1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić masło orzechowe? 7 przepisów z jego wykorzystaniem.

Jak zrobić masło orzechowe? 7 przepisów z jego wykorzystaniem.

masło orzechowe
masło orzechowe
Zaktualizowano:

Kremowe, aromatyczne, z lekko wyczuwalną słoną nutą - takie powinno być właśnie idealne masło orzechowe 😋Najczęściej można spotkać masło z tzw. fistaszków🥜🥜🥜, czyli orzeszków arachidowych, ale masło orzechowe możesz przygotować tak naprawdę z dowolnych orzechów. W roli głównej idealnie sprawdzą się nerkowce czy migdały, a pasta z orzechów laskowych z dodatkiem kakao 🍫 to nic innego jak najpyszniejsza, domowa nutella - w dodatku bez podejrzanych składników 😉

Dowiedz się, jak przygotować domowe masło orzechowe, a także poznaj nasze przepisy na świetne ciasta i desery z jego wykorzystaniem 🍪🎂


Jak zrobić masło orzechowe?

Domowe masło orzechowe to tak naprawdę dwa składniki - ulubione orzechy i szczypta soli. Przyda się również porządny blender lub malakser - zwróćcie uwagę na moc swojego urządzenia. Ze względu na swoją twardość nie każde poradzi sobie z orzechami. Pamiętaj, żeby mielić orzechy pulsacyjnie - dzięki temu urządzenie będzie miało krótkie przerwy w pracy i nie spalisz jego silnika.

  • 1. Podpraż orzechy

    Orzechy można podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, do momentu, aż miejscami lekko zbrązowieją, lub na blaszce w piekarniku. Piecyk należy nagrzać do 170°C, przez 7-8 minut. Prażenie świetnie wydobywa z orzechów aromat, a dodatkowo ciepłe orzechy delikatnie zmiękną - w takiej formie blender lepiej sobie z nimi poradzi. 

  • 2. Zmiel orzechy na pastę

    Jeszcze ciepłe orzechy przełóż do misy urządzenia, w którym przygotujesz masło orzechowe. Miel orzechy pulsacyjnie - czyli co kilka, kilkanaście sekund przerywaj blendowanie. W międzyczasie przemieszaj kilka razy masę, że wszystkie orzechy równomiernie się zmieliły. 

    Jeśli chcesz, aby Twoje masło orzechowe było w wersji "crunchy", część orzechów odłóż na bok i rozdrobnij. Wymieszaj z przygotowanych wcześniej masłem orzechowym i dopraw solą. Jej dodatek sprawi, że masło nabierze charakteru, nie będzie mdłe i świetnie podkreśli aromat orzechów.

    Gotowe masło orzechowe przełóż do słoiczka.

    Jeśli masz ochotę na pyszny krem orzechowo-czekolady, zobacz nasz przepis na domową nutellę - mieszankę kilku rodzajów orzechów z dodatkiem kakao i wanilii 😍


Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to idealny dodatek do owsianki czy jaglanki - bardzo dobrze komponuje się z owocami i jest świetnym porannym zastrzykiem energii na cały dzień. 

Masło orzechowe możesz podać do placuszków i naleśników. Sprawdzi się też jako smarowidło do pieczywa czy chlebka bananowego. Najlepiej smakuje jednak wyjadane łyżeczką, prosto ze słoika 😂

Masło orzechowe to także świetny dodatek do ciast i innych wypieków. Doskonale komponuje się z czekoladą czy karmelem. Zobacz, jakie sprawdzone przepisy z dodatkiem masła orzechowego możesz znaleźć na naszej stronie!

bezglutenowy chlebek bananowy

1. Sernik z masłem orzechowym

Jeśli kochasz serniki, koniecznie sprawdź przepis na sernik z masłem orzechowym. Aksamitny, z wyczuwalną nutą orzechów. Wierzch sernika posyp posiekaną czekoladą i solonymi orzeszkami - chrupiąca posypka idealnie podkreśli delikatność ciasta. Warto wybrać twaróg dobrej jakości, przynajmniej 3-krotnie mielony - ciasto wyjdzie wtedy naprawdę pyszne i kremowe!

  • Przepis na sernik z masłem orzechowym

    Zobacz przepis na wyjątkowy sernik z masłem orzechowym - delikatny, z lekko słoną nutą orzeszków!

    sernik z masłem orzechowym

2. Ciasteczka z masłem orzechowym

Nie ma nic lepszego od domowych ciasteczek - no chyba, ze są to domowe ciasteczka z masłem orzechowym! Do masy dodaj pokrojoną drobno mleczną czekoladę, pastę waniliową i brązowy cukier - zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia tylko zaostrzy Twój apetyt. Ciasteczka z masłem orzechowym idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na drugie śniadanie lub umilacz do popołudniowej kawy.

  • Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym

    Nie możesz oprzeć się mini słodkościom? Sprawdź nasz przepis na ciasteczka z masłem orzechowym - miękkie, z kawałkami czekolady w środku!

    ciasteczka z masłem orzechowym

3. Brownie z masłem orzechowym

Czekolada i masło orzechowe to duet idealny i składniki wręcz dla siebie stworzone! Niewątpliwą zaletą brownie jest to, że szybko je przygotujesz i nie ma prawa się nie udać. Brownie z masłem orzechowym to klasyka, która nigdy się nie znudzi, a smakuje każdemu! Pamiętaj, że brownie po upieczeniu może sprawiać wrażenie lekko surowego. Nie przedłużaj czasu pieczenia i dobrze wystudź ciasto - powinno pozostać lekko ciągnące w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. 

  • Przepis na brownie z masłem orzechowym

    Już nie musisz wybierać między czekoladą, a orzeszkami. Połączyliśmy oba składniki w jednym przepisie i tak powstało brownie z masłem orzechowym!

    brownie z masłem orzechowym

4. Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem

Po brownie czas na jego siostrzaną wersję, czyli blondie  - to także słodki "zakalec", ale ciemna czekolada zastąpiona jest białą. Dodatkowo, blondie wzbogacone jest o serową warstwę, masło orzechowę i polewę z solonego karmelu. Brzmi dekandencko, prawda? Delikatne, wręcz rozpływające się w ustach blondie z masłem orzechowym i solonym karmelem, zachwyci Twoich gości.


5. Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego

Ciasteczka zawsze są dobrym wyborem - szybkie i proste w przygotowaniu, można je wszędzie przechowywać i pasują na każdą okazję. Uwielbiane przez małych i dużych - znikają w mgnieniu oka. Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego to pomysł na pyszny i sycący deser -  w dodatku są bezlgutenowe. Dodatek wanilii i czekolady sprawia, że na jednym ciasteczku się nie kończy!


6. Pieczona owsianka czekoladowa z masłem orzechowym

Śniadanie powinno być zdrowe, na długo sycące i z całą pewnością pyszne! W końcu to pierwszy posiłek w ciągu dnia, więc warto zacząć go pozytywnie. Jeśli chcesz dodać sobie energii z rana i poprawić humor po nieprzespanej nocy, przygotuj owsiankę czekoladową z masłem orzechowym. Tym razem w wersji pieczonej - wszystkie skłądniki wystarczy zalać mlekiem lub napojem roślinnym i wstawić do nagrzanego piekarnika. 

Ulubione owoce, świeże liub suszone, daktyle, orzechy, czekolada - dodaj to, co lubisz njabardziej, Pieczona owsianka smakuje jak najlepsze ciasto, a na zimno jest równie pyszna!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-maslo-orzechowe

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej