Fale dunaju bez mleka i jajek
Jak by膰 na fali w dzisiejszych czasach? Zamieni膰 klasyczne wersje ciast na ich wega艅skie odpowiedniki! Je艣li nie wiecie od czego zacz膮膰, fale Dunaju b臋d膮 idealn膮 propozycj膮! 馃寠
To dzi臋ki wi艣niom馃崚馃崚 zatopionym w wilgotnym, ucieranym cie艣cie powstaj膮 charakterystyczne wyburzesznia do z艂udzenia przypominaj膮ce fale. Jeszcze tylko warstwa waniliowego budyniu, czekoladowa polewa, i gotowe! Wega艅skie fale Dunaju bez mleka i jajek skradn膮 Wasze serca!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wega艅skie ciasto ucierane:
-
Krok 1
Utrzyj cukier, z cukrem z wanili膮 i mas艂em ro艣linnym. Podczas ucierania do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj.
-
Krok 2
Do utartej masy dodaj napój sojowy z octem (powinien si臋 艣ci膮膰) i wymieszaj.
-
Krok 3
Wymieszaj m膮k臋 pszenn膮, z m膮k膮 ziemniaczan膮 oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj suche sk艂adniki do mokrych i wymieszaj. Podziel ciasto na po艂ow臋. Do jednej cz臋艣ci wmieszaj kakao.
-
Krok 4
Do formy o wymiarach 33 x 23 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia prze艂ó偶 jasne ciasto. Nast臋pnie czekoladowe i delikatnie wyrównaj.
-
Krok 5
Na wierzchu pouk艂adaj wi艣nie. Je偶eli u偶ywasz mro偶onych owoców, nie odmra偶aj ich przed u艂o偶eniem na cie艣cie. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
500 ml napoju sojowego zagotuj. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 napoju wymieszaj z budyniem i cukrem. Do gotuj膮cego si臋 p艂ynu dolej rozmieszany proszek budyniowy i gotuj ci膮gle mieszaj膮c, do uzyskania g臋stej masy.
-
Krok 7
Do gor膮cego budyniu wmieszaj mas艂o ro艣linne i przelej mas臋 na upieczone ciasto.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 8
Czekolad臋 zalej gor膮c膮 艣mietank膮 ro艣linn膮 i zblenduj.
-
Krok 9
Rozprowad藕 na wierzchu polew臋 czekoladow膮 i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Ka偶dy kawa艂ek ciasta udekoruj o艂ówkiem z czekolady.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/fale-dunaju-bez-mleka-i-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze