1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Wegańskie mini bezy z lemon curd

Wegańskie mini bezy z lemon curd

Wegańskie mini bezy z lemon curdem, truskawkami i pistacjami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie mini bezy z lemon curdem, truskawkami i pistacjami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Deser, który kusi jednocześnie smakiem, jak i wyglądem, czyli wegańskie mini bezy z lemon curd 🍋 Bezy przygotowałam na bazie aquafaby, z dodatkiem kamienia winnego, dzięki któremu utrzymują swój kształt. Wyczarowałam również najlepszy krem cytrynowy, który przypadnie do gustu wielbicielom cytrusowych smaków - wegański lemon curd bez użycia jajek 😍

W przepisie zdradzam też trick, w jaki sposób wyciskać bezy, aby zachowały ładny kształt i były tej samej wielkości 😉 Łapcie więc pierwsze truskawki🍓, przygotujcie wegańskie mini bezy z lemon curd i rozkoszujcie się tym doskonałym deserem 🍨

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie mini bezy:

  • Krok 1

    Aquafabę przełóż do misy robota. Wymieszaj cukier z cukrem pudrem, a następnie dodawaj stopniowo do aquafaby, ciągle ubijając.

    Aquafaba w misie. Obok w miseczce cukier wymieszany z cukrem pudrem.
  • Krok 2

    Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i kamień winny. Ubijaj do momentu, aż masa będzie lśniąca i sztywna.

    Ubijanie wegańskiej masy bezowej w robocie kuchennym. Obok w miseczce mąka ziemniaczana i szczypta soli. Obok kamień winny FunCakes.
  • Może się przydać

    Kamień winny to naturalna sól uzyskiwana jako produkt uboczny przy produkcji wina. Przyspiesza proces ubijania i sprawia, że struktura piany jest bardziej stabilna.

  • Krok 3

    Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego. Ring cukierniczy o średnicy 70 mm namocz w zimnej wodzie, połóż na papier do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj masę bezową. Wysuń delikatnie ring od góry.

    Wyciśnięta masa bezowa na blasze do pieczenia. Obok w miseczce namoczony w zimnej wodzie ring.
  • Krok 4

    Na wierzchu bezy zrób delikatne wgłębienie. Piecz w nagrzanym do 120°C piekarniku w trybie termoobieg przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez jeszcze około 2 godziny. Upieczoną bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

    Beza wegańska wyłożona na blasze do pieczenia.

Wegański lemon curd:

  • Krok 5

    Do garnka przełóż cukier, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, skrobię, olej kokosowy, szczyptę soli, kurkumy i łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

    W garnku sok z cytryny z cukrem i skórką z cytryny. Obok skrobia, olej kokosowy, szczypta soli i kurkumy oraz ekstrakt z wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Całość podgrzewaj przez kilka minut ciągle mieszając. Gdy masa stanie się gęstsza dodaj stałą część mleczka kokosowego i dobrze wymieszaj.

    Podgrzana masa lemon curd w garnku. Obok mleczko kokosowe w miseczce.
  • Krok 7

    Wegański lemon curd przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała kremu i pozostaw do schłodzenia.

    Wegański lemon curd w garnku.
  • Krok 8

    Na wystudzoną mini bezę wyłóż wegański lemon curd, na górę dodaj truskawki i posiekane pistacje.

    Na talerzyku mała wegańska beza. Obok lemon curd, pistacje i truskawki.
  • Marta poleca

    Pyszne, solone i prażone orzechy pistacjowe, których smak idealnie podkreśli smak Twoich deserów!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/weganskie-mini-bezy-z-lemon-curd-i-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej