Ciasto marchewkowe, brownie z fasolą czy ciasto czekoladowe z cukinią - to wszystko już znamy 😉 A czy wiesz, jak można wykorzystać ciecierzycę w słodkich wypiekach? Spieszymy z odpowiedzią!
Ciecierzycę możesz wykorzystać w dwojaki sposób - jej ziarna, po ugotowaniu, stanowią świętną bazę dla ciast, ciasteczek czy deserów, a woda pozostała po jej ugotowaniu, czyli coraz bardziej popularna aquafaba, po ubiciu z cukrem zamienia się w białą, sztywną masę i idealnie sprawdzi się przy bezie, musach i rozmiatych deserach.
Zobacz nasze sprawdzone przepisy z wykorzystaniem gotowanych ziaren ciecierzycy i aquafaby!
Ciecierzyca
Aksamitny hummus czy aromatyczny falafel nie istnieją bez tych niewielkich, żółtych kuleczek. Kremowych, delikatnych, o lekko orzechowym smaku. Ciecierzyca, bo o niej przecież mowa, to przybyła z Bliskiego Wschodu roślina strączkowa. Jest bogata w witaminy i minerały, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi oraz wspomaga obniżenie złego cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi.
Ciecierzyca to także doskonałe źródło białka, dlatego jest niezwykle popularna w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, z powodzeniem zastępując mięso. Poza swoimi walorami zdrowotnymi, jest po prostu pyszna i można ją przygotować na wiele sposobów.
W sklepie możesz spotkać się z ciecierzycą w dwóch wersjach - suche ziarna, podobne do grochu, należy namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc) i ugotować do miękkości na małym ogniu. Można również kupić ciecierzycę w zalewie, w słoiku lub puszce, która jest już gotowa do spożycia.
Co to jest aquafaba?
To tajemniczo brzmiące słowo coraz częsciej pojawia się w kontekście przepisów, zwłaszcza tych słodkich na ciasta i desery. Aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa, w której pływały nasze ziarna, sprawdza się jako roślinny zamiennik jajek. Ubijana aquafaba do złudzenia przypomina pianę z białek, a w połączeniu w cukrem pozwoli nam stworzyć wegańskie bezy, omlety czy musy.
3 łyżki aquafaby zastępują nam w przepisie 1 jajko.
Do czego można wykorzystać ciecierzycę?
Ciecierzyca świetnie odnajduje się w towarzystwie warzyw. Z powodzeniem można wykorzystać ją do wszelkich potrawek jak gulasz czy leczo. Utarta z czosnkiem, cytryną i tahini stworzy nam świetną pastę do pieczywa, czyli hummus, w którym dodatkowo możemy maczać kawałki surowych warzyw. Z ciecierzycy przygotujesz także roślinne kotleciki lub szybką i pożywną sałatkę. Uprażona w piekarniku, z dodatkiem ziół i papryki, będzie świetną alternatywą dla słonych przekąsek na filmowy wieczór lub chrupiącym dodatkiem do ulubionego makaronu.
Ze względu na swój neutralny smak ciecierzyca świetnie sprawdza się także jako baza do ciast i deserów. Ugotowane do miękkości ziarna w kilka chwil zamienisz w najlepsze ciastka, a aquafaba pozwoli Ci stworzyć bajeczne makaroniki, bezę Pavlova czy wegański mus czekoladowy.
Przepisy na ciasta i desery z ciecierzycy
Szukasz pomysłów na ciekawe ciasta i desery z wykorzystaniem ciecierzycy? Sprawdź nasze przepisy i przekonaj się, że z tych niewielkich i niepozornych ziaren możesz wyczarować prawdziwe cuda!
Pokażemy Ci, co samodzielnie możesz przygotować z ugotowanej ciecierzycy oraz jak wykorzystać aquafabę w słodkich przepisach.
Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego
Jeśli kochasz połączenie masła orzechowego i czekolady, nie przejdziesz obojętnie obok tych ciasteczek! Słodkie, sycące, a w dodatku bezglutenowe, i przy tym wszystkim nie wymagają wiele czasu. Wszystkie składniki wystarczy krótko zmiksować i upiec!
Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego są idealne jako słodki dodatek do szkolnej śniadaniówki - dodadzą energii na cały dzień, a przy tym są zdrową alternatywą dla kupnych słodyczy.
-
Przepis na ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego
Zobacz, jakie pyszne ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego wychodzą z naszego przepisu!
Hummus na słodko (waniliowy)
Hummus w tradycyjnej wersji zdążył już chyba gościć w prawie każdym domu. Z dodatkiem pomidorów, buraka czy papryki od lat zdobywa już nasze serca i podniebienia. Dlaczego więc nie wypróbować go w wersji na słodko? Do ciecierzycy dodaj sezamową pastę tahini, masło orzechowe i odrobinę cukru z wanilią. Uzyskasz pyszne i zdrowe smarowidło do pieczywa czy dodatek do kawałka ulubionego ciasta lub owsianki.
-
Przepis na hummus na słodko (waniliowy)
Daj się zaskoczyć przepisem na hummus na słodko!
Cieciorella czekoladowo-orzechowa
Wszyscy entuzjaści słynnego kremu czekoladowego mogą teraz oblizać się z apetytem 😋 Cieciorella czekoladowo-orzechowa to prawdziwa gratka dla tych, którzy dzień rozpoczynają od śniadania na słodko. Ciecierzyca zblendowana na gładką masę z daktylami, kakao i masłem orzechowym idealnie pasuje jako dodatek do pieczywa, ale wykorzystasz ją także jako czekoladowe nadzienie do tartaletek!
-
Przepis na cieciorellę czekoladowo-orzechową
Poznaj smak najlepszego słodkiego smarowidła i przygotuj cieciorellę czekoladowo-orzechową
Gofry wegańskie
Palec do budki, kto będąc nad morzem nie miał ochoty na ciepłe, chrupiące gofry, uginające się od dodatków? Jeśli to wakacyjne wspomnienie spędza Wam sen z powiek, ale z różnych powodów zrezygnowaliście z nabiału, z pomocą przychodzi przepis na wegańskie gofry. Ciecierzyca tym razem występuje tu w formie mąki, a gofry po upieczeniu są idealnie chrupiące i aż się proszą o solidnego kleksa z bitej śmietany!
-
Przepis na gofry wegańskie
Przygotuj gofry wegańskie i przenieś się do ciepłych, letnich dni nad brzegiem morza 🏖️
Wegańskie mini bezy z lemon curd
Beza bez jajek? Dzięki ciecierzycy wszystko jest możliwe 🦸♀️ Ta superbohaterka, a dokładnie aquafaba, posiada tajemne moce zamieniania wody w słodki, chrupiący obłoczek. Bezy na bazie aquafaby ubitej z cukrem można połączyć z niewielką ilością kamienia winnego, dzieki któremu nasz deser będzie bardziej stabilny i zachowa swój kształt.
A jeśli beza, to dodatek owoców jest obowiązkowy! W duecie z jej słodyczą świetnie wypada kwaskowaty lemon curd, a dekoracja ze świeżych truskawek tworzy przyjemną dla oka kompozycję 🍓
-
Przepis na wegańskie mini bezy z lemon curd
Jesli lubisz słodko-kwaśne połączenie, wpadnij po przepis na wegańskie mini bezy z lemon curd 🍋
Trufle z cieciorki
Jeśli lubisz smaczne i jednocześnie ładne, efektowne słodycze, wypróbuj przepis na trufle z cieciorki. Chociaż z nazwy brzmią niepozornie, skrywają w sobie potężną broń w postaci niepowtarzalnego smaku! Czekolada, suszone śliwki i liofilizowane maliny sprawią, że kuleczka po kuleczce trufle zaczną znikać z pola widzenia 😉
-
Przepis na trufle z cieciorki
Słodkie, sycące i zdrowe kuleczki, czyli przepis na trufle z cieciorki.
Wegański sernik a'la wiedeński
Trzej muszkieterowie roślinnego sernika, czyli tofu, ciecierzyca i nerkowce to zapowiedź czegoś niebanalnego i z całą pewnością pysznego! Wegański sernik a'la wiedeński, czyli pieczony bez spodu, tak bardzo zachwyca smakiem, że można go jeść na okrągło. Dodatek wanilii i soku z cytryny nadaje masie charakteru. Wystarczy odrobina cukru pudru na wierzchu i kilka świeżych owoców, a nasz wegański sernik a'la wiedeński zyska niejednego wielbiciela!😍
-
Przepis na wegański sernik a'la wiedeński
Nikt nie przejdzie obojętnie obok przepisu na wegański sernik a'la wiedeński 🥰
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/co-mozna-zrobic-z-ciecierzycy |
Komentarze