1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Geode

Tort Geode

tort geode z posypką
tort geode z posypką
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Oryginalny, zaskakujący - po prostu piękny! Taki właśnie jest tort Geode 🎂 Dodatkowo pyszne czekoladowe wnętrze zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy ❤️ Baw się i dekoruj z fantazją używając ulubionych barwników i posypek od Dr. Oetkera 🎉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu:

  • Krok 1

    Dwie formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz tylko jedną formę upiecz jeden biszkopt z połowy składników, a później drugi.

  • Krok 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej do miski i wymieszaj dokładnie.

  • Krok 3

    Białka ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj stopniowo cukier z cukrem z wanilią, miksuj aż do rozpuszczenia się cukru.

    Następnie ciągle ubijając wlewaj wodę, a później kolejno dodawaj żółtka i zmiksuj na jednolitą masę.

  • Krok 4

    Na koniec wmieszaj w 2-3 turach suche składniki, zrób to szpatułą lub na najniższych obrotach miksera.

  • Krok 5

    Gotową masę na biszkopt rozłóż równomiernie w formach i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i pozostaw o całkowitego wystudzenia.

    Biszkopty wyjmij z formy gdy całkowicie wystygną, a następnie przekrój każdy na 3 równe blaty.

Krem kakaowy:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, kakao, cukrem pudrem i śmietan-fix na gęsty krem.

    Gotowy krem przełóż do dwóch worków (rękawów cukierniczych), tak będzie łatwiej nakładać równe warstwy.

Przełożenie tortu geode:

  • Krok 8

    Rozłóż wszystkie blaty biszkoptu i nasącz je delikatnie ponczem. 3 blaty ( w tym jeden dolny) posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. 

     

     

  • Krok 9

    Dolny blat ułóż na paterze, wyłóż warstwę kremu i przykryj blatem biszkoptu bez dżemu, a na niego wyłóż kolejną porcję kremu.

    Podobnie zrób z pozostałymi blatami biszkoptu układając na przemian biszkopty z dżemem i bez dżemu. Tort powinien mieć 6 warstw biszkoptu i 5 warstw kremu.

    Następnie wstaw tort do schłodzenia na kilka godzin.

Krem maślany na mleku skondensowanym:

  • Krok 10

    Miękkie masło ubij na jasną puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane i ubijaj jeszcze około 5 minut .

    Na koniec dodaj zielony barwnik i miksuj do uzyskania pożądanego koloru.

    Do posmarowania tortu na gładko należy krem odpowietrzyć ucierając go silikonowym mieszadłem na najwolniejszych obrotach lub ręcznie używając silikonowej szpatuły.

  • Krok 11

    3 pełne łyżki kremu odłóż na później do wykończenia dekoracji.

    Schłodzony tort posmaruj najpierw bardzo cienką warstwą kremu aby ujarzmić okruszki.

  • Krok 12

    Następnie posmaruj go równomiernie grubszą warstwą i wyrównaj boki i wierzch używając gładkiego metalowego narzędzia (szpatuły lub packi do wygładzania).

    Odstaw tort do lodówki do schłodzenia i usztywnienia kremu.

Dekoracja Geode:

  • Krok 13

    Na schłodzonym kremie wykałaczką lub nożykiem narysuj miejsca, w których będzie dekoracja.

    Następnie ostrym, gładkim nożem wytnij i ostrożnie wyjmij kawałek tortu wg narysowanych linii. Najłatwiej jest wycinać trójkątny kształt.

  • Może się przydać

    Magia Barw Różowa od Dr. Oetkera to wyjątkowo pyszna posypka, która sprawi, że każde ciasto będzie wyglądało bajkowo. Idealna propozycja dla fanów prostych i efektownych dekoracji.

  • Krok 14

    Odsłonięte wnętrze tortu posmaruj odłożonym wcześniej kremem maślanym, a następnie obsyp dokładnie posypką pastelową z serii Magia Barw Dr. Oetkera. Dla ułatwienia możesz zabezpieczyć krawędzie wycięcia paskami papieru do pieczenia wciśniętymi prostopadle do tortu. Dzięki temu posypka będzie się przyczepiać do świeżego kremu, a nie do reszty tortu. Na koniec wyjmij paski papieru i uzupełnij puste miejsca posypką.

    Udekorowany tort przechowuj w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-geode

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej