1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Fit batony bez pieczenia

Fit batony bez pieczenia

fit batony bez pieczenia z czekoladą, zapakowane w papier do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
fit batony bez pieczenia z czekoladą, zapakowane w papier do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Niespodziewana ochota na coś słodkiego, ale starasz się być #teamfit? Z przepisem na moje batoniki nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poprawić sobie nastrój małym co nieco, nie przechodząc przy tym na ciemną stronę mocy 😁

Smacznie, zdrowo i sycąco ( i oczywiście ekspresowo!) - tym właśnie kierowałam się przygotowując fit batony bez pieczenia. Znajdziecie w nich płatki owsiane, masło orzechowe, mnóstwo bakalii i sporo orzechów. W moje batoniki wpadła również odrobina (ups!) czekolady - bez obaw, ciemnej, która doda Wam energii i pozytywnie wpłynie na pracę mózgu 🧠🍫

Masę na fit batony bez pieczenia wystarczy dobrze schłodzić i pokroić na prostokąty. Wersja dla łasuchów - każdy batonik zanurz w roztopionej czekoladzie 🤪

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Bosch, Bakal oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Fit batony bez pieczenia:

  • Krok 1

    Orzechy rozdrobnij w malakserze lub drobno je pokrój.

    Orzechy laskowe Bakal w opakowaniu. Obok blender ręczny firmy Bosch.
  • Krok 2

    Rodzynki oraz daktyle również pokrój na mniejsze kawałki. Bakalie oraz siemię lniane dodaj do płatków owsianych i wymieszaj.

    W misie płatki owsiane błyskawiczne. Obok w miseczce siemię lniane. Na deskach pokrojone bakalie.
  • Krok 3

    Następnie dodaj masło orzechowe, szczyptę soli, rozpuszczony olej kokosowy i miód.

    W dużej misie masa na batony fit. Obok w miseczkach masło orzechowe i miód.
  • Krok 4

    Dokładnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsyntecji. Następnie przełóż ją do formy o wymiarach 28x18cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Na blacie forma prostokątna wyłożona papierem do pieczenia. Obok masa na batony.
  • Może się przydać

    Dwuczęściowa forma do pieczenia tortów i ciast z serii Back - Trend marki Dr. Oetker,o wymiarach 28x18cm. Gotowe wypieki można wyjąć z formy w bardzo prosty sposób dzięki zamykanemu brzegowi i powłoce zapobiegającej przywieraniu.

    Może się przydać
  • Krok 5

    Masę na batony dobrze dociśnij do formy i wyrównaj. Następnie wstaw formę do lodówki.

    Masa na batony przełożona do prostokątnej formy.
  • Krok 6

    Po około 2-3 godzinach pokrój masę na batony. Twoje batony już są gotowe! Pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce.

    Jednak jeżeli chcesz, żeby były mniej "fit" polecam dodatkowo zamoczyć je w czekoladzie🥰

    Pokrojone batony owsiane na papierze do pieczenia. Obok czekolada Callebaut ciemna 811.
  • Krok 7

    W tym celu rozpuść czekoladę i zamaczaj w niech schłodzone batoniki. Możesz też posmarować je czekoladą, za pomocą pędzelka silikonowego.

    Gotowe batony owsiane z czekoladą.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/fit-batony-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej