Tort Raffaello
Czy są tu jacyś fani kokosowych klimatów?🥥🌴🥥 A może szukasz pomysłu na tort o nietuzinkowym połączeniu smaków? Tort Raffaello skrywa w sobie budyniowy krem z dodatkiem kajmaku, a także podkręcony dodatkiem likieru kokosowego i wiórków krem na bazie śmietanki i mascarpone. Prawdziwa bomba smakowa!💣😋
Tort Raffaello śmiało możecie przygotować na każdą okazję - jego jasna kolorostyka sprawia, że idealnie pasuje na przyjęcie komunijne czy chrzciny. Wierzch ciasta wystarczy ozdobić rozetkami z kremu maślanego, prażonymi płatkami migdałów i kokosowymi pralinkami. Biszkopt z dodatkiem wody to niezawodny sposób na to, aby tort był wilgotny i nie kruszył się podczas krojenia.
Koniecznie zerknij na przepis poniżej!😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt
-
Krok 1
Biszkopt przygotuj zgodnie z tym 👉 przepisem. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przełożenie
-
Krok 2
250 ml mleka przelej do garnaka i zagotuj. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń i przelej do gotującego się mleka. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
-
Krok 3
Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą na styk i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 4
Wystudzony budyń przełóż do miski, dodaj kajmak i ekstrakt z migdałów.
-
Krok 5
Zmiksuj na jednolitą masę.
-
Krok 6
Upieczony biszkopt przekrój na 3 blaty. Przełóż na paterę obrotową. Każdy z niach nasącz ponczem i posmaruj połową porcji kremu budyniowego.
Krem:
-
Krok 7
Wodę z malibu zagotuj, dodaj wiórki kokosowe. Przykryj i odstaw do całkowitego wchonięcia płynu (ewentualny nadmiar odciśnij).
-
Krok 8
Cukier puder wymieszaj z śmietan fixem. Serek umieść w misce, dodaj śmietankę, zmiksuj pod koniec dodając cukier puder z fixem. Na końcu delikatnie wmieszaj wiórki.
-
Krok 9
Połowę porcji kremu rozsmaruj na kremie budyniowym.
-
Krok 10
Drugi blat również nasącz, nałóż krem budyniowy oraz śmietankowy. Przykryj trzecim blatem.
Krem maślany (tynk)
-
Krok 11
Miękkie masło ubij na jasny, puszysty krem.
-
Krok 12
Na koniec przelej, cały czas miksując, mleczko skondensowane, ubijaj do połączenia się składników.
-
Krok 13
Na koniec, przy użyciu silikonowe szpatuły mieszaj krem maślany, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
-
Krok 14
Otynkuj tort przy pomocy skrobki. Po pierwszej warstwie odstaw do lodówki.
-
Krok 15
Migdały w płatkach upraż na rozgrzanej patelni.
-
Krok 16
Na schłodzony tort nałóż drugą warstwę kremu maślanego, wyrównaj. Pozostałą część kremu przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj tort. Do ozdoby użyj pralinek Raffaello oraz pokruszonych płatków migdalów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-raffaello |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze