1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort zajączek

Tort zajączek

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort Zajączek – przepięknie ozdobi Wasze wielkanocne stoły i zachwyci wszystkich gości! Słodki zajączek to tradycyjny element nadchodzących Świąt, dlatego przygotowałam dla Was klasyczny tort w cudownym, świątecznym przybraniu! Środek skrywa mięciutki biszkopt, przełożony śmietankowym kremem i kwaskową galaretką z lemon curd. Cały urok tortu tkwi w dekoracji, która nie jest trudna do wykonania, a tworzy naprawdę wspaniały efekt! Do jej przygotowania potrzebujecie masy cukrowej, barwnika spożywczego, czekolady, cukrowych dekoracji… i odrobiny wyobraźni! <3
Bez wątpienia, Tort Zajączek pojawi się na moim stole w te Święta. :)

Natalia


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dekoracja:

  • Krok 1

    Dekoracje najlepiej przygotować wcześniej. Do ok. 30 g masy cukrowej dodaj kroplę barwnika, zagnieć do uzyskania jednolitego koloru.

  • Krok 2

    Podziel na 3 części. Z jednej zrób kulkę na nosek, a dwie pozostałe zawiń w folię spożywczą na czas przygotowania białej części uszu.

  • Krok 3

    Na papierze narysuj uszy zająca i wytnij je. Z białej masy cukrowej oderwij kawałek, zrób z niego oczka i kulkę wielkości małego orzecha włoskiego i przetnij na pół, odłóż do wyschnięcia. Pozostałą masę rozwałkuj na długość uszu (bardzo delikatnie podsyp mąką ziemniaczaną aby masa nie kleiła się do blatu) i przy pomocy szablonu wytnij uszy. Z różowej masy wytnij mniejsze uszka i przyklej do białych uszu bardzo delikatnie zwilżając je wodą. Zagnij lekko jedno ucho i odłóż oba do wyschnięcia, aby utrwalić kształt.

  • Krok 4

    Ciemną czekoladę rozpuść, przełóż do woreczka, odetnij niewielki koniec i na papierze do pieczenia zrób cienkie paski na wąsy i źrenice na oczkach. Wąsy odłóż do lodówki do zastygnięcia. Białą czekoladę rozpuść, posmaruj nią wszystkie elementy dekoracji z masy cukrowej w miejscu gdzie będą stykać się z kremem. Odłóż, aby czekolada zastygła.

Lemon curd:

  • Krok 1

    Przygotuj okrągłe naczynie o średnicy max. 18 cm, wyłóż folią spożywczą. W szklanej misce roztrzep jajko, żółtko i cukier. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.

  • Krok 2

    Na koniec dodaj skórkę otartą z jednej z cytryn i sok z obu cytryn.

  • Krok 3

    Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu, później zdejmij miskę z rondelka. Żelatynę namocz w zimnej wodzie ok. 5 min i dodaj do jeszcze gorącego kremu cytrynowego i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Krem wylej równomiernie do wcześniej przygotowanego naczynia, wstaw do lodówki do stężenia.

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dwie tortownice 20-centymetrowe wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek, umieść w misie i ubij mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Pod koniec ubijania stopniowo - ciągle ubijając - dodawaj cukier. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno żółtka.

  • Krok 3

    Na koniec wsyp suche składniki w dwóch turach i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły na jednolitą konsystencję. Gotową masę rozłóż równomiernie do form, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i uderz dnem o blat aby usunąć nadmiar pęcherzyków powietrza. Odstaw biszkopty do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój każdy biszkopt na dwa blaty.

Krem śmietankowy:

  • Krok 1

    Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę umieść w misie i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem, zmiksuj krótko do połączenia się składników. Niewielką ilość kremu (4-5 łyżek) odłóż do woreczka z ozdobną końcówką.

Przełożenie:

  • Krok 1

    Ułóż pierwszy blat biszkoptu na paterze, nasącz ponczem i połóż warstwę kremu, przykryj kolejnym biszkoptem, nasącz ponczem, posmaruj cienko kremem połóż galaretkę z lemon curd i przykryj warstwą kremu. Z pozostałymi blatami biszkoptu postąp podobnie. Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu kremem, na górze zrób dekorację z kremu na kształt grzywki i odstaw do lodówki do schłodzenia. Gdy krem już się schłodzi przyczep dekoracje i posyp grzywkę kolorową posypką.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej