1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody kawowe z nerkowców i daktyli

Lody kawowe z nerkowców i daktyli

Lody kawowe z nerkowców i daktyli posypane kruszonymi ziarnami kawy- Wszystkiego Słodkiego
Lody kawowe z nerkowców i daktyli posypane kruszonymi ziarnami kawy- Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Kawowe lody z nerkowców i daktyli! 🍦 Tego fantazyjnego smaku próżno szukać w lodziarniach, natomiast możesz przygotować je w bardzo prosty sposób w domu. Są bardzo kremowe z przyjemnie wyczuwalnym aromatem kawy.

W przepisie pokazuje Wam sposób jak zrobić takie lody bez specjalnej maszynki do lodów.😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Lody wegańskie (kawowe) z nerkowców i daktyli:

  • Krok 1

    Do blendera kielichowego wlej napój sojowy (lub inny napój roślinny). Dodaj nerkowce i daktyle.

    Blender kielichowy Bosch VitaMaxx a obok w miseczkach daktyle i nerkowce.
  • Krok 2

    Dodaj syrop klonowy, kakao i espresso. Jeżeli lubisz możesz też dodać odrobinę zmielonych ziaren kawy. Masę dokładnie zblenduj.

    W blenderze kielichowym Bosch VitaMaxx napój sojowy z nerkowcami i daktylami. W miseczkach kakao Ciemne Dr. Oetkera, syrop klonowy i espresso.
  • Marta poleca

    Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca gwarantujące intensywny smak oraz zapach. Doskonałe sprawdza się do ciast, polew i deserów.

    Marta poleca
  • Krok 3

    Gładką masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.

    Pojemnik dołączony do blendera kielichowego Bosch wypełniony masą na lody z nerkowców i daktyli.
  • Krok 4

    Po 2 godzinach przełóż masę z powrotem do blendera kielichowego i jeszcze raz zmiksuj. Jeżeli lody mocniej się zmroziły użyj na początku funkcji kruszenia lodu. Czynność najlepiej powtórzyć 2-3 razy co pół godziny.

    Zmrożone lody kawowe na bazie nerkowców i daktyli w blenderze kielichowym VitaMaxx.
  • Krok 5

    Masę przełóż do pojemnika lub do foremek na lody. Wierzch posyp pokruszonymi ziarnami kawy. Najlepiej żeby pojemnik na lody był z przykrywką. Jeżeli takiego nie masz, przykryj pojemnik folią spożywczą.

    Masa lodowa w prostokątnej foremce, obok pokruszone ziarna kawy.
  • Krok 6

    Wstaw do zamrażarki na około 5 godzin. 

    Lody kawowe na bazie nerkowców i daktyli posypane pokruszonymi ziarnami kawy.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/weganskie-lody-kawowe-na-nerkowcach

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej