Czy zaczęliście już dodawać ulubione przepisy do listy świątecznych wypieków, które koniecznie chcecie przygotować? Jeśli tak, zapiszcie ten przepis na idealny biszkopt makowy - wilgotny i stabilny, nie kruszy się podczas krojenia. Świetnie sprawdzi się jako baza bożonarodzeniowych tortów i przekładanych ciast 🎄
Biszkopt makowy ubijany z całych jajek, bez konieczności ubijania białek osobno. Szybki i prosty przepis krok po kroku znajdziecie poniżej🎀
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.
Biszkopt makowy do tortu i ciasta
-
Krok 1
Jajka umieść w misie miksera i ubijaj z cukrem na wysokich obrotach około 10 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
-
Krok 2
Zmniejsz obroty i dodaj wodę do masy - dzięki temu będzie luźniejsza, łatwiej wmieszasz suche składniki.
-
Krok 3
W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Do masy wmieszaj partiami suche składniki. Zrób to delikatnie, żeby masa biszkoptowa nie opadła.
-
Krok 5
Dodaj mak, mieszając ręcznie szpatułą tak, aby równomiernie wmieszać go w masę biszkoptową. Zwróć uwagę, czy ziarenka maku nie osiadły na dnie misy.
-
Krok 6
Masę na biszkopt makowy wylej do tortownicy o średnicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piecz około 40 minut, w temperaturze 170°C do suchego patyczka. Gotowy biskopt wystudź i przekrój na 3 blaty.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/biszkopt-makowy |
Komentarze