1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort truskawkowo-kokosowy komunijny

Tort truskawkowo-kokosowy komunijny

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort truskawkowo-kokosowy to moja propozycja na wyjątkowe komunijne ciasto. Przepiękny, pyszny, przykuwający uwagę, a zarazem delikatny i bardzo elegancki. Środek skrywa kokosowy krem przełożony świeżymi truskawkami, co w połączeniu daje słodycz przełamaną delikatną kwaskową nutą owocu. Całość zdobią czekoladowe miseczki wypełnione truskawkami, białe kwiaty i zielone listki, które dodają świeżego charakteru. Tort i ozdoby są dość łatwe do wykonania, a efekt jaki wspólnie tworzą jest zachwycający!
Polecam serdecznie. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dekoracja

  • Krok 1

    Przygotuj płaski talerzyk z kawałkiem papieru do pieczenia. Posypkę drobne perełki wysyp do małej miseczki. Balony nadmuchaj do rozmiarów mandarynki lub małego jabłka i szczelnie zawiąż koniec.

    białe baloniki na blacie
  • Krok 2

    Czekoladę rozpuść, zanurzaj w niej baloniki do połowy, aby pokryły się warstwą czekolady (nie może prześwitywać ).

    baloniki maczane w białej czekoladzie
  • Krok 3

    Strząśnij nadmiar czekolady, a następnie obtocz delikatnie w posypce.

    baloniki obtoczone w posypce
  • Krok 4

    Odłóż balonik na talerzyk wiązaniem do góry i podobnie postąp z pozostałymi balonikami. Gotowe wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła i powstały miseczki czekoladowe.

    balonik na papierze do pieczenia
  • Krok 5

    Gdy czekolada dobrze zastygnie, przekłuj balonik i delikatnie odczep go od czekoladowej miseczki.

    zastygnięta biała czekolada

Biszkopt

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Prostokątną formę o wymiarach 37x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, umieść w misie i ubij mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Pod koniec ubijania stopniowo - ciągle ubijając - dodawaj cukier. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno żółtka.

    cukier w miseczce i jajka
  • Krok 7

    Na koniec wsyp w dwóch turach mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły na jednolitą konsystencję.

    mąki z proszkiem do pieczenia w miseczce i cukier z wanilią
  • Krok 8

    Gotową masę wyłóż równomiernie w formie, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 9

    Piecz około 35-40 minut. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i uderz dnem o blat, aby usunąć nadmiar pęcherzyków powietrza. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na trzy blaty.

    upieczone ciasto

Krem

  • Krok 10

    Wszystkie składniki na krem kokosowy umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.

Przełożenie

  • Krok 11

    Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki.

    pokrojone truskawki w misce
  • Krok 12

    Jeden blat biszkoptu ułóż na paterze, nasącz ponczem z wody kokosowej, wyłóż połowę kremu kokosowego. Następnie wyłóż połowę porcji truskawek i szpatułą powciskaj w krem.Przykryj drugim blatem biszkoptu i postąp podobnie jak z pierwszym, wykładając drugą cześć kremu i truskawek. Całość przykryj trzecim blatem. Wstaw tort do lodówki na czas ubijania śmietanki.

    ciasto przełożone kremem i truskawkami w formie
  • Krok 13

    Schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na sztywno. Następnie grubą warstwą bitej śmietany posmaruj cały tort i wygładź. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzony tort udekoruj miseczkami z czekolady, posypkami, truskawkami i świeżymi, najlepiej jasnymi, kwiatami lub zielonymi listkami.

    śmietanka z cukrem pudrem w misce

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej