Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake


Czekoladowo-orzechowy tort "drip cake", to mój pomysł na wykorzystanie popularnego motywu dekoracyjnego. Charakterystycznym elementem tortów, wykonanych w tym stylu, jest spływająca po bokach czekoladowa polewa (stąd nazwa "drip cake", gdzie "drip" oznacza po angielsku: skapywać, kapać.) Pod efektowną dekoracją skrywa się kakaowy biszkopt z wyśmienitym kremem z orzechów laskowych. Ciasto jest nasączone ponczem, dlatego w połączeniu z delikatnym kremem i czekoladą rozpływa się w ustach. Do dekoracji użyłam czekoladowych słodkości i własnoręcznie przygotowanej prostej dekoracji z czekolady. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier przełóż do dużej miski i ubijaj na dużych obrotach przez 10 minut. Ubita masa powinna być gęsta i sztywna.
-
Krok 2
Mąkę pszenną i kakao przesiej i wymieszaj. Następnie za pomocą szpatułki, delikatnie połącz ubitą pianę z suchymi składnikami.
-
Krok 3
Masę przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Po 10 minutach obróć je do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia
-
Krok 4
Ostudzony blat przekrój na 3 części.
Nasączenie:
-
Krok 5
Wodę, kakao i cukier zagotuj, a następnie odstaw do przestudzenia. Otrzymanym ponczem nasącz blaty ciasta.
Krem:
-
Krok 6
Śmietan-fix i cukier puder dokładnie wymieszaj.
-
Krok 7
Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski i ubij. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem, a następnie krem czekoladowy. Odstaw krem do lodówki.
-
Krok 8
Orzechy przełóż do malaksera i drobno zmiel.
-
Krok 9
Odważ 500 g kremu i wymieszaj z 90 g zmielonych orzechów. Pozostałe 10 g orzechów zostaw do dekoracji.
-
Krok 10
Na dolnym blacie ciasta rozprowadź połowę kremu z orzechami. Przykryj drugim blatem i rozłóż pozostałą część kremu z orzechami. Przykryj ostatnim blatem. Pozostałą ilość kremu, bez orzechów, wykorzystaj do wyrównania góry i boków tortu. Około 3 łyżki kremu możesz zostawić do dekoracji. Tort odstaw do schłodzenia.
Polewa:
-
Krok 11
Czekoladę i śmietankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, do połączenia składników. Polewę przełóż do rękawa cukierniczego. Polewę delikatnie rozprowadź na górze i bokach ciasta.
Dekorowanie:
-
Krok 12
Ciasto udekoruj prostą dekoracją z czekolady, czekoladowymi jajkami, batonikami, pralinkami orzechowymi, orzechami w czekoladzie oraz perełkami z mixu dekoracji Blask Pereł.
* Tutaj zobaczysz jak przygotować taką dekorację krok po kroku.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze