1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort komunijny (śmietankowo-truskawkowy)

Tort komunijny (śmietankowo-truskawkowy)

tort komunijny smietankowo-truskawkowy na paterze
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort komunijny. W dzień tak uroczysty jak komunia warto zaskoczyć gości czymś wyjątkowym. Taki właśnie jest ten tort. Pod bieluteńkim lukrem ukryty jest delikatny biszkopt, śmietankowe przełożenie przełamane truskawkami z białą czekoladą. Skromnie i elegancko udekorowany na zewnątrz i przepyszny wewnątrz.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej razem z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Białka jajek oddziel od żółtek, umieść w misie i ubij mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Pod koniec ubijania stopniowo - ciągle ubijając - dodawaj cukier. Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj żółtka. Na koniec dodaj suche składniki w dwóch turach i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły na jednolitą konsystencję.

  • Krok 3

    Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.

  • Krok 4

    Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go na trzy równe blaty.

Krem maślany:

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj.

Poncz:

  • Krok 6

    Wszystkie składniki ponczu wymieszaj ze sobą.

Przekładanie tortu:

  • Krok 7

    Dolny blat biszkoptu nasącz delikatnie ponczem, posmaruj dżemem i wyłóż połowę masy śmietanowej. Przykryj drugim blatem biszkoptu i postąp podobnie: delikatnie nasącz, posmaruj dżemem i masą śmietanową.

  • Krok 8

    Ostatni blat biszkoptu nasącz bardzo delikatnie od środka (nie zwilżaj ponczem wierzchniej skórki) i połóż na wierzchu tortu. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.

Krem maślany:

  • Krok 9

    Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na jasny, bardzo puszysty krem. Krem ucieraj przez około 10-15 minut. Gotowym kremem maślanym posmaruj dokładnie wierzch i boki tortu. Bardzo ważne jest, żeby nie pozostawić żadnych niepokrytych kremem fragmentów tortu, ponieważ lukier plastyczny się nie przyklei.

  • Krok 10

    Gdy cały tort będzie pokryty kremem, wygładź boki ciasta. Jest to kolejny ważny etap przygotowania tortu: krem musi być równo wygładzony, aby położony na nim lukier wyglądał ładnie i gładko. Zbyt dużych nierówności nie da się później dobrze wygładzić.

  • Krok 11

    Wygładzony tort odstaw na około 15 minut do lodówki.

Dekoracja:

  • Krok 12

    Trzy opakowania lukrów plastycznych zagnieć razem dokładnie na jedną, elastyczną masę. Oderwij kawałek zagniecionej masy i zawiń w folię - powstanie z niego emblemat z krzyżykiem. Pozostałą część lukru rozwałkuj na średnicę nieco większą niż suma wysokości boków i średnicy tortu. Delikatnie nawiń lukier na wałek i przenieś na tort, zaczynając rozwijanie od jednego boku, przez wierzch tortu i kończąc na drugim boku. Następnie ostrożnie - zaczynając od środka tortu - na zewnątrz i po bokach dociskaj równomiernie lukier do tortu. Gdy cały tort będzie już równo pokryty lukrem, nożykiem odetnij jego nadmiar (bardzo dobrze sprawdza się tu nożyk do pizzy).

  • Krok 13

    Odłożony wcześniej kawałek lukru rozwałkuj na grubość około 3 mm. Przy pomocy wcześniej przygotowanego papierowego szablonu wytnij kształt emblematu. Na środku zrób nożykiem delikatne wgłębienie w kształcie krzyżyka i wciśnij w nie malutkie białe perełki.

  • Krok 14

    Z niewielkiej ilości cukru pudru i odrobiny wody przygotuj lukier do przyczepienia dekoracji. Posmaruj nim tort w miejscu, gdzie chcesz umieścić emblemat oraz sam emblemat od wierzchu. Następnie szybko, zanim lukier wyschnie, przyłóż dekorację do tortu i przytrzymaj przez chwilę - aby się nie ześlizgnął, a lukier w tym czasie związał i utrzymał dekorację.

  • Krok 15

    Wierzch tortu udekoruj perełkami i świeżymi kwiatami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej