem dolewaj masło.

  • Krok 6

    Do masy dodawaj stopniowo żółtka, ciągle mieszając. Śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj ją do masy.

  • Krok 7

    Białka dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę serową na ciasteczkowy spód. Delikatnie wyrównaj wierzch ciasta i ułóż na nim porzeczki.

  • Krok 8

    Sernik piecz przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwi piekarnika. Wystudzony sernik przełóż do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia na kilka godzin.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej