Tort Geode
Oryginalny, zaskakujący - po prostu piękny! Taki właśnie jest tort Geode 🎂 Dodatkowo pyszne czekoladowe wnętrze zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy ❤️ Baw się i dekoruj z fantazją używając ulubionych barwników i posypek od Dr. Oetkera 🎉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu:
-
Krok 1
Dwie formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz tylko jedną formę upiecz jeden biszkopt z połowy składników, a później drugi.
-
Krok 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj dokładnie.
-
Krok 3
Białka ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj stopniowo cukier z cukrem z wanilią, miksuj aż do rozpuszczenia się cukru.
Następnie ciągle ubijając wlewaj wodę, a później kolejno dodawaj żółtka i zmiksuj na jednolitą masę.
-
Krok 4
Na koniec wmieszaj w 2-3 turach suche składniki, zrób to szpatułą lub na najniższych obrotach miksera.
-
Krok 5
Gotową masę na biszkopt rozłóż równomiernie w formach i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i pozostaw o całkowitego wystudzenia.
Biszkopty wyjmij z formy gdy całkowicie wystygną, a następnie przekrój każdy na 3 równe blaty.
Krem kakaowy:
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, kakao, cukrem pudrem i śmietan-fix na gęsty krem.
Gotowy krem przełóż do dwóch worków (rękawów cukierniczych), tak będzie łatwiej nakładać równe warstwy.
Przełożenie tortu geode:
-
Krok 8
Rozłóż wszystkie blaty biszkoptu i nasącz je delikatnie ponczem. 3 blaty ( w tym jeden dolny) posmaruj dżemem z czarnej porzeczki.
-
Krok 9
Dolny blat ułóż na paterze, wyłóż warstwę kremu i przykryj blatem biszkoptu bez dżemu, a na niego wyłóż kolejną porcję kremu.
Podobnie zrób z pozostałymi blatami biszkoptu układając na przemian biszkopty z dżemem i bez dżemu. Tort powinien mieć 6 warstw biszkoptu i 5 warstw kremu.
Następnie wstaw tort do schłodzenia na kilka godzin.
Krem maślany na mleku skondensowanym:
-
Krok 10
Miękkie masło ubij na jasną puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane i ubijaj jeszcze około 5 minut .
Na koniec dodaj zielony barwnik i miksuj do uzyskania pożądanego koloru.
Do posmarowania tortu na gładko należy krem odpowietrzyć ucierając go silikonowym mieszadłem na najwolniejszych obrotach lub ręcznie używając silikonowej szpatuły.
-
Krok 11
3 pełne łyżki kremu odłóż na później do wykończenia dekoracji.
Schłodzony tort posmaruj najpierw bardzo cienką warstwą kremu aby ujarzmić okruszki.
-
Krok 12
Następnie posmaruj go równomiernie grubszą warstwą i wyrównaj boki i wierzch używając gładkiego metalowego narzędzia (szpatuły lub packi do wygładzania).
Odstaw tort do lodówki do schłodzenia i usztywnienia kremu.
Dekoracja Geode:
-
Krok 13
Na schłodzonym kremie wykałaczką lub nożykiem narysuj miejsca, w których będzie dekoracja.
Następnie ostrym, gładkim nożem wytnij i ostrożnie wyjmij kawałek tortu wg narysowanych linii. Najłatwiej jest wycinać trójkątny kształt.
-
Może się przydać
Magia Barw Różowa od Dr. Oetkera to wyjątkowo pyszna posypka, która sprawi, że każde ciasto będzie wyglądało bajkowo. Idealna propozycja dla fanów prostych i efektownych dekoracji.
-
Krok 14
Odsłonięte wnętrze tortu posmaruj odłożonym wcześniej kremem maślanym, a następnie obsyp dokładnie posypką pastelową z serii Magia Barw Dr. Oetkera. Dla ułatwienia możesz zabezpieczyć krawędzie wycięcia paskami papieru do pieczenia wciśniętymi prostopadle do tortu. Dzięki temu posypka będzie się przyczepiać do świeżego kremu, a nie do reszty tortu. Na koniec wyjmij paski papieru i uzupełnij puste miejsca posypką.
Udekorowany tort przechowuj w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-geode |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze