Torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy

Przepyszny torcik lodowy o aksamitnie śmietankowym smaku, złamanym lekko kwaskową porzeczką. Wyraziste w smaku warstwy torciku zachwycą wszystkich. Prosty w przygotowaniu, bardzo efektowny, a co najważniejsze, smakuje jak najprawdziwsze lody! Koniecznie wypróbuj. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
-
Krok 2
Herbatniki drobno pokrusz, połączyłam z roztopionym masłem (powstał z nich „mokry piasek”).
-
Krok 3
Następnie wyłóż równomiernie na dno tortownicy, dociśnij mocno tworząc w ten sposób spód. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Mus porzeczkowy:
-
Krok 4
Owoce opłucz, umieść w rondelku. Następnie zasyp je trzema łyżkami cukru i ustaw na średniej mocy palnika.
-
Krok 5
Podgrzej je i mieszając co jakiś czas, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez chwilę, tak aż owoce zaczną się rozpadać, a woda nieco odparuje. Następnie całość przetrzyj przez sito tak, aby pozbyć się wszystkich skórek i otrzymać mus. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.
Masa śmietankowa:
-
Krok 6
Gdy mus i spód wystygną, przygotuj masę. W jednym wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, mikserem utrzyj go, dodając stopniowo mleko skondensowane (wystarczy zmiksować do połączenia się składników).
-
Krok 7
W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie dodaj ją do mleka i mascarpone, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełożenie:
-
Krok 8
Masę śmietankową podziel na dwie części, większą i mniejszą (nieco ponad 1/3 ). Do mniejszej części dodaj mus porzeczkowy (około 2 łyżek zostaw do polania pomiędzy warstwami) i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, do połączenia składników.
-
Krok 9
Następnie przełóż na spód z ciasteczek. Polej pozostałym musem porzeczkowym, a następnie wyłóż białą masę. Wierzch wyrównaj i wstawiłam do zamrażarki.
-
Krok 10
Po około godzinie, kiedy masa nieco zamarnie, wyjmij tortownicę i owiń ją szczelnie folią spożywczą, aby torcik nie nabrał „smaku zamrażarki”. Po zawinięciu odstaw na 10-12 godzin do całkowitego zamrożenia.
-
Krok 11
Przed podaniem, torcik wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10-15 minut (w zależności od temperatury otoczenia), aby nieco odtajał i lepiej się kroił. Dla zwieńczenia efektu podaj torcik z sosem owoce leśne.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze