Ciasta bez pieczenia

Limonkowy sernik bez pieczenia na jogurcie

Limonkowy sernik bez pieczenia na jogurcie

  • 04:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
04:00
12
Średni

Limonkowy sernik bez pieczenia na jogurcie to idealny przepis na lato. Jest on wyjątkowo delikatny i kremowy, a limonka nadaje mu oryginalnego i wyrazistego smaku. Zapraszam do przepisu :)

Składniki

Kokosowy spód:
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 20 g kakao
  • 50 g miodu
  • 70 g rozpuszczonego masła
Krem limonkowy:
  • 1 Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • 250 g serka śmietankowego naturalnego
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 4 limonki
Galaretka limonkowa:
  • 4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 3 limonki
  • 200 ml wody
  • 100 g cukru pudru
  • 4 krople Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • skórka z 1 limonki
Wskazówki

Kokosowy spód:

Krok 1

Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Krok 2

W misce wymieszaj wiórki kokosowe z kakao. Dodaj miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. 

Krok 3

Utwórz spód tarty dokładnie dociskając mieszankę do foremki, podwyższając delikatnie brzegi. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. W tym czasie przygotuj krem limonkowy.

Krem limonkowy:

Krok 4

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie zanurzając je jeden po drugim. 

Krok 5

Serek śmietankowy zmiksuj z jogurtem naturalnym. 

Krok 6

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. 

Krok 7

Śmietankę dodaj do serka z jogurtem i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Krok 8

Limonki umyj, z jednej zetrzyj skórkę, a ze wszystkich wyciśnij sok. 

Krok 9

Namoczoną żelatynę odsącz, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (ale nie gotuj). Dodaj do rozpuszczonej żelatyny sok z limonek i dokładnie wymieszaj. 

Krok 10

Do masy śmietanowo-jogurtowej dodaj skórkę z limonek i sok z limonek. Całość delikatnie wymieszaj. 

Krok 11

Gotową masę wyłóż równomiernie na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Galaretka limonkowa:

Krok 12

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie zanurzając jeden po drugim. 

Krok 13

Z jednej limonki zetrzyj skórkę, a ze wszystkich wyciśnij sok. 

Krok 14

Wodę podgrzej i wymieszaj z odsączonymi listkami żelatyny. Dodaj cukier puder i barwnik zielony. Całość dokładnie wymieszaj. 

Krok 15

Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na krem limonkowy i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Do dekoracji

Krok 16

Czekoladę pokrój i przełóż do miseczki umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. 

Krok 17

Gdy czekolada się rozpuści wylej ją na płaską powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia. 

Krok 18

Następnie za pomocą ostrego noża zrób wiórki. Sernik posyp wiórkami czekoladowymi i startą skórką z limonki.

Składniki
Kokosowy spód:
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 20 g kakao
  • 50 g miodu
  • 70 g rozpuszczonego masła
Krem limonkowy:
  • 1 Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • 250 g serka śmietankowego naturalnego
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 4 limonki
Galaretka limonkowa:
  • 4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 3 limonki
  • 200 ml wody
  • 100 g cukru pudru
  • 4 krople Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • skórka z 1 limonki
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia

Wszystkiego słodkiego
04:00
24
Łatwy
Ciasto Filadelfia