1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy

Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy to bardzo elegancki deser. W smaku dominuje czekolada jednak mimo tego torcik jest lekki, a dzięki musowi pomarańczowemu także orzeźwiający. Będzie hitem każdego przyjęcia. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt czekoladowy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i szczyptą soli. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj.

    Białka z cukrem w szklanej misce i żółtka w osobnej
  • Krok 3

    Delikatnie wmieszaj kakao i przełóż masę do tortownicy. Biszkopt piecz przez około 20-25 minut.

    Masa biszkoptowa przed wylaniem na tortownicę

Galaretka:

  • Krok 4

    Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłóż folią spożywczą.

    Forma do pieczenia wyłożona folią spożywczą
  • Krok 5

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, a następnie po 5 minutach odsącz je w dłoni.

    Listki żelatyny zalane zimną wodą
  • Krok 6

    Sok pomarańczowy zagotuj i odstaw.

    Zagotowany sok pomarańczowy i listki żelatyny
  • Krok 7

    Do ciepłego soku dodaj odsączone listki i mieszaj do rozpuszczenia.

    Listki żelatyny dodawane do soku pomarańczowego
  • Krok 8

    Płyn odstaw i gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją do formy.

    galaretka wylana na folię spożywczą

Mus czekoladowo-pomarańczowy:

  • Krok 9

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po około 5 minutach odsącz listki w dłoni.

    Listki żelatyny Dr. Oetkera namoczone w wodzie
  • Krok 10

    Czekoladę drobno pokrój, następnie zagotuj 250 ml śmietanki i zalej nią czekoladę.

    Śmietanka i pokrojona czekolada
  • Krok 11

    Dodaj odsączone listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Pozostałe 250 ml schłodzonej śmietanki ubij z cukrem pudrem.

  • Krok 12

    Ubitą śmietankę stopniowo dodawaj do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj razem z ekstraktem pomarańczowym.

    Masa czekoladowa i ekstrakt pomarańczowy Dr. Oetkera
  • Krok 13

    Połowę musu wylej na wystudzony, czekoladowy biszkopt i włóż do zamrażarki na 30 minut.

  • Krok 14

    Po tym czasie delikatnie ułóż na środku zastygniętą galaretkę. 

    Galaretka pomarańczowa położona na mus czekoladowo-pomarańczowy
  • Krok 15

    Wylej pozostałą ilość musu i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

    Mus czekoladowo-pomarańczowy wylany na galaretką pomarańczową

Polewa:

  • Krok 16

    Czekoladę gorzką drobno pokrój. Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. 

    Czekolada zalana śmietanką
  • Krok 17

    Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź na górze mocno schłodzonego ciasta. 

    Polewa czekoladowa wylana na musowy torcik
  • Krok 18

    Przed podaniem ciasto oprósz kakao.

    Musowy torcik oprószony kakao

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej