1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Geode

Tort Geode

tort geode z posypk膮
tort geode z posypk膮
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Oryginalny, zaskakuj膮cy - po prostu pi臋kny! Taki w艂a艣nie jest tort Geode 馃巶 Dodatkowo pyszne czekoladowe wn臋trze zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy 鉂わ笍 Baw si臋 i dekoruj z fantazj膮 u偶ywaj膮c ulubionych barwników i posypek od Dr. Oetkera 馃帀


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu:

  • Krok 1

    Dwie formy o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Je艣li masz tylko jedn膮 form臋 upiecz jeden biszkopt z po艂owy sk艂adników, a pó藕niej drugi.

  • Krok 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    M膮k臋 z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj dok艂adnie.

  • Krok 3

    Bia艂ka ubij na pian臋. W po艂owie ubijania dodawaj stopniowo cukier z cukrem z wanili膮, miksuj a偶 do rozpuszczenia si臋 cukru.

    Nast臋pnie ci膮gle ubijaj膮c wlewaj wod臋, a pó藕niej kolejno dodawaj 偶ó艂tka i zmiksuj na jednolit膮 mas臋.

  • Krok 4

    Na koniec wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki, zrób to szpatu艂膮 lub na najni偶szych obrotach miksera.

  • Krok 5

    Gotow膮 mas臋 na biszkopt roz艂ó偶 równomiernie w formach i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 45 minut do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i pozostaw o ca艂kowitego wystudzenia.

    Biszkopty wyjmij z formy gdy ca艂kowicie wystygn膮, a nast臋pnie przekrój ka偶dy na 3 równe blaty.

Krem kakaowy:

  • Krok 7

    Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij razem z mascarpone, kakao, cukrem pudrem i 艣mietan-fix na g臋sty krem.

    Gotowy krem prze艂ó偶 do dwóch worków (r臋kawów cukierniczych), tak b臋dzie 艂atwiej nak艂ada膰 równe warstwy.

Prze艂o偶enie tortu geode:

  • Krok 8

    Roz艂ó偶 wszystkie blaty biszkoptu i nas膮cz je delikatnie ponczem. 3 blaty ( w tym jeden dolny) posmaruj d偶emem z czarnej porzeczki. 

     

     

  • Krok 9

    Dolny blat u艂ó偶 na paterze, wy艂ó偶 warstw臋 kremu i przykryj blatem biszkoptu bez d偶emu, a na niego wy艂ó偶 kolejn膮 porcj臋 kremu.

    Podobnie zrób z pozosta艂ymi blatami biszkoptu uk艂adaj膮c na przemian biszkopty z d偶emem i bez d偶emu. Tort powinien mie膰 6 warstw biszkoptu i 5 warstw kremu.

    Nast臋pnie wstaw tort do sch艂odzenia na kilka godzin.

Krem ma艣lany na mleku skondensowanym:

  • Krok 10

    Mi臋kkie mas艂o ubij na jasn膮 puszyst膮 mas臋, nast臋pnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane i ubijaj jeszcze oko艂o 5 minut .

    Na koniec dodaj zielony barwnik i miksuj do uzyskania po偶膮danego koloru.

    Do posmarowania tortu na g艂adko nale偶y krem odpowietrzy膰 ucieraj膮c go silikonowym mieszad艂em na najwolniejszych obrotach lub r臋cznie u偶ywaj膮c silikonowej szpatu艂y.

  • Krok 11

    3 pe艂ne 艂y偶ki kremu od艂ó偶 na pó藕niej do wyko艅czenia dekoracji.

    Sch艂odzony tort posmaruj najpierw bardzo cienk膮 warstw膮 kremu aby ujarzmi膰 okruszki.

  • Krok 12

    Nast臋pnie posmaruj go równomiernie grubsz膮 warstw膮 i wyrównaj boki i wierzch u偶ywaj膮c g艂adkiego metalowego narz臋dzia (szpatu艂y lub packi do wyg艂adzania).

    Odstaw tort do lodówki do sch艂odzenia i usztywnienia kremu.

Dekoracja Geode:

  • Krok 13

    Na sch艂odzonym kremie wyka艂aczk膮 lub no偶ykiem narysuj miejsca, w których b臋dzie dekoracja.

    Nast臋pnie ostrym, g艂adkim no偶em wytnij i ostro偶nie wyjmij kawa艂ek tortu wg narysowanych linii. Naj艂atwiej jest wycina膰 trójk膮tny kszta艂t.

  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Magia Barw R贸偶owa od Dr. Oetkera to wyj膮tkowo pyszna posypka, kt贸ra sprawi, 偶e ka偶de ciasto b臋dzie wygl膮da艂o bajkowo. Idealna propozycja dla fan贸w prostych i efektownych dekoracji.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 14

    Ods艂oni臋te wn臋trze tortu posmaruj od艂o偶onym wcze艣niej kremem ma艣lanym, a nast臋pnie obsyp dok艂adnie posypk膮 pastelow膮 z serii Magia Barw Dr. Oetkera. Dla u艂atwienia mo偶esz zabezpieczy膰 kraw臋dzie wyci臋cia paskami papieru do pieczenia wci艣ni臋tymi prostopadle do tortu. Dzi臋ki temu posypka b臋dzie si臋 przyczepia膰 do 艣wie偶ego kremu, a nie do reszty tortu. Na koniec wyjmij paski papieru i uzupe艂nij puste miejsca posypk膮.

    Udekorowany tort przechowuj w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-geode

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej