1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt jasny do tortu - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Klasyczny, waniliowy, jasny biszkopt w okr─ůg┼éym kszta┼écie. Przygotowany z m─ůki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Puszysty i lekki. Idealny do lekkich tortów, z kremem ┼Ťmietankowym czy z mascarpone. Zawsze si─Ö udaje! Ten sam biszkopt przygotowa┼éam równie┼╝ w wersji czekoladowej. Zobacz przepis na biszkopt czekoladowy

Przeczytaj równie┼╝ nasze porady:

Ôťö´ŞĆ Biszkopt do tortu. Który wybra─ç?

Ôťö´ŞĆ Jak upiec idealny biszkopt? 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu jasnego:

  • Krok 1

    Tortownic─Ö o ┼Ťrednicy 24 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Bia┼éka ubij na pian─Ö, dodaj─ůc pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanili─ů. Ubijaj do momentu, a┼╝ cukier si─Ö rozpu┼Ťci a piana stanie si─Ö g─Östa i l┼Ťni─ůca.

    piana z białek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Nast─Öpnie ci─ůgle ubijaj─ůc dodawaj kolejno ┼╝ó┼étka.

    żółtka do biszkoptu
  • Krok 4

    Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesian─ů wczesniej m─ůk─Ö ze skrobi─ů i proszkiem do pieczenia.

    * Pami─Ötaj, aby nie miesza─ç masy d┼éu┼╝ej ni┼╝ potrzeba, aby nie zbi─ç pecherzyków powietrza. Dzi─Öki temu biszkopt ┼éadnie uro┼Ťnie.

    m─ůka pszenna, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Gotow─ů mas─Ö wy┼éó┼╝ równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko┼éo 35-40 minut.

    masa na biszkopt
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratk─Ö do wystudzenia. Dopiero po ca┼ékowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.

    upieczony i wystudzony biszkopt jasny
  • Mo┼╝e si─Ö przyda─ç

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek. Zapewnia równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się ciepłego ciasta.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-jasny-sprawdzony-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej