1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. K
  4. Ksylitol

Ksylitol

Ksylitol z gałązką brzozy obok.

Ksylitol

Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, jest to wysokiej jakości substancja słodząca pochodzenia naturalnego. Coraz częściej stosowany jako zamiennik cukru, również w wypiekach (poza drożdżowymi – sprawia, że zaczyn drożdżowy nie pracuje i ciasto nie wyrasta). Ksylitol jest równie słodki co cukier biały, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Jest szczególnie popularny wśród cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Ma działanie chłodzące i przeciwpróchnicze, z tego powodu jest powszechnie wykorzystywany do wyrobu cukierków lodowych i gum do żucia. Nie ulega procesowi krystalizacji, więc jest cukrem z którego nie można zrobić karmelu. Zbyt duże ilość spożytego ksylitolu, mogą powodować dolegliwości jelitowe, np. biegunki lub wzdęcia. Należy wprowadzać go do diety stopniowo, zaczynając od 1 łyżeczki dziennie. Substancja nie jest polecana niemowlętom oraz dzieciom do lat 3.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej