1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy

Torcik lodowy śmietankowo-porzeczkowy

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przepyszny torcik lodowy o aksamitnie śmietankowym smaku, złamanym lekko kwaskową porzeczką. Wyraziste w smaku warstwy torciku zachwycą wszystkich. Prosty w przygotowaniu, bardzo efektowny, a co najważniejsze, smakuje jak najprawdziwsze lody! Koniecznie wypróbuj. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

  • Krok 2

    Herbatniki drobno pokrusz, połączyłam z roztopionym masłem (powstał z nich „mokry piasek”).

  • Krok 3

    Następnie wyłóż równomiernie na dno tortownicy, dociśnij mocno tworząc w ten sposób spód. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Mus porzeczkowy:

  • Krok 4

    Owoce opłucz, umieść w rondelku. Następnie zasyp je trzema łyżkami cukru i ustaw na średniej mocy palnika.

  • Krok 5

    Podgrzej je i mieszając co jakiś czas, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez chwilę, tak aż owoce zaczną się rozpadać, a woda nieco odparuje. Następnie całość przetrzyj przez sito tak, aby pozbyć się wszystkich skórek i otrzymać mus. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.

Masa śmietankowa:

  • Krok 6

    Gdy mus i spód wystygną, przygotuj masę. W jednym wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, mikserem utrzyj go, dodając stopniowo mleko skondensowane (wystarczy zmiksować do połączenia się składników).

  • Krok 7

    W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie dodaj ją do mleka i mascarpone, delikatnie wymieszaj szpatułką.

Przełożenie:

  • Krok 8

    Masę śmietankową podziel na dwie części, większą i mniejszą (nieco ponad 1/3 ). Do mniejszej części dodaj mus porzeczkowy (około 2 łyżek zostaw do polania pomiędzy warstwami) i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, do połączenia składników.

  • Krok 9

    Następnie przełóż na spód z ciasteczek. Polej pozostałym musem porzeczkowym, a następnie wyłóż białą masę. Wierzch wyrównaj i wstawiłam do zamrażarki.

  • Krok 10

    Po około godzinie, kiedy masa nieco zamarnie, wyjmij tortownicę i owiń ją szczelnie folią spożywczą, aby torcik nie nabrał „smaku zamrażarki”. Po zawinięciu odstaw na 10-12 godzin do całkowitego zamrożenia.

  • Krok 11

    Przed podaniem, torcik wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10-15 minut (w zależności od temperatury otoczenia), aby nieco odtajał i lepiej się kroił. Dla zwieńczenia efektu podaj torcik z sosem owoce leśne.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej