1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Łatwy piernik wegański

Łatwy piernik wegański

piernik wegański przełożony powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą i posypany dużą ilością migdałów - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Każda pani domu ma swój moment na przygotowanie ciasta piernikowego. Niektóre robią to już pod koniec października, inne na kilka tygodni przed świętami lub… na kilka dni przed pierwszą gwiazdką! Piernik to wszak taki smakołyk, który dostosowuje się do naszego rytmu przedświątecznych przygotowań oraz dietetycznych zwyczajów.

Piernik wegański to bożonarodzeniowa klasyka bez jajek i laktozy, za to z dużą ilością aromatycznych przypraw korzennych oraz domowych powideł śliwkowych, a także mocno czekoladową polewą!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik wegański:

  • Krok 1

    Do garnka wlej napój sojowy, sztuczny miód, olej, przyprawę korzenną i cukier. Zagotuj. Dodaj powidła śliwkowe i dobrze wymieszaj. Odstaw masę do przestudzenia.

    W garnku podgrzany napój sojowy, ze sztucznym miodem, olejem, przyprawą korzenną i cukrem. Obok w miseczce powidła.
  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą. Wymieszaj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Zmielone siemię lniane zalane gorącą wodą.
  • Krok 3

    W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i kakao. Do przestudzonej masy w garnku, dodaj napęczniałe siemię lniane i wymieszaj.

    W jednej misce suche składniki potrzebne do przygotowania ciasta. W drugiej misce podgrzane wcześniej składniki z powidłami.
  • Krok 4

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do składników suchych dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia.

    Wymieszane ciasto na wegański piernik. Obok keksówka Dr. Oetker wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do keksówki i piecz przez około 50-55 minut, do suchego patyczka. Następnie odstaw piernik do wystudzenia.

    Ciasta w keksówce, gotowe do upieczenia.

Przełożenie:

  • Krok 6

    Wystudzony piernik przekrój na 3 części i przełóż powidłami.

    Wystudzony piernik, pokrojony na 3 części, przełożony powidłami śliwkowymi.

Polewa:

  • Krok 7

    Gorzką czekoladę przełóż do garnka. Dodaj napój sojowy i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż powstanie jednolita, czekolada masa. Całość możesz podgrzewać również w mikrofalówce na małej mocy.

    Gorzka czekolada w garnku. Obok napój sojowy w szklance.
  • Krok 8

    Na wystudzonym i przełożonym powidłami pierniku, rozsmaruj polewę czekoladową.

    Upieczony piernik na papierze do pieczenia. Obok w garnku gotowa, gęsta polewa czekoladowa.
  • Krok 9

    Posyp grubo posiekanymi migdałami.

    Piernik polany gęstą polewą czekoladową. Wierzch piernika posypany grupo posiekanymi migdałami.

* Zamiast miodu sztucznego możesz użyć też syropu z agawy lub syropu klonowego.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej