Ciasta czekoladowe

Torcik czekoladowo-truflowy

Torcik czekoladowo-truflowy

  • 04:00
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
04:00
10
Średni

Torcik, którego czekoladowe ciasto z nutą migdałów idealnie łączy się ze smakiem mocno czekoladowej masy truflowej.

Składniki

Ciasto:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 75 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 25 g kakao
  • 50 g mielonych migdałów
Do nasączania:
  • 4 łyżki Likieru Toffi
  • 3 łyżki wody
Masa truflowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 350 g czekolady [2,5 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka deserowej]
  • 75 g pokruszonych ciastek (Digestive)
  • 3 łyżki rumu
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodaj jajka.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, po czym przesiej przez sito. Cały czas miksując dodawaj stopniowo suche składniki do masy. Na końcu dodaj zmielone migdały. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4
Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-25 minut.

Poncz:

Krok 5
Upieczony spód tortu nasącz ponczem, przygotowanym z likieru toffi i wody.

Masa truflowa:

Krok 6
Do rondelka wlej śmietankę i dodaj masło. Całość podgrzej na małym ogniu mieszając.
Krok 7
Kolejno dodawaj połamaną na kawałki czekoladę, cały czas mieszając, do momentu aż powstanie jednolita masa.
Krok 8
Po przestudzenia wstaw ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij masę i znowu mieszaj ją łyżką przez około 3 minuty. Wstaw ponownie do lodówki.
Krok 9
Po 30 minutach wyjmij masę z lodówki i dodaj do niej bardzo drobno pokruszone ciastka, wlej rum i wyrób łyżką.
Krok 10
Następnie masę wyłóż na ciasto i wyrównaj, a grzebieniem cukierniczym udekoruj górę masy truflowej.
Krok 11
Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy ciasto dobrze zwilgotnieje, a masa będzie idealnie zastygnięta.
Składniki
Ciasto:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 75 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 25 g kakao
  • 50 g mielonych migdałów
Do nasączania:
  • 4 łyżki Likieru Toffi
  • 3 łyżki wody
Masa truflowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 350 g czekolady [2,5 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka deserowej]
  • 75 g pokruszonych ciastek (Digestive)
  • 3 łyżki rumu
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe

Wszystkiego słodkiego
01:30
13
Łatwy
Murzynek
Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy
Brownie z fasoli