1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Torcik czekoladowo-truflowy

Torcik czekoladowo-truflowy

Torcik czekoladowo-truflowy na paterze
Torcik czekoladowo-truflowy na paterze
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Torcik, którego czekoladowe ciasto z nutą migdałów nasączone likierem toffi idealnie łączy się ze smakiem mocno czekoladowej masy truflowej. Poznaj przepis na torcik czekoladowo-truflowy, ktory skradnie serce Twoje i Twoich najbliższych. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe do torciku:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodaj jajka.

  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, po czym przesiej przez sito. Cały czas miksując dodawaj stopniowo suche składniki do masy. Na końcu dodaj zmielone migdały. Wymieszaj wszystkie składniki.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-25 minut.

  • Rękawica kuchenna od Dr. Oetkera

    Piękna, dwustronna i dwukolorowa rękawica kuchenna. Musisz ją mieć!

    Rękawica kuchenna od Dr. Oetkera

Poncz:

  • Krok 5

    Upieczony spód tortu nasącz ponczem, przygotowanym z likieru toffi i wody.

Masa truflowa do torcika:

  • Krok 6

    Do rondelka wlej śmietankę i dodaj masło. Całość podgrzej na małym ogniu mieszając.

  • Krok 7

    Kolejno dodawaj połamaną na kawałki czekoladę, cały czas mieszając, do momentu aż powstanie jednolita masa.

  • Krok 8

    Po przestudzenia wstaw ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij masę i znowu mieszaj ją łyżką przez około 3 minuty. Wstaw ponownie do lodówki.

  • Krok 9

    Po 30 minutach wyjmij masę z lodówki i dodaj do niej bardzo drobno pokruszone ciastka, wlej rum i wyrób łyżką.

  • Krok 10

    Następnie masę wyłóż na ciasto i wyrównaj, a grzebieniem cukierniczym udekoruj górę masy truflowej.

  • Krok 11

    Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy ciasto dobrze zwilgotnieje, a masa będzie idealnie zastygnięta.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/torcik-czekoladowo-truflowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej