1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik gruszkowy z białą czekoladą

Torcik gruszkowy z białą czekoladą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Torcik gruszkowy z białą czekoladą to propozycja słodkiego prezentu dla Mamy z okazji jej święta :) Klasyczny biszkopt przełożony kremem z musu gruszkowego, galaretki agrestowej oraz serka mascarpone. Wierzch ciasta ozdobiony kremem z białej czekolady. Wygląda wspaniale! :) Udekorowany karmelizowanymi gruszkami pomalowanym złotym, jadalnym pisakiem i dużymi wiórkami białej czekolady. Całość prezentuje się bardzo oryginalne i efektownie. Serdecznie zapraszam :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.

    w miseczce mąka obok sitko do przesiewania
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Sztywną pianę delikatnie połącz z żółtkami.

    w szklanej misce ubite białka z cukrem obok żółtka w miseczce
  • Krok 4

    Następnie dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

    w misce suche i mokre składniki na biszkopt
  • Krok 5

    Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut, do suchego patyczka. Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.

    w tortownicy
  • Krok 6

    Wystudzony biszkopt przekrój na 2 części. Sok z cytryny i wodę wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym ponczem nasącz oba blaty biszkoptu.

Mus gruszkowy:

  • Krok 1

    Zagotuj wodę i odmierz 150 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 2

    Gruszki pokrój w kostkę i przełóż je do garnka. Podpraż je na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż staną się miękkie.

  • Krok 3

    Tak przygotowane owoce dobrze zblenduj. 

  • Krok 4

    Wymieszaj owoce z galaretką agrestową i odstaw do schłodzenia. 

  • Krok 5

    Serek mascarpone przełóż do drugiej miski i zmiksuj. Ciągle miksując stopniowo dodawaj do serka galaretkę agrestową wymieszaną z owocami. Wstaw do lodówki do schłodzenia, aż masa zacznie tężeć.

  • Krok 6

    Jeden blat biszkoptu włóż do czystej formy okrągłej o średnicy 24 cm i przełóż na niego tężejący mus gruszkowy. Przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na około 2 godziny do całkowitego stężenia.

Krem z białej czekolady

  • Krok 1

    Białą czekoladę drobno pokrój, a śmietankę zagotuj.

  • Krok 2

    Gorącą śmietanką zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, a następnie schłódź w lodówce.

  • Krok 3

    Do zimnej masy dodaj serek mascarpone i za pomocą miksera dokładnie zmiksuj. Krem powinien być gęsty i dobrze ubity.

  • Krok 4

    Torcik wyciągnij z formy i na jego górze rozłóż krem z białej czekolady. Za pomocą szpatułki równomiernie rozłóż krem na cieście. Odstaw torcik do lodówki.

Dekorowanie

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Umytą gruszkę przekrój na pół. Zaczynając od środka pokrój gruszkę na jak najcieńsze plastry. Plastry gruszki obtocz w cukrze i układaj na blasze.

  • Krok 2

    Piecz przez 15 minut, następnie obróć gruszki na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 5-10 minut. Gotowe gruszki powinny być lekko brązowe. Na wystudzone gruszki nałóź kilka kropel złotego pisaka i delikatnie rozsmaruj. 

  • Krok 3

    Białą czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej.

  • Krok 4

    Rozpuszczoną czekoladę wylej na gładką powierzchnię i schłodź przez kilka minut w zamrażarce do stężenia. Za pomocą ostrza noża zeskrob grubsze wiórki. 

  • Krok 5

    Ciasto udekoruj wiórkami czekoladowymi i złotymi gruszkami.

     


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej