1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Sernik na zimno z kiwi

Sernik na zimno z kiwi

sernik na zimno na spodzie z herbatników z waniliową masą serową i musem z kiwi na wierzchu - wszystkiego słodkiego
sernik na zimno na spodzie z herbatników z waniliową masą serową i musem z kiwi na wierzchu - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🌿 Postanowiłam przygotować coś wiosennego i orzeźwiającego zarazem. :) Sernik na zimno z musem z kiwi 💚 sprawdzi się tu idealnie. Delikatna, pyszna masa serowa i dodatek kiwi tworzą naprawdę ciekawą kompozycję smakową. Polecam! 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z herbatników:

  • Krok 1

    Twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nabrał temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Magda poleca

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek (możesz także przesypać je do worka i pokruszyć wałkiem do ciasta). Wymieszaj je z roztopionym masłem.

  • Krok 3

    Masę herbatnikową wyłóż na dno formy, wyrównaj łyżką i wstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

Masa serowa na sernik na zimno z kiwi:

  • Krok 4

    Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

  • Krok 5

    Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wyskrob z niej ziarenka.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

  • Krok 6

    Śmietankę przelej do garnuszka i zagotuj z laską wanilii. Zestaw z palnika, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wyjmij laskę wanilii.

  • Krok 7

    Twaróg przełóż do miski, dodaj ziarenka wanilii, cukier puder i śmietankę z żelatyną. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę serową przelej na schłodzony spód, wyrównaj i odstaw z powrotem do lodówki.

Mus z kiwi:

  • Krok 8

     Kiwi umyj, obierz ze skórki, umieść w wysokim naczyniu i zblenduj.

  • Krok 9

    Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody.

  • Krok 10

    Mus z kiwi przelej do garnuszka i zagotuj (w ten sposób z kiwi znikną enzymy, które powodują, że żelatyna nie wiąże tych owoców). Następnie zestaw z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Na koniec przelej mus na zastygnięty sernik i odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/sernik-na-zimno-z-kiwi

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej