Sernik na zimno z kiwi


Postanowiłam przygotować coś wiosennego i orzeźwiającego zarazem. :) Sernik na zimno sprawdzi się tu idealnie. Delikatna, pyszna masa serowa i mus kiwi tworzą ciekawą kompozycję smakową. Polecam! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód
-
Krok 1
Twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nabrał temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek (możesz także przesypać je do worka
i pokruszyć wałkiem). Połącz je z roztopionym masłem. -
Krok 3
Wyłóż na dno formy, wyrównaj łyżką i wstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
Masa serowa
-
Krok 4
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
-
Krok 5
Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wyskrob z niej ziarenka.
-
Krok 6
Śmietankę przelej do garnuszka i zagotuj z laską wanilii. Zestaw z palnika, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
-
Krok 7
Twaróg przełóż do miski, dodaj ziarenka wanilii, cukier puder i śmietankę z żelatyną. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Masę serową przelej na schłodzony spód, wyrównaj i odstaw z powrotem do lodówki.
Mus z kiwi
-
Krok 8
Kiwi umyj, obierz ze skórki, umieść w wysokim naczyniu i zblenduj.
-
Krok 9
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
-
Krok 10
Mus z kiwi przelej do garnuszka i zagotuj (w ten sposób z kiwi znikną enzymy, które powodują, że żelatyna nie wiąże tych owoców). Następnie zestaw z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Na koniec przelej mus na sernik i odstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze