Tofurnik (sernik z tofu) ze śliwkami
Tofurnik to klasyka w kuchni wegańskiej lub dla osób nietolerujących laktozy. Przygotowałam dla Was, jesienną wariację ze śliwkami! Co jak co, ale to połączenie jest absolutnie GENIALNE! Słodko-kwaśna śliwka z masą z tofu tworzy prawdziwe NIEBO W GĘBIE! Koniecznie wypróbuj mój przepis na roślinny, wegański sernik (tofurnik) ze śliwkami! 🥧
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z herbatników do tofurnika:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Marta poleca
Wysokiej jakości tortownice w Sklepie Wszystkiego Słodkiego w różnych rozmiarach.
-
Krok 2
Herbatniki i olej kokosowy przełóż do malaksera i rozdrobnij. 3/4 masy rozłóż na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociśnij, żeby utworzyć stabilny spód. Wstaw spód do lodówki.
Masa tofurnikowa:
-
Krok 3
Tofu rozkrusz palcami, a następnie odciśnij z wody. Najlepiej to zrobić przekładając tofu na gazę i delikatnie odciskać.
-
Krok 4
Tofu przełóż do malaksera. Dodaj sok z cytryny i skórkę z 1 cytryny. To bardzo ważne! Dzięki sokowi z cytryny, nie będzie wyczuwalny charakterystyczny smak tofu.
-
Krok 5
Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe, cukier, budynie i proszek do pieczenia. Dokładnie zblenduj na gładką konsytencję.
-
Krok 6
Dodaj 150 ml napoju sojowego i zmiksuj dokładnie jeszcze raz.
-
Krok 7
Masa powinna być gęsta i kremowa.
-
Krok 8
Przełóż masę tofurnikową na spód i wyrównaj.
-
Krok 9
Przekrój śliwki i usuń pestki. Układaj je na cieście rozcięciem do góry.
-
Krok 10
Górę posyp pozostałą ilością ciasta z herbatników. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 80 minut na środkowym poziomie piekarnika.
-
Krok 11
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a potem przełóż je do lodówki. Tofurnik najlepiej smakuje schłodzony.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/tofurnik-sernik-z-tofu-ze-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze