Tort Spongebob
"Kto ananasowy pod wodą ma dom? Gąbczasto-kanciasto i żółty jak on? Kto grzywy i fale🌊 ze śmiechu chce gryźć? Jak ryba w wodzie poczuje się dziś?"🐠 - tak, to SpongeBob Kanciastoporty, który jest głównym bohaterem dzisiejszego przepisu🧽 Kciuk do góry, kto zaśpiewał to razem ze mną! Od teraz ta melodia będzie towarzyszyć mi przez cały dzień 😄
Przygotowałam dzisiaj przepis na tort z tą ulubioną bajkową postacią mojego syna, który zachwyci każdego fana. I tego małego, i tego dużego 😉
Wilgotne, czekoladowe blaty przełożone kremem na bazie śmietanki, mascarpone i nutelli - żaden maluch się temu nie oprze! Warto przełamać czekoladowy smak 🍫ulubioną konfiturą - ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki, który idealnie się tutaj wkomponował 🥰
Tort SpongeBob to idealny przepis na urodzinowy kinder bal albo słodką niespodziankę z okazji Dnia Dziecka 🎈🎉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Figurki z masy cukrowej:
-
Krok 1
Z żółtej masy uformuj prostokąt i przy pomocy specjalnego patyczka zrób ojkrągłe wgłębienia. Może przygać Ci się narzędzia z zestawu do masy cukrowej Wilton.
-
Krok 2
Z niebieskiej, czarnej i białej z malutkich kawałeczków utwórz oczy oraz zęby. Jadalnymi flamastrami dorysuj uśmiech.
-
Krok 3
Z różowej masy uformuj rozgwiazdę - Patryka, doczepiając mu ręce. Możesz je połączyć na odrobinę wody.
-
Krok 4
Z zielonej uformuj płaskie koło i doczep od doły tworząc majtki. Przymocuj dwie stożkowate nogi.
Z niebieskiego paska uformuj ślimaka. Z różowej masy zwiń pasek, tworząc pancerz.
Do figurki Spongeboba wbij dwa patyczki, dzięki którym umocujesz go na torcie.
-
Krok 5
Zielone paski poskręcaj tworząc trawę.
Biszkopt kakaowy:
-
Krok 6
Białka oddziel od żółtek, mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180°C.
-
Krok 7
Białka ubij na sztywno, dodając cukier łyżka po łyżce.
-
Krok 8
Kolejno dodawaj żółtka.
-
Krok 9
Do masy delikatnie wmieszaj suche składniki.
-
Krok 10
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy po średnicy 24 cm.
-
Krok 11
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
-
Krok 12
Zetnij wierzch. Przetnij biszkopt na trzy blaty.
-
Magda poleca
Przygotowania tortu nie wyobrażam sobie bez noża strunowego Wilton. Dzięki niemu biszkopt jest idealnie i równo podzielony na blaty, a falisty drut tnie tort czysto, dzięki czemu nie pozostawia dużej ilość okruchów.
Ponczowanie biszkoptu:
-
Krok 13
Przygotuj poncz. Pędzelkiem namocz pierwszy blat biszkoptu.
-
Krok 14
Rozsmaruj równomiernie dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki.
Krem do przełożenia tortu:
-
Krok 15
Nutellę wymieszaj z serkiem mascarpone. Śmietankę podbij, nie ubijając jej do końca. Na koniec dodaj masę czekoladową i miksuj do połączenia się składników.
-
Krok 16
Na warstwę z dżemem wyłóż połowę przygotowanego kremu.
-
Krok 17
Przykryj drugim blatem, nasącz i wyłóż kolejne dwie łyżki dżemu.
-
Krok 18
Przełóż równomiernie drugą porcję kremu. Jeśli pozostanie Ci krem, przełóż go do worka z ozdobną końcówką i pozostaw do dekoracji tortu.
-
Może się przydać
Patera obrotowa do dekoracji, z wysuwanymi nóżkami Wilton to niezastąpiony gadżet dla każdego miłośnika dekorowania wypieków. Antypoślizgowa powierzchnia talerza trzyma wypiek na swoim miejscu i zapobiega przesuwaniu się ciasta, dzięki czemu dekorowanie wypieków jest bajecznie proste!
-
Krok 19
Przykryj trzecim blatem, również go nasącz. Tort przełóż na obrotową paterę. Jeśli jest potrzeba wyrównaj krem szpatułą.
Krem czekoladowy do tynkowania:
-
Krok 20
Masło przełóż i utrzyj na jasny krem. Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 21
Zmień końcówkę miksera na tą do ubijania i stopniowo dodawaj czekoladę.
-
Krok 22
Przy pomocy szpatuły nałóż i wyrównaj pierwszą warstwę kremu maślanego. Odstaw do lodówki by masa stężała.
-
Magda poleca
Szpatułka cukiernicza od dawna towarzyszy mi w kuchni. Z jej pomocą równomiernie rozprowadzisz kremy, polewy na wierzchu tortów, ciast, muffinek i ciasteczek.
-
Krok 23
Po tym czasie nałóż drugą warstwę kremu maślanego, przykładając szpatułę i jednocześnie obracając paterą. Odstaw ponownie do lodówki do stężenia masy maślanej.
-
Krok 24
Przy pomocy ciepłego noża zetnij nadmiar kremu z wierzchu tortu.
Drip czekoladowy (polewa czekoladowa):
-
Krok 25
W gorącej śmietance rozpuść czekoladę. Odstaw do wystudzenia. Jeszcze płynną przelewaj na brzeg tortu, tak by spływała po brzegach.
Dekoracja:
-
Krok 26
Figurki ułóż na torcie. Tort udekoruj kolorowymi perełkami oraz ulubionymi słodyczami. Z kremu do przełożenia tortu, przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, zrób ozdobne rozetki.
-
Podkład okrągły pod tort
Pokryty ozdobną folią w kolorze różowego złota sprawdzi się jako podkładka do transportu Twoich wypieków, a także jako taca do serwowania różnych słodkości. Odpowiednia grubość podkładu zapewnia stabilne podparcie dla ciast i tortów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-spongebob |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze