1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

biszkopt makowy przekrojony na 3 blaty
biszkopt makowy przekrojony na 3 blaty
Zaktualizowano:

Czy zaczęliście już dodawać ulubione przepisy do listy świątecznych wypieków, które koniecznie chcecie przygotować? Jeśli tak, zapiszcie ten przepis na idealny biszkopt makowy - wilgotny i stabilny, nie kruszy się podczas krojenia. Świetnie sprawdzi się jako baza bożonarodzeniowych tortów i przekładanych ciast 🎄

Biszkopt makowy ubijany z całych jajek, bez konieczności ubijania białek osobno. Szybki i prosty przepis krok po kroku znajdziecie poniżej🎀

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.

 

 


Biszkopt makowy do tortu i ciasta

  • Krok 1

    Jajka umieść w misie miksera i ubijaj z cukrem na wysokich obrotach około 10 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta.

  • Krok 2

    Zmniejsz obroty i dodaj wodę do masy - dzięki temu będzie luźniejsza, łatwiej wmieszasz suche składniki.

  • Krok 3

    W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 4

    Do masy wmieszaj partiami suche składniki. Zrób to delikatnie, żeby masa biszkoptowa nie opadła.

  • Krok 5

    Dodaj mak, mieszając ręcznie szpatułą tak, aby równomiernie wmieszać go w masę biszkoptową. Zwróć uwagę, czy ziarenka maku nie osiadły na dnie misy.

     

     

  • Krok 6

    Masę na biszkopt makowy wylej do tortownicy o średnicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

    Piecz około 40 minut, w temperaturze 170°C do suchego patyczka. Gotowy biskopt wystudź i przekrój na 3 blaty.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/biszkopt-makowy

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej