Torty

Tort porzeczkowy

Tort porzeczkowy

  • 03:00
  • 18
  • Trudny
03:00
18
Trudny

Przedstawiamy bardzo dziewczęcy tort porzeczkowy. Pastelowy róż dodaje lekkości, a czekoladowe kwiaty uroku. Pyszny waniliowy krem wspaniale komponuje się z porzeczkami w żelu. Taka propozycja z pewnością będzie atrakcją każdego kobiecego przyjęcia.

Składniki

Biszkopt:
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 210 g cukru
  • 7 jajek (osobno białka i żółtka)
Porzeczki w żelu:
  • 300 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka Żelatyny Dr. Oetkera
  • ½ szklanki cukru
Poncz:
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
Do przełożenia:
  • około 300 g porzeczek w żelu
  • 1 opakowanie Kremu waniliowego do tortów Dr. Oetkera
  • 300 ml mleka
  • ½ małego opakowania serka mascarpone (125 g)
Do dekoracji:
  • 1 opakowanie Kremu waniliowego do tortów Dr. Oetkera
  • 300 ml mleka
  • ½ małego opakowania serka mascarpone (125g)
  • 1 Barwnik spożywczy w żelu czerwony Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Perełek błyszczących Dr. Oetkera
  • 1 biała czekolada
Dodatkowo:
  • 2 formy 21 cm i 18 cm
  • papier do pieczenia
  • kawałki folii aluminiowej
  • patyczki do szaszłyków
  • kilka spinaczy
  • talerzyk, pojemnik na płatki czekoladowe
Składniki
Biszkopt:
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 210 g cukru
  • 7 jajek (osobno białka i żółtka)
Porzeczki w żelu:
  • 300 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka Żelatyny Dr. Oetkera
  • ½ szklanki cukru
Poncz:
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
Do przełożenia:
  • około 300 g porzeczek w żelu
  • 1 opakowanie Kremu waniliowego do tortów Dr. Oetkera
  • 300 ml mleka
  • ½ małego opakowania serka mascarpone (125 g)
Do dekoracji:
  • 1 opakowanie Kremu waniliowego do tortów Dr. Oetkera
  • 300 ml mleka
  • ½ małego opakowania serka mascarpone (125g)
  • 1 Barwnik spożywczy w żelu czerwony Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Perełek błyszczących Dr. Oetkera
  • 1 biała czekolada
Dodatkowo:
  • 2 formy 21 cm i 18 cm
  • papier do pieczenia
  • kawałki folii aluminiowej
  • patyczki do szaszłyków
  • kilka spinaczy
  • talerzyk, pojemnik na płatki czekoladowe
Zobacz ten przepis na ws.pl
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty

Wszystkiego słodkiego
08:00
12
Średni
Tort lodowy