1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Spongebob

Tort Spongebob

tort spongebob wszystkiego słodkiegov
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

"Kto ananasowy pod wodą ma dom? Gąbczasto-kanciasto i żółty jak on? Kto grzywy i fale🌊 ze śmiechu chce gryźć? Jak ryba w wodzie poczuje się dziś?"🐠 - tak, to SpongeBob Kanciastoporty, który jest głównym bohaterem dzisiejszego przepisu🧽 Kciuk do góry, kto zaśpiewał to razem ze mną! Od teraz ta melodia będzie towarzyszyć mi przez cały dzień 😄

Przygotowałam dzisiaj przepis na tort z tą ulubioną bajkową postacią mojego syna, który zachwyci każdego fana. I tego małego, i tego dużego 😉 

Wilgotne, czekoladowe blaty przełożone kremem na bazie śmietanki, mascarpone i nutelli - żaden maluch się temu nie oprze! Warto przełamać czekoladowy smak 🍫ulubioną konfiturą - ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki, który idealnie się tutaj wkomponował 🥰

Tort SpongeBob to idealny przepis na urodzinowy kinder bal albo słodką niespodziankę z okazji Dnia Dziecka 🎈🎉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Figurki z masy cukrowej:

  • Krok 1

    Z żółtej masy uformuj prostokąt i przy pomocy specjalnego patyczka zrób ojkrągłe wgłębienia. Może przygać Ci się narzędzia z zestawu do masy cukrowej Wilton.

    żółta masa cukrowa fun cake w prostokątnym kawałku
  • Krok 2

    Z niebieskiej, czarnej i białej z malutkich kawałeczków utwórz oczy oraz zęby. Jadalnymi flamastrami dorysuj uśmiech.

    figurka spongebob obok mazaki, flamastry do masy cukrowej na tort
  • Krok 3

    Z różowej masy uformuj rozgwiazdę - Patryka, doczepiając mu ręce. Możesz je połączyć na odrobinę wody.

    patryk - różowa rozgwiazda z masy cukrowej (lukru plastycznego)
  • Krok 4

    Z zielonej uformuj płaskie koło i doczep od doły tworząc majtki. Przymocuj dwie stożkowate nogi.

    Z niebieskiego paska uformuj ślimaka. Z różowej masy zwiń pasek, tworząc pancerz.

    Do figurki Spongeboba wbij dwa patyczki, dzięki którym umocujesz go na torcie.

    figurki na tort Spongebob kanciastoporty
  • Krok 5

    Zielone paski poskręcaj tworząc trawę.

    figurki z lukru plastycznego spongebob kanciastoporty

Biszkopt kakaowy:

  • Krok 6

    Białka oddziel od żółtek, mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.

    Piekarnik nastaw na 180°C.

    suche składniki na biszkopt kakaowy. kartonik z ciemnym kakao Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Białka ubij na sztywno, dodając cukier łyżka po łyżce.

    w robocie kuchennym bosch ubijane białka , w miseczce cukier oraz żółtka
  • Krok 8

    Kolejno dodawaj żółtka.

    w misie bosch ubijana masa na biszkopt
  • Krok 9

    Do masy delikatnie wmieszaj suche składniki.

    w misie robota kuchennego bosch ciasto na biszkopt kakaowy
  • Krok 10

    Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy po średnicy 24 cm.

    w tortownicy dr.oetkera kakaowe ciasto biszkoptowe
  • Krok 11

    Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.

    upieczony czekoladowy biszkopt obok rękawica dr.oetekra
  • Krok 12

    Zetnij wierzch. Przetnij biszkopt na trzy blaty. 

    biszkopt przekrajany nożem strunowym wilton
  • Magda poleca

    Przygotowania tortu nie wyobrażam sobie bez noża strunowego Wilton. Dzięki niemu biszkopt jest idealnie i równo podzielony na blaty, a falisty drut tnie tort czysto, dzięki czemu nie pozostawia dużej ilość okruchów.

    Magda poleca

Ponczowanie biszkoptu:

  • Krok 13

    Przygotuj poncz. Pędzelkiem namocz pierwszy blat biszkoptu.

  • Krok 14

    Rozsmaruj równomiernie dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki.

Krem do przełożenia tortu:

  • Krok 15

    Nutellę wymieszaj z serkiem mascarpone. Śmietankę podbij, nie ubijając jej do końca. Na koniec dodaj masę czekoladową i miksuj do połączenia się składników.

  • Krok 16

    Na warstwę z dżemem wyłóż połowę przygotowanego kremu.

  • Krok 17

    Przykryj drugim blatem, nasącz i wyłóż kolejne dwie łyżki dżemu.

  • Krok 18

    Przełóż równomiernie drugą porcję kremu. Jeśli pozostanie Ci krem, przełóż go do worka z ozdobną końcówką i pozostaw do dekoracji tortu.

  • Może się przydać

    Patera obrotowa do dekoracji, z wysuwanymi nóżkami Wilton to niezastąpiony gadżet dla każdego miłośnika dekorowania wypieków. Antypoślizgowa powierzchnia talerza trzyma wypiek na swoim miejscu i zapobiega przesuwaniu się ciasta, dzięki czemu dekorowanie wypieków jest bajecznie proste!

    Może się przydać
  • Krok 19

    Przykryj trzecim blatem, również go nasącz. Tort przełóż na obrotową paterę. Jeśli jest potrzeba wyrównaj krem szpatułą.

Krem czekoladowy do tynkowania:

  • Krok 20

    Masło przełóż i utrzyj na jasny krem. Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 21

    Zmień końcówkę miksera na tą do ubijania i stopniowo dodawaj czekoladę.

  • Krok 22

    Przy pomocy szpatuły nałóż i wyrównaj pierwszą warstwę kremu maślanego. Odstaw do lodówki by masa stężała.

  • Magda poleca

    Szpatułka cukiernicza od dawna towarzyszy mi w kuchni. Z jej pomocą równomiernie rozprowadzisz kremy, polewy na wierzchu tortów, ciast, muffinek i ciasteczek.

    Magda poleca
  • Krok 23

    Po tym czasie nałóż drugą warstwę kremu maślanego, przykładając szpatułę i jednocześnie obracając paterą. Odstaw ponownie do lodówki do stężenia masy maślanej.

  • Krok 24

    Przy pomocy ciepłego noża zetnij nadmiar kremu z wierzchu tortu.

Drip czekoladowy (polewa czekoladowa):

  • Krok 25

    W gorącej śmietance rozpuść czekoladę. Odstaw do wystudzenia. Jeszcze płynną przelewaj na brzeg tortu, tak by spływała po brzegach.

    polewanie tortu drip cake czekoladą

Dekoracja:

  • Krok 26

    Figurki ułóż na torcie. Tort udekoruj kolorowymi perełkami oraz ulubionymi słodyczami. Z kremu do przełożenia tortu, przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, zrób ozdobne rozetki. 

    tort drip cake z spongebobem obok perełki musssujące
  • Podkład okrągły pod tort

    Pokryty ozdobną folią w kolorze różowego złota sprawdzi się jako podkładka do transportu Twoich wypieków, a także jako taca do serwowania różnych słodkości. Odpowiednia grubość podkładu zapewnia stabilne podparcie dla ciast i tortów.

    Podkład okrągły pod tort
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-spongebob

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej