1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Brzoskwiniowo-jogurtowy sernik na zimno

Brzoskwiniowo-jogurtowy sernik na zimno

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Delikatny w smaku brzoskwiniowo-jogurtowy sernik na zimno.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Brzoskwiniowe wnętrze:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż folią spożywczą. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby galaretka się schłodziła i nabrała żelowej konsystencji.

  • Krok 2

    Gdy konsystencja będzie już odpowiednia, dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszaj i wylej do tortownicy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Spód:

  • Krok 3

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Ciasteczka pokrusz drobno i wymieszaj z roztopionym masłem na „mokry piasek”.

  • Krok 4

    Ciasteczka przesyp do tortownicy i delikatnie dociśnij tworząc spód. Wstaw do lodówki.

Masa:

  • Krok 5

    10 listków żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. W międzyczasie zmiksuj serek mascarpone, jogurt i cukier puder.

  • Krok 6

    Żelatynę odsącz z wody i umieść w rondelku. Rozpuść ją na niewielkiej mocy palnika (uważaj, aby jej nie zagotować!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy i całość wymieszaj, po czym przelej do reszty masy i szybko zmiksuj do połączenia się składników.

  • Krok 7

    1/3 masy wylej na ciasteczkowy spód i odstaw do lekkiego stężenia na około 20-30 minut. Pamiętaj, aby pozostałej części masy nie wkładać do lodówki.

  • Krok 8

    Po tym czasie galaretkę z brzoskwiniami wyjmij z mniejszej formy i ułóż w dużej tortownicy na jogurtowej warstwie.

  • Krok 9

    Całość przykryj pozostałą masą jogurtową, wypełniając dokładnie po bokach. Wierzch wyrównaj, wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

Wierzch:

  • Krok 10

    2 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Następnie odsącz z wody i rozpuść w rondelku (uważaj, aby jej nie zagotować!). Stopniowo dodawaj do żelatyny syrop brzoskwiniowy, energicznie mieszając rózgą, aby całość dokładnie się połączyła. Odstaw na krótko do lodówki, aby syrop nabrał żelowej konsystencji.

  • Krok 11

    Na nieco stężałym już serniczku ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalej tężejącym syropem brzoskwiniowym. Odstaw na około 4 godziny do całkowitego stężenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej