1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Co można zrobić z ciecierzycy? Poznaj 7 słodkich przepisów.

Co można zrobić z ciecierzycy? Poznaj 7 słodkich przepisów.

ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Ciasto marchewkowe, brownie z fasolą czy ciasto czekoladowe z cukinią - to wszystko już znamy 😉 A czy wiesz, jak można wykorzystać ciecierzycę w słodkich wypiekach? Spieszymy z odpowiedzią!

Ciecierzycę możesz wykorzystać w dwojaki sposób - jej ziarna, po ugotowaniu, stanowią świętną bazę dla ciast, ciasteczek czy deserów, a woda pozostała po jej ugotowaniu, czyli coraz bardziej popularna aquafaba, po ubiciu z cukrem zamienia się w białą, sztywną masę i idealnie sprawdzi się przy bezie, musach i rozmiatych deserach. 

Zobacz nasze sprawdzone przepisy z wykorzystaniem gotowanych ziaren ciecierzycy i aquafaby!

 


Ciecierzyca

Aksamitny hummus czy aromatyczny falafel nie istnieją bez tych niewielkich, żółtych kuleczek. Kremowych, delikatnych, o lekko orzechowym smaku. Ciecierzyca, bo o niej przecież mowa, to przybyła z Bliskiego Wschodu roślina strączkowa. Jest bogata w witaminy i minerały, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi oraz wspomaga obniżenie złego cholesterolureguluje poziom glukozy we krwi.

Ciecierzyca to także doskonałe źródło białka, dlatego jest niezwykle popularna w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, z powodzeniem zastępując mięso. Poza swoimi walorami zdrowotnymi, jest po prostu pyszna i można ją przygotować na wiele sposobów.

W sklepie możesz spotkać się z ciecierzycą w dwóch wersjach - suche ziarna, podobne do grochu, należy namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc) i ugotować do miękkości na małym ogniu. Można również kupić ciecierzycę w zalewie, w słoiku lub puszce, która jest już gotowa do spożycia.


Co to jest aquafaba?

To tajemniczo brzmiące słowo coraz częsciej pojawia się w kontekście przepisów, zwłaszcza tych słodkich na ciasta i desery. Aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa, w której pływały nasze ziarna, sprawdza się jako roślinny zamiennik jajek. Ubijana aquafaba do złudzenia przypomina pianę z białek, a w połączeniu w cukrem pozwoli nam stworzyć wegańskie bezy, omlety czy musy. 

3 łyżki aquafaby zastępują nam w przepisie 1 jajko.


Do czego można wykorzystać ciecierzycę?

Ciecierzyca świetnie odnajduje się w towarzystwie warzyw. Z powodzeniem można wykorzystać ją do wszelkich potrawek jak gulasz czy leczo. Utarta z czosnkiem, cytryną i tahini stworzy nam świetną pastę do pieczywa, czyli hummus, w którym dodatkowo możemy maczać kawałki surowych warzyw. Z ciecierzycy przygotujesz także roślinne kotleciki lub szybką i pożywną sałatkę. Uprażona w piekarniku, z dodatkiem ziół i papryki, będzie świetną alternatywą dla słonych przekąsek na filmowy wieczór lub chrupiącym dodatkiem do ulubionego makaronu.

Ze względu na swój neutralny smak ciecierzyca świetnie sprawdza się także jako baza do ciast i deserów. Ugotowane do miękkości ziarna w kilka chwil zamienisz w najlepsze ciastka, a aquafaba pozwoli Ci stworzyć bajeczne makaroniki, bezę Pavlova czy wegański mus czekoladowy. 


Przepisy na ciasta i desery z ciecierzycy

Szukasz pomysłów na ciekawe ciasta i desery z wykorzystaniem ciecierzycy? Sprawdź nasze przepisy i przekonaj się, że z tych niewielkich i niepozornych ziaren możesz wyczarować prawdziwe cuda!

Pokażemy Ci, co samodzielnie możesz przygotować z ugotowanej ciecierzycy oraz jak wykorzystać aquafabę w słodkich przepisach.


Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego

Jeśli kochasz połączenie masła orzechowego i czekolady, nie przejdziesz obojętnie obok tych ciasteczek! Słodkie, sycące, a w dodatku bezglutenowe, i przy tym wszystkim nie wymagają wiele czasu. Wszystkie składniki wystarczy krótko zmiksować i upiec!

Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego są idealne jako słodki dodatek do szkolnej śniadaniówki - dodadzą energii na cały dzień, a przy tym są zdrową alternatywą dla kupnych słodyczy. 


Hummus na słodko (waniliowy)

Hummus w tradycyjnej wersji zdążył już chyba gościć w prawie każdym domu. Z dodatkiem pomidorów, buraka czy papryki od lat zdobywa już nasze serca i podniebienia. Dlaczego więc nie wypróbować go w wersji na słodko? Do ciecierzycy dodaj sezamową pastę tahini, masło orzechowe i odrobinę cukru z wanilią. Uzyskasz pyszne i zdrowe smarowidło do pieczywa czy dodatek do kawałka ulubionego ciasta lub owsianki.

  • Przepis na hummus na słodko (waniliowy)

    Daj się zaskoczyć przepisem na hummus na słodko!

    hummus waniliowy w miseczce z truskawkami i borówkami, dookoła kruche herbatniki

Cieciorella czekoladowo-orzechowa

Wszyscy entuzjaści słynnego kremu czekoladowego mogą teraz oblizać się z apetytem 😋 Cieciorella czekoladowo-orzechowa to prawdziwa gratka dla tych, którzy dzień rozpoczynają od śniadania na słodko. Ciecierzyca zblendowana na gładką masę z daktylami, kakao i masłem orzechowym idealnie pasuje jako dodatek do pieczywa, ale wykorzystasz ją także jako czekoladowe nadzienie do tartaletek!


Gofry wegańskie

Palec do budki, kto będąc nad morzem nie miał ochoty na ciepłe, chrupiące gofry, uginające się od dodatków? Jeśli to wakacyjne wspomnienie spędza Wam sen z powiek, ale z różnych powodów zrezygnowaliście z nabiału, z pomocą przychodzi przepis na wegańskie gofry. Ciecierzyca tym razem występuje tu w formie mąki, a gofry po upieczeniu są idealnie chrupiące i aż się proszą o solidnego kleksa z bitej śmietany!

  • Przepis na gofry wegańskie

    Przygotuj gofry wegańskie i przenieś się do ciepłych, letnich dni nad brzegiem morza 🏖️

    wegańskie gofry z bitą śmietanką kokosową i borówkami, oprószone cukrem pudrem

Wegańskie mini bezy z lemon curd

Beza bez jajek? Dzięki ciecierzycy wszystko jest możliwe 🦸‍♀️ Ta superbohaterka, a dokładnie aquafaba, posiada tajemne moce zamieniania wody w słodki, chrupiący obłoczek. Bezy na bazie aquafaby ubitej z cukrem można połączyć z niewielką ilością kamienia winnego, dzieki któremu nasz deser będzie bardziej stabilny i zachowa swój kształt. 

A jeśli beza, to dodatek owoców jest obowiązkowy! W duecie z jej słodyczą świetnie wypada kwaskowaty lemon curd, a dekoracja ze świeżych truskawek tworzy przyjemną dla oka kompozycję 🍓


Trufle z cieciorki

Jeśli lubisz smaczne i jednocześnie ładne, efektowne słodycze, wypróbuj przepis na trufle z cieciorki. Chociaż z nazwy brzmią niepozornie, skrywają w sobie potężną broń w postaci niepowtarzalnego smaku! Czekolada, suszone śliwki i liofilizowane maliny sprawią, że kuleczka po kuleczce trufle zaczną znikać z pola widzenia 😉

  • Przepis na trufle z cieciorki

    Słodkie, sycące i zdrowe kuleczki, czyli przepis na trufle z cieciorki.

    czekoladowe trufle z cieciorki, oblane czekoladą i posypane malinami liofilizowanymi

Wegański sernik a'la wiedeński

Trzej muszkieterowie roślinnego sernika, czyli tofu, ciecierzyca i nerkowce to zapowiedź czegoś niebanalnego i z całą pewnością pysznego! Wegański sernik a'la wiedeński, czyli pieczony bez spodu, tak bardzo zachwyca smakiem, że można go jeść na okrągło. Dodatek wanilii i soku z cytryny nadaje masie charakteru. Wystarczy odrobina cukru pudru na wierzchu i kilka świeżych owoców, a nasz wegański sernik a'la wiedeński zyska niejednego wielbiciela!😍

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/co-mozna-zrobic-z-ciecierzycy

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej