Lody kawowe z nerkowców i daktyli
Kawowe lody z nerkowców i daktyli! 🍦 Tego fantazyjnego smaku próżno szukać w lodziarniach, natomiast możesz przygotować je w bardzo prosty sposób w domu. Są bardzo kremowe z przyjemnie wyczuwalnym aromatem kawy.
W przepisie pokazuje Wam sposób jak zrobić takie lody bez specjalnej maszynki do lodów.😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Lody wegańskie (kawowe) z nerkowców i daktyli:
-
Krok 1
Do blendera kielichowego wlej napój sojowy (lub inny napój roślinny). Dodaj nerkowce i daktyle.
-
Krok 2
Dodaj syrop klonowy, kakao i espresso. Jeżeli lubisz możesz też dodać odrobinę zmielonych ziaren kawy. Masę dokładnie zblenduj.
-
Marta poleca
Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca gwarantujące intensywny smak oraz zapach. Doskonałe sprawdza się do ciast, polew i deserów.
-
Krok 3
Gładką masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.
-
Krok 4
Po 2 godzinach przełóż masę z powrotem do blendera kielichowego i jeszcze raz zmiksuj. Jeżeli lody mocniej się zmroziły użyj na początku funkcji kruszenia lodu. Czynność najlepiej powtórzyć 2-3 razy co pół godziny.
-
Krok 5
Masę przełóż do pojemnika lub do foremek na lody. Wierzch posyp pokruszonymi ziarnami kawy. Najlepiej żeby pojemnik na lody był z przykrywką. Jeżeli takiego nie masz, przykryj pojemnik folią spożywczą.
-
Krok 6
Wstaw do zamrażarki na około 5 godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/weganskie-lody-kawowe-na-nerkowcach |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze