Torcik czekoladowo-truflowy
Torcik, którego czekoladowe ciasto z nutą migdałów nasączone likierem toffi idealnie łączy się ze smakiem mocno czekoladowej masy truflowej. Poznaj przepis na torcik czekoladowo-truflowy, ktory skradnie serce Twoje i Twoich najbliższych.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe do torciku:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodaj jajka.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, po czym przesiej przez sito. Cały czas miksując dodawaj stopniowo suche składniki do masy. Na końcu dodaj zmielone migdały. Wymieszaj wszystkie składniki.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-25 minut.
-
Rękawica kuchenna od Dr. Oetkera
Piękna, dwustronna i dwukolorowa rękawica kuchenna. Musisz ją mieć!
Poncz:
-
Krok 5
Upieczony spód tortu nasącz ponczem, przygotowanym z likieru toffi i wody.
Masa truflowa do torcika:
-
Krok 6
Do rondelka wlej śmietankę i dodaj masło. Całość podgrzej na małym ogniu mieszając.
-
Krok 7
Kolejno dodawaj połamaną na kawałki czekoladę, cały czas mieszając, do momentu aż powstanie jednolita masa.
-
Krok 8
Po przestudzenia wstaw ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij masę i znowu mieszaj ją łyżką przez około 3 minuty. Wstaw ponownie do lodówki.
-
Krok 9
Po 30 minutach wyjmij masę z lodówki i dodaj do niej bardzo drobno pokruszone ciastka, wlej rum i wyrób łyżką.
-
Krok 10
Następnie masę wyłóż na ciasto i wyrównaj, a grzebieniem cukierniczym udekoruj górę masy truflowej.
-
Krok 11
Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy ciasto dobrze zwilgotnieje, a masa będzie idealnie zastygnięta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/torcik-czekoladowo-truflowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze