Bezy

Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie

Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie

  • 03:00
  • 12
  • Średni
03:00
12
Średni
Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie jest idealną propozycją deseru na wrześniowe przyjęcie. Delikatna, lekka i krucha beza idealnie komponuje się z duszonymi śliwkami o winnym aromacie. Gładkości dodaje ciastu krem na bazie serka mascarpone. Tort bezowy ze śliwkami jest bardzo okazałym ciastem - wykonanie go będzie popisem cukierniczych umiejętności.
Marta

Składniki

Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi
  • szczypta soli
Śliwki w czerwonym winie:
  • 250 g twardych śliwek
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 Cukier trzcinowy z cynamonem Dr. Oetkera
  • 50 ml czerwonego wina
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Wskazówki

Beza:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo zacznij dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodaj łyżeczkę skrobi, sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Masę bezową wyłóż na blachę i uformuj w okrąg. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 110 °C i susz przez 2 godziny. Bezę pozostaw w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia.

Śliwki w czerwonym winie:

Krok 4

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Cukier brązowy, cukier trzcinowy z cynamonem, wino i mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaj. Ustaw na palniku o średniej mocy i zagotuj.

Krok 5

Dodaj pokrojone śliwki i gotuj przez około 5 minut. Śliwki powinny być lekko miękkie, nie rozgotowane.

Krem śmietankowy:

Krok 6

Krem śmietankowy nałóż na środek bezy, a na nim ułóż śliwki i delikatnie polej sosem. Tak przygotowaną bezę podawaj od razu.

Składniki
Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi
  • szczypta soli
Śliwki w czerwonym winie:
  • 250 g twardych śliwek
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 Cukier trzcinowy z cynamonem Dr. Oetkera
  • 50 ml czerwonego wina
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Bezy ->

Przepisy z kategorii Bezy

Wszystkiego słodkiego
02:00
60
Łatwy
Mini beziki
Wszystkiego słodkiego
12:00
10
Średni
Pavlova Banoffee
Wszystkiego słodkiego
02:00
40
Średni
Bezy czekoladowe