1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Lekki tort komunijny z malinami

Lekki tort komunijny z malinami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Lekki tort komunijny z malinami to przepis, który sprawdzi się na każdą wyjątkową okazję. Puszysty biszkopt , delikatny krem, malinowa konfitura i świeże maliny , klasyka wyjątkowa sama w sobie. Polecam 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka i cukier przełóż do dużej miski i ubijaj na wysokich obrotach przez 10 minut.

  • Krok 2

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i delikatnie wmieszaj do ubitych z cukrem jajek. Masę przełóż do tortownicy.

  • Krok 3

    Biszkopt piecz przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź na kratce, obróć i wyciągnij z formy, a następnie przekrój go na 3 części.

  • Krok 4

    Na dwóch częściach biszkoptu rozsmaruj konfiturę malinową.

Krem:

  • Krok 5

    Serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach, aż do ubicia. Krem podziel na 3 części. Pierwszą największą część z białą masą przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostałą ilość kremu podziel na 2 części. Do jednej dodaj kilka kropel barwnika czerwonego, tak aby uzyskać jasnoróżowy kolor. Do drugiej części dodaj więcej barwnika, tak żeby krem nabrał mocno różowego koloru. Oba kremy przełóż do worków cukierniczych.

  • Krok 6

    Tort przełóż białym kremem rozprowadzając również cienką warstwę na samej górze.

  • Krok 7

    Zaczynając od dołu pokryj połowę wysokości tortu ciemnoróżową masą, a następnie drugą połowę jasnoróżowym kremem. Krem delikatnie wyrównaj za pomocą szpatułki. Przełóż tort do lodówki na kilka godzin. Schłodzony tort przenieś na paterę i udekoruj liofilizowanymi malinami, bezami, świeżymi malinami, perełkami cukrowymi oraz kwiatami gipsówki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej