1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Raffaello

Tort Raffaello

tort raffello wszystkiego słodkiego
tort raffello wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czy są tu jacyś fani kokosowych klimatów?🥥🌴🥥 A może szukasz pomysłu na tort o nietuzinkowym połączeniu smaków? Tort Raffaello skrywa w sobie budyniowy krem z dodatkiem kajmaku, a także podkręcony dodatkiem likieru kokosowego i wiórków krem na bazie śmietanki i mascarpone. Prawdziwa bomba smakowa!💣😋

Tort Raffaello śmiało możecie przygotować na każdą okazję - jego jasna kolorostyka sprawia, że idealnie pasuje na przyjęcie komunijne czy chrzciny. Wierzch ciasta wystarczy ozdobić rozetkami z kremu maślanego, prażonymi płatkami migdałów i kokosowymi pralinkami. Biszkopt z dodatkiem wody to niezawodny sposób na to, aby tort był wilgotny i nie kruszył się podczas krojenia. 

Koniecznie zerknij na przepis poniżej!😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Biszkopt przygotuj zgodnie z tym 👉 przepisem. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

    upieczony biszkopt obok nóż do krojenia ciasta wilton

Przełożenie

  • Krok 2

    250 ml mleka przelej do garnaka i zagotuj. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń i przelej do gotującego się mleka. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.

    na płycie indukcyjne bosch gotowany budyń dr.oetkera
  • Krok 3

    Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą na styk i odstaw do wystudzenia.

    w głębokim talerzu ugotowany budyń przykryty folią spożywczą
  • Krok 4

    Wystudzony budyń przełóż do miski, dodaj kajmak i ekstrakt z migdałów.

    w misce ugotowany budyń i masa kajmakowa oraz ekstrakt z migdałów
  • Krok 5

    Zmiksuj na jednolitą masę.

    w miseczce zmiksowany krem kajmakowy obok ręczny mikser bosch
  • Krok 6

    Upieczony biszkopt przekrój na 3 blaty. Przełóż na paterę obrotową. Każdy z niach nasącz ponczem i posmaruj połową porcji kremu budyniowego.

    tort z warstwą kremu kajmakowego

Krem:

  • Krok 7

    Wodę z malibu zagotuj, dodaj wiórki kokosowe. Przykryj i odstaw do całkowitego wchonięcia płynu (ewentualny nadmiar odciśnij).

    w rondelku na płycie wiórki kokosowe
  • Krok 8

    Cukier puder wymieszaj z śmietan fixem. Serek umieść w misce, dodaj śmietankę, zmiksuj pod koniec dodając cukier puder z fixem. Na końcu delikatnie wmieszaj wiórki.

    w robocie kuchennym bosch ubijany krem mascarpone obok śmietan fix Dr. Oetkera
  • Krok 9

    Połowę porcji kremu rozsmaruj na kremie budyniowym.

    Biszkopt przełożony kremem kokosowym
  • Krok 10

    Drugi blat również nasącz, nałóż krem budyniowy oraz śmietankowy. Przykryj trzecim blatem.

    Przełożony tort kremem kokosowym z masą kajmakową

Krem maślany (tynk)

  • Krok 11

    Miękkie masło ubij na jasny, puszysty krem. 

     

    ubite masło kerrygold w misie robota
  • Krok 12

    Na koniec przelej, cały czas miksując, mleczko skondensowane, ubijaj do połączenia się składników.

    miękkie masło w misie robota bosch obok mleko skondensowane w szklanym naczyniu
  • Krok 13

    Na koniec, przy użyciu silikonowe szpatuły mieszaj krem maślany, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

    w misie krem maślany na mleku skondensowanym
  • Krok 14

    Otynkuj tort przy pomocy skrobki. Po pierwszej warstwie odstaw do lodówki.

    tort obłożony tynkiem maślanym
  • Krok 15

    Migdały w płatkach upraż na rozgrzanej patelni.

    prażone płatki migdałów Bakal na patelni
  • Krok 16

    Na schłodzony tort nałóż drugą warstwę kremu maślanego, wyrównaj. Pozostałą część kremu przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj tort. Do ozdoby użyj pralinek Raffaello oraz pokruszonych płatków migdalów.

    tort raffaello z kremem maślanym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-raffaello

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej