Lekki tort komunijny z malinami


Lekki tort komunijny z malinami to przepis, który sprawdzi się na każdą wyjątkową okazję. Puszysty biszkopt , delikatny krem, malinowa konfitura i świeże maliny , klasyka wyjątkowa sama w sobie. Polecam
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka i cukier przełóż do dużej miski i ubijaj na wysokich obrotach przez 10 minut.
-
Krok 2
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i delikatnie wmieszaj do ubitych z cukrem jajek. Masę przełóż do tortownicy.
-
Krok 3
Biszkopt piecz przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź na kratce, obróć i wyciągnij z formy, a następnie przekrój go na 3 części.
-
Krok 4
Na dwóch częściach biszkoptu rozsmaruj konfiturę malinową.
Krem:
-
Krok 5
Serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach, aż do ubicia. Krem podziel na 3 części. Pierwszą największą część z białą masą przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostałą ilość kremu podziel na 2 części. Do jednej dodaj kilka kropel barwnika czerwonego, tak aby uzyskać jasnoróżowy kolor. Do drugiej części dodaj więcej barwnika, tak żeby krem nabrał mocno różowego koloru. Oba kremy przełóż do worków cukierniczych.
-
Krok 6
Tort przełóż białym kremem rozprowadzając również cienką warstwę na samej górze.
-
Krok 7
Zaczynając od dołu pokryj połowę wysokości tortu ciemnoróżową masą, a następnie drugą połowę jasnoróżowym kremem. Krem delikatnie wyrównaj za pomocą szpatułki. Przełóż tort do lodówki na kilka godzin. Schłodzony tort przenieś na paterę i udekoruj liofilizowanymi malinami, bezami, świeżymi malinami, perełkami cukrowymi oraz kwiatami gipsówki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze