1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem

Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem - to siostra znanego wszystkim ciasta - brownie! W tym przypadku ciasto przygotowuje się również z czekolady ale białej. Swoją wersję wzbogaciłam o masę serową, masło orzechowe i polewę ze słonego karmelu. Sama polewa świetnie sprawdza się jako dekoracja. Ciasto jest bardzo delikatne - dosłownie rozpływa się w ustach!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Przygotuj formę o wymiarach 21x21 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 2

    W większej misce umieść czekoladę i masło. Ustaw ją nad parą wodną. Podgrzewaj lekko składniki, aż do ich rozpuszczenia i wymieszaj do połączenia.

    masło z białą czekoladą
  • Krok 3

    Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią, jajka i dokładnie wymieszaj.

    cukier jajka i cukier z wanilią
  • Krok 4

    Na koniec dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    masa jajeczna i mąka
  • Krok 5

    Przełóż ciasto do formy.

    ciasto na blondie

Masa serowa:

  • Krok 1

    Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem na jednolitą masę.

    twaróg z jajkiem i cukrem na masę serową
  • Krok 2

    Odłóż dwie łyżki twarogu i wymieszaj je z masłem orzechowym. Pozostałą część rozłóż kleksami na cieście.

    masło orzechowe z twarożkiem
  • Krok 3

    Następnie rozłóż kleksy z masła orzechowego.

    ciasto na blondie z masą serową i masłem orzechowym
  • Krok 4

    Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 min (środek ciasta po upieczeniu będzie miał we wewnątrz konsystencję budyniu i ścięty wierzch, tak powinno być i nie należy dłużej podpiekać ciasta).
    Odstaw do wystudzenia.

Sos karmelowy:

  • Krok 1

    Na patelni lub w garnku z szerokim dnem umieść cukier (rozprowadzić go po całym dnie), podgrzewaj bez mieszania na średniej mocy palnika do roztopienia i uzyskania bursztynowego koloru.

    cukier, śmietanka i masło na karmel
  • Krok 2

    Następnie zmniejsz grzanie, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość do rozpuszczenia i ujednolicenia się sosu. Na koniec dodaj zmieloną sól morską.

    sos karmelowy z solą morską

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej