Torcik gruszkowy z białą czekoladą

Torcik gruszkowy z białą czekoladą to propozycja słodkiego prezentu dla Mamy z okazji jej święta :) Klasyczny biszkopt przełożony kremem z musu gruszkowego, galaretki agrestowej oraz serka mascarpone. Wierzch ciasta ozdobiony kremem z białej czekolady. Wygląda wspaniale! :) Udekorowany karmelizowanymi gruszkami pomalowanym złotym, jadalnym pisakiem i dużymi wiórkami białej czekolady. Całość prezentuje się bardzo oryginalne i efektownie. Serdecznie zapraszam :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Sztywną pianę delikatnie połącz z żółtkami.
-
Krok 4
Następnie dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 5
Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut, do suchego patyczka. Masę przelej do formy i piecz około 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.
-
Krok 6
Wystudzony biszkopt przekrój na 2 części. Sok z cytryny i wodę wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym ponczem nasącz oba blaty biszkoptu.
Mus gruszkowy:
-
Krok 7
Zagotuj wodę i odmierz 150 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Gruszki pokrój w kostkę i przełóż je do garnka. Podpraż je na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż staną się miękkie.
-
Krok 9
Tak przygotowane owoce dobrze zblenduj.
-
Krok 10
Wymieszaj owoce z galaretką agrestową i odstaw do schłodzenia.
-
Krok 11
Serek mascarpone przełóż do drugiej miski i zmiksuj. Ciągle miksując stopniowo dodawaj do serka galaretkę agrestową wymieszaną z owocami. Wstaw do lodówki do schłodzenia, aż masa zacznie tężeć.
-
Krok 12
Jeden blat biszkoptu włóż do czystej formy okrągłej o średnicy 24 cm i przełóż na niego tężejący mus gruszkowy. Przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na około 2 godziny do całkowitego stężenia.
Krem z białej czekolady
-
Krok 13
Białą czekoladę drobno pokrój, a śmietankę zagotuj.
-
Krok 14
Gorącą śmietanką zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, a następnie schłódź w lodówce.
-
Krok 15
Do zimnej masy dodaj serek mascarpone i za pomocą miksera dokładnie zmiksuj. Krem powinien być gęsty i dobrze ubity.
-
Krok 16
Torcik wyciągnij z formy i na jego górze rozłóż krem z białej czekolady. Za pomocą szpatułki równomiernie rozłóż krem na cieście. Odstaw torcik do lodówki.
Dekorowanie
-
Krok 17
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Umytą gruszkę przekrój na pół. Zaczynając od środka pokrój gruszkę na jak najcieńsze plastry. Plastry gruszki obtocz w cukrze i układaj na blasze.
-
Krok 18
Piecz przez 15 minut, następnie obróć gruszki na drugą stronę i pozostaw w piekarniku na kolejne 5-10 minut. Gotowe gruszki powinny być lekko brązowe. Na wystudzone gruszki nałóź kilka kropel złotego pisaka i delikatnie rozsmaruj.
-
Krok 19
Białą czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej.
-
Krok 20
Rozpuszczoną czekoladę wylej na gładką powierzchnię i schłodź przez kilka minut w zamrażarce do stężenia. Za pomocą ostrza noża zeskrob grubsze wiórki.
-
Krok 21
Ciasto udekoruj wiórkami czekoladowymi i złotymi gruszkami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze