Tort zajączek
Tort Zajączek – przepięknie ozdobi Wasze wielkanocne stoły i zachwyci wszystkich gości! Słodki zajączek to tradycyjny element nadchodzących Świąt, dlatego przygotowałam dla Was klasyczny tort w cudownym, świątecznym przybraniu! Środek skrywa mięciutki biszkopt, przełożony śmietankowym kremem i kwaskową galaretką z lemon curd. Cały urok tortu tkwi w dekoracji, która nie jest trudna do wykonania, a tworzy naprawdę wspaniały efekt! Do jej przygotowania potrzebujecie masy cukrowej, barwnika spożywczego, czekolady, cukrowych dekoracji… i odrobiny wyobraźni! <3
Bez wątpienia, Tort Zajączek pojawi się na moim stole w te Święta. :)
Natalia
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Dekoracja do tortu:
-
Krok 1
Dekoracje najlepiej przygotować wcześniej. Do ok. 30 g masy cukrowej dodaj kroplę barwnika, zagnieć do uzyskania jednolitego koloru.
-
Krok 2
Podziel na 3 części. Z jednej zrób kulkę na nosek, a dwie pozostałe zawiń w folię spożywczą na czas przygotowania białej części uszu.
-
Krok 3
Na papierze narysuj uszy zająca i wytnij je. Z białej masy cukrowej oderwij kawałek, zrób z niego oczka i kulkę wielkości małego orzecha włoskiego i przetnij na pół, odłóż do wyschnięcia. Pozostałą masę rozwałkuj na długość uszu (bardzo delikatnie podsyp mąką ziemniaczaną aby masa nie kleiła się do blatu) i przy pomocy szablonu wytnij uszy. Z różowej masy wytnij mniejsze uszka i przyklej do białych uszu bardzo delikatnie zwilżając je wodą. Zagnij lekko jedno ucho i odłóż oba do wyschnięcia, aby utrwalić kształt.
-
Krok 4
Ciemną czekoladę rozpuść, przełóż do woreczka, odetnij niewielki koniec i na papierze do pieczenia zrób cienkie paski na wąsy i źrenice na oczkach. Wąsy odłóż do lodówki do zastygnięcia. Białą czekoladę rozpuść, posmaruj nią wszystkie elementy dekoracji z masy cukrowej w miejscu gdzie będą stykać się z kremem. Odłóż, aby czekolada zastygła.
-
Może się przydać
Masa cukrowa Fun Cakes w kolorze białym pozwoli Ci stworzyć dekoracje na torty, ciasteczka i inne wypieki. Produkt jest gotowy do użycia - masę wystarczy zagnieść w rękach, rozwałkować i wyciąć odpowiednie kształty, np. za pomocą wykrawaczek. Sprawdzi się również do przygotowania figurek i innych trójwymiarowych dekoracji. Dzięki swojej plastyczności z łatwością nadasz jej pożądany kształt, a delikatny waniliowy smak sprawia, że jest również smacznym dodatkiem do Twoich słodkości!
Lemon curd:
-
Krok 5
Przygotuj okrągłe naczynie o średnicy max. 18 cm, wyłóż folią spożywczą. W szklanej misce roztrzep jajko, żółtko i cukier. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
-
Krok 6
Na koniec dodaj skórkę otartą z jednej z cytryn i sok z obu cytryn.
-
Krok 7
Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu, później zdejmij miskę z rondelka. Żelatynę namocz w zimnej wodzie ok. 5 min i dodaj do jeszcze gorącego kremu cytrynowego i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 8
Krem wylej równomiernie do wcześniej przygotowanego naczynia, wstaw do lodówki do stężenia.
Biszkopt do tortu:
-
Krok 9
Dwie tortownice 20-centymetrowe wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 10
Białka oddziel od żółtek, umieść w misie i ubij mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Pod koniec ubijania stopniowo - ciągle ubijając - dodawaj cukier. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno żółtka.
-
Krok 11
Na koniec wsyp suche składniki w dwóch turach i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły na jednolitą konsystencję. Gotową masę rozłóż równomiernie do form, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i uderz dnem o blat aby usunąć nadmiar pęcherzyków powietrza. Odstaw biszkopty do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój każdy biszkopt na dwa blaty.
Krem śmietankowy:
-
Krok 12
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę umieść w misie i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem, zmiksuj krótko do połączenia się składników. Niewielką ilość kremu (4-5 łyżek) odłóż do woreczka z ozdobną końcówką.
Przełożenie tortu zajączek:
-
Krok 13
Ułóż pierwszy blat biszkoptu na paterze, nasącz ponczem i połóż warstwę kremu, przykryj kolejnym biszkoptem, nasącz ponczem, posmaruj cienko kremem połóż galaretkę z lemon curd i przykryj warstwą kremu. Z pozostałymi blatami biszkoptu postąp podobnie. Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu kremem, na górze zrób dekorację z kremu na kształt grzywki i odstaw do lodówki do schłodzenia. Gdy krem już się schłodzi przyczep dekoracje i posyp grzywkę kolorową posypką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-zajaczek |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze