1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. P
  4. Panna cotta

Panna cotta

Panna Cotta na talerzyku

Panna cotta

Panna Cotta to śmietankowy deser pochodzący z kuchni włoskiej. Nazwa deseru tłumaczona z języka włoskiego to „gotowana śmietanka”. Prawdopodobnie została wymyślona na początku XX wieku w Piemoncie. Ten popularny włoski deser przygotowuje się ze śmietanki, substancji zagęszczającej (najczęściej żelatyny), cukru i dodatku smakowego (np. wanilii, czekolady, cynamonu, alkoholu). Panna Cotta jest bardzo prosta do przygotowania. Śmietankę podgrzewa się z cukrem i dodatkiem smakowym, a następnie łączy z namoczoną wcześniej żelatyną. Deser przelewa się do mniejszych foremek i schładza. Panna Cottę można serwować z różnymi dodatkami, np. z sosem karmelowym lub owocowym.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej