1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt

Biszkopt

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Klasyczny, waniliowy biszkopt w okrągłym kształcie. Puszysty i lekki, idealny do tortów a jeśli przygotujesz go w prostokątnej formie sprawdzi się świetnie do ciast przekładanych.

Prosty, sprawdzony przepis. Wypróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka ubij na pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a piana stanie się gęsta i lśniąca.

    piana z białek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka.

    żółtka
  • Krok 4

    Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesianą wczesniej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.

    * Pamiętaj aby nie mieszać masy dłużej niż potrzeba, aby nie zbić pecherzyków powietrza. Dzięki temu biszkopt ładnie urośnie.

    mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Gotową masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.

    masa na biszkopt
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratkę do wystudzenia. Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.

    upieczony i wystudzony biszkopt jasny

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej