1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik gruszkowy z białą czekoladą

Torcik gruszkowy z białą czekoladą

torcik gruszkowy z białą czekoladą przełożony kremem z musem gruszkowym i mascarpone - wszystkiego słodkiego
torcik gruszkowy z białą czekoladą przełożony kremem z musem gruszkowym i mascarpone - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Torcik gruszkowy z białą czekoladą 🍐 to propozycja słodkiego prezentu dla Mamy z okazji jej święta. ❤️ Klasyczny biszkopt przełożony kremem z musu gruszkowego, galaretki agrestowej oraz serka mascarpone. Wierzch ciasta ozdobiony kremem z białej czekolady. Wygląda wspaniale! :) Udekorowany karmelizowanymi gruszkami pomalowany złotym, jadalnym pisakiem i dużymi wiórkami białej czekolady. Całość prezentuje się bardzo oryginalne i efektownie. Serdecznie zapraszam! 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na torcik gruszkowy z białą czekoladą:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 2

    Mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.

    mąka pszenna, ziemniaczana i proszek do pieczenia w misce, obok sitko do ich przesiania
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę delikatnie połącz z żółtkami.

    w szklanej misce ubite mikserem białka z cukrem, obok żółtka w miseczce
  • Krok 4

    Następnie dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

    w misce suche składniki dodane do masy jajecznej
  • Krok 5

    Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.

    ciasto na biszkopt przelane do tortownicy
  • Marta poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

  • Krok 6

    Wystudzony biszkopt przekrój na 2 części. Sok z cytryny i wodę wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym ponczem nasącz oba blaty biszkoptu.

    upieczony i wystudzony biszkopt przekrojony na dwa blaty, obok miseczka z ponczem do nasączenia, to jest wodą wymieszaną z sokiem z cytryny

Mus gruszkowy:

  • Krok 7

    Zagotuj wodę i odmierz 150 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

    opakowanie galaretki agrestowej dr. oetkera, obok miseczka z wodą i wsypaną do niej galaretką agrestową oraz ubijaczka kuchenna (rózga)
  • Krok 8

    Gruszki pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Podpraż na małym ogniu przez około 5 minut (do momentu, aż staną się miękkie).

    pokrojone w kostkę gruszki uprażone w garnku na palniku kuchenki
  • Krok 9

    Tak przygotowane owoce dobrze zblenduj. 

    gruszki zblendowane w garnku
  • Krok 10

    Wymieszaj owoce z galaretką agrestową i odstaw do schłodzenia. 

    galaretka agrestowa i zblendowane gruszki w osobnych miseczkach przed wymieszaniem za pomocą rózgi kuchennej (ubijaczki)
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 11

    Serek mascarpone przełóż do drugiej miski i zmiksuj. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj galaretkę agrestową wymieszaną z musem gruszkowym. Wstaw do lodówki do schłodzenia, aż masa zacznie tężeć.

    zmiksowany serek mascarpone w jednej misce oraz galaretka agrestowa wymieszana z musem gruszkowym w drugiej misce
  • Krok 12

    Jeden blat biszkoptu włóż do czystej okrągłej  formy o średnicy 24 cm i przełóż na niego tężejący mus gruszkowy. Przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na około 2 godziny do całkowitego stężenia.

    jeden z blatów biszkoptu ułożony z powrotem w czystej tortownicy i obok miska z kremem z serka mascarpone, galaretki agrestowej i musu gruszkowego

Krem z białej czekolady:

  • Krok 13

    Białą czekoladę drobno pokrój, a śmietankę zagotuj.

    garnek ze śmietanką i miseczka z drobno pokrojoną białą czekoladą
  • Krok 14

    Gorącą śmietanką zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, a następnie schłodź w lodówce.

    biała czekolada w miseczce zalana gorącą śmietanką
  • Krok 15

    Do zimnej masy dodaj serek mascarpone i dokładnie zmiksuj. Krem powinien być gęsty i dobrze ubity.

    serek mascarpone zmiksowany z rozpuszczoną w śmietance i przestudzoną białą czekoladą
  • Krok 16

    Torcik wyciągnij z formy i na jego górze rozłóż krem z białej czekolady. Za pomocą szpatułki równomiernie rozłóż krem na cieście. Odstaw torcik do lodówki.

    torcik przełożony kremem gruszkowym z rozłożonym na wierzchu kremem z białej czekolady
  • Szpatułka do wygładzania kremu marki Wilton

    Wykonana ze stali nierdzewnej szpatułka przeznaczona jest do wygładzania kremów i czekolady na powierzchni tortu. Sprawdzi się też do rozprowadzania czekolady na płaskiej powierzchni przy wykonywaniu czekoladowych dekoracji.

Dekorowanie torcika gruszkowego z białą czekoladą:

  • Krok 17

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Umytą gruszkę przekrój na pół. Zaczynając od środka pokrój gruszkę na jak najcieńsze plastry. Plastry gruszki obtocz w cukrze i układaj na blasze.

  • Krok 18

    Piecz przez 15 minut, następnie obróć gruszki na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 5-10 minut. Gotowe gruszki powinny być lekko brązowe. Na wystudzone gruszki nałóż kilka kropel złotego pisaka i delikatnie rozsmaruj. 

    upieczone na lekko brązowy kolor i wystudzone plastry gruszek pomalowane złotym pisakiem, obok opakowanie złotego pisaka od dr. oetkera
  • Krok 19

    Białą czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej.

    posiekana biała czekolada w misce nad garnkiem z kąpielą wodną
  • Krok 20

    Rozpuszczoną czekoladę wylej na gładką powierzchnię i schłodź przez kilka minut w zamrażarce do stężenia. Za pomocą ostrza noża zeskrob grubsze wiórki. 

    rozpuszczona biała czekolada wylana na płaski talerzyk i schłodzona w zamrażarce, nożem zeskrobane wiórki ze stężonej białej czekolady
  • Krok 21

    Ciasto udekoruj wiórkami czekoladowymi i złotymi gruszkami.

    torcik gruszkowy udekorowany kremem z białej czekolady, złotymi gruszkami i wiórkami białej czekolady
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/torcik-gruszkowy-biala-czekolada

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej