1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake

Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake

Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake z polewą czekoladową, pralinkami i jajkami czekoladowymi
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czekoladowo-orzechowy tort "drip cake", to mój pomysł na wykorzystanie popularnego motywu dekoracyjnego. Charakterystycznym elementem tortów, wykonanych w tym stylu, jest spływająca po bokach czekoladowa polewa (stąd nazwa "drip cake", gdzie "drip" oznacza po angielsku: skapywać, kapać.) Pod efektowną dekoracją skrywa się kakaowy biszkopt z wyśmienitym kremem z orzechów laskowych. Ciasto jest nasączone ponczem, dlatego w połączeniu z delikatnym kremem i czekoladą rozpływa się w ustach. Do dekoracji użyłam czekoladowych słodkości i własnoręcznie przygotowanej prostej dekoracji z czekolady. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier przełóż do dużej miski i ubijaj na dużych obrotach przez 10 minut. Ubita masa powinna być gęsta i sztywna.

    jajka, cukier
  • Krok 2

    Mąkę pszenną i kakao przesiej i wymieszaj. Następnie za pomocą szpatułki, delikatnie połącz ubitą pianę z suchymi składnikami.

    mąka z kakao, piana z białek
  • Krok 3

    Masę przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Po 10 minutach obróć je do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia

    upieczony biszkopt czekoladowy
  • Krok 4

    Ostudzony blat przekrój na 3 części.

    trzy blaty biszkoptowe

Nasączenie:

  • Krok 5

    Wodę, kakao i cukier zagotuj, a następnie odstaw do przestudzenia. Otrzymanym ponczem nasącz blaty ciasta.

    woda, cukier, kakao ciemne

Krem:

  • Krok 6

    Śmietan-fix i cukier puder dokładnie wymieszaj.

    cukier puder, śmietan-fix
  • Krok 7

    Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski i ubij. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem, a następnie krem czekoladowy. Odstaw krem do lodówki.

    mascarpone, śmietanka kremówka
  • Krok 8

    Orzechy przełóż do malaksera i drobno zmiel.

    orzechy laskowe
  • Krok 9

    Odważ 500 g kremu i wymieszaj z 90 g zmielonych orzechów. Pozostałe 10 g orzechów zostaw do dekoracji.

    krem z orzechami
  • Krok 10

    Na dolnym blacie ciasta rozprowadź połowę kremu z orzechami. Przykryj drugim blatem i rozłóż pozostałą część kremu z orzechami. Przykryj ostatnim blatem. Pozostałą ilość kremu, bez orzechów, wykorzystaj do wyrównania góry i boków tortu. Około 3 łyżki kremu możesz zostawić do dekoracji. Tort odstaw do schłodzenia.

    przełożenie biszkoptu kremem

Polewa:

  • Krok 11

    Czekoladę i śmietankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, do połączenia składników. Polewę przełóż do rękawa cukierniczego. Polewę delikatnie rozprowadź na górze i bokach ciasta.

    czekolada, śmietanka na polewę

Dekorowanie:

  • Krok 12

    Ciasto udekoruj prostą dekoracją z czekolady, czekoladowymi jajkami, batonikami, pralinkami orzechowymi, orzechami w czekoladzie oraz perełkami z mixu dekoracji Blask Pereł.

    udekorowany tort Drip Cake

* Tutaj zobaczysz jak przygotować taką dekorację krok po kroku. 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej