1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Cynamonowy sernik z nerkowców

Cynamonowy sernik z nerkowców

Wegański cynamonowy sernik z nerkowców z płatkami migdałów i daktylami - Wszystkiego Słodkiego
Wegański cynamonowy sernik z nerkowców z płatkami migdałów i daktylami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Roślinne serniki to zdrowsza alternatywa dla klasycznego świątecznego wypieku. Możesz wybierać spośród jagielników, tofurników czy dyniowników. Jednak to cynamonowy sernik z nerkowców, pokryty karmelem daktylowym, z uwagi na swój  unikalny smak i dodatek aromatycznego cynamonu będzie królem świątecznych wegańskich deserów. 😊 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie masy na sernik z nerkowców:

  • Krok 1

    Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

    Nerkowce w misce.

Spód z daktyli:

  • Krok 2

    Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym.

    Tortownica ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.

    Daktyle zalane gorącą wodą w misce
  • Krok 4

    Następnie odsącz daktyle i zblenduj je w malakserze razem z płatkami migdałów.

    Płatki migdałów i namoczone daktyle w miseczkach.
  • Krok 5

    Masę wyłóż na spód tortownicy i delikatnie dociśnij. Wstaw formę do lodówki.

    Spód z migdałów i daktyli w tortownicy.

Masa cynamonowa:

  • Krok 6

    Nerkowce odsącz z wody i dokładnie zblenduj z napojem migdałowym, mleczkiem kokosowym, olejem kokosowym, cukrem kokosowym oraz z pastą z wanilii.

    Nerkowce, mleczko kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy i cukier kokosowy w miseczkach, obok cynamon mielony dr. oetkera i pasta z wanilii bourbon dr. oetkera
  • Pasta waniliowa Intense Dr. Oetkera

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Pasta waniliowa Intense Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Gotową masę przełóż na spód i delikatnie wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania karmelu z daktyli.

    masa na sernik cynamonowy z nerkowców wyłożona do tortownicy na spód migdałowo-daktylowy

Karmel z daktyli:

  • Krok 8

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.

    Daktyle zalane gorąca wodą w misce.
  • Krok 9

    Następnie odsącz je i połącz z napojem migdałowym i olejem kokosowym.

    Odsączone daktyle, napój migdałowy i olej kokosowy w miseczkach.
  • Krok 10

    Składniki zblenduj dokładnie za pomocą malaksera.

    Karmel daktylowy w miseczce.
  • Krok 11

    Karmel z daktyli rozsmaruj na masie z nerkowców.

    Karmel daktylowy rozsmarowany na serniku cynamonowym z nerkowców.

Dekoracja:

  • Krok 12

    Płatki migdałów podpraż na patelni. Daktyle pokrój na paski i udekoruj nimi ciasto.

    Podprażone płatki migdałów i daktyle pokrojone w paseczki w osobnych miseczkach, obok sernik cynamonowy z nerkowców
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/cynamonowy-sernik-z-nerkowcow

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej