1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie

Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie

Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 14 ocen

Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie jest idealną propozycją deseru na wrześniowe przyjęcie. Delikatna, lekka i krucha beza idealnie komponuje się z duszonymi śliwkami o winnym aromacie. Gładkości dodaje ciastu krem na bazie serka mascarpone. Tort bezowy ze śliwkami jest bardzo okazałym ciastem - wykonanie go będzie popisem cukierniczych umiejętności.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo zacznij dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodaj łyżeczkę skrobi, sól i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Masę bezową wyłóż na blachę i uformuj w okrąg. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 110 °C i susz przez 2 godziny. Bezę pozostaw w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia.

Śliwki w czerwonym winie:

  • Krok 4

    Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Cukier brązowy, cynamon, wino i mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaj. Ustaw na palniku o średniej mocy i zagotuj.

  • Krok 5

    Dodaj pokrojone śliwki i gotuj przez około 5 minut. Śliwki powinny być lekko miękkie, nie rozgotowane.

Krem śmietankowy do tortu bezowego:

  • Krok 6

    Krem śmietankowy nałóż na środek bezy, a na nim ułóż śliwki i delikatnie polej sosem. Tak przygotowaną bezę podawaj od razu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-bezowy-ze-sliwkami-w-czerwonym-winie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej