1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Torcik czekoladowo-truflowy

Torcik czekoladowo-truflowy

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Torcik, którego czekoladowe ciasto z nutą migdałów idealnie łączy się ze smakiem mocno czekoladowej masy truflowej.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodaj jajka.

  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, po czym przesiej przez sito. Cały czas miksując dodawaj stopniowo suche składniki do masy. Na końcu dodaj zmielone migdały. Wymieszaj wszystkie składniki.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-25 minut.

Poncz:

  • Krok 5

    Upieczony spód tortu nasącz ponczem, przygotowanym z likieru toffi i wody.

Masa truflowa:

  • Krok 6

    Do rondelka wlej śmietankę i dodaj masło. Całość podgrzej na małym ogniu mieszając.

  • Krok 7

    Kolejno dodawaj połamaną na kawałki czekoladę, cały czas mieszając, do momentu aż powstanie jednolita masa.

  • Krok 8

    Po przestudzenia wstaw ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij masę i znowu mieszaj ją łyżką przez około 3 minuty. Wstaw ponownie do lodówki.

  • Krok 9

    Po 30 minutach wyjmij masę z lodówki i dodaj do niej bardzo drobno pokruszone ciastka, wlej rum i wyrób łyżką.

  • Krok 10

    Następnie masę wyłóż na ciasto i wyrównaj, a grzebieniem cukierniczym udekoruj górę masy truflowej.

  • Krok 11

    Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy ciasto dobrze zwilgotnieje, a masa będzie idealnie zastygnięta.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej