Chałwa to prawdziwa klasyka słodyczy — ma bliskowschodnie korzenie, powstaje z pasty sezamowej (tahini) i cukru, a jej charakterystyczny, lekko orzechowy smak od wieków podbija serca łasuchów na całym świecie. Nic więc dziwnego, że stała się też inspiracją dla cukierników.
Z jej dodatkiem powstaje krem, który potrafi odmienić każdy tort: gładki, aksamitny i cudownie aromatyczny. Krem chałwowy do tortu to połączenie tradycji i elegancji – idealny, gdy chcesz, by Twój deser miał w sobie coś wyjątkowego. Nie przytłacza – raczej otula smakiem.
Zobacz, jak przygotować krem chałwowy do przełożenia tortu i ciasta, czy dekoracji babeczek. Stabilny, dzięki dodatkowi czekolady i szybki w przygotowaniu.
Krem chałwowy do tortu - przepis
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krem chałwowy, aby był jednocześnie lekki, stabilny i pełen charakterystycznej sezamowej słodyczy, ten poradnik przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku. Dzięki kilku sprawdzonym wskazówkom przygotujesz krem, który świetnie sprawdzi się zarówno w eleganckich tortach, jak i prostych deserach podawanych na co dzień.
-
Składniki na krem chałwowy
Przygotuj składniki: odważoną śmietankę i białą czekoladę (najlepiej w kaletkach, możesz też posiekać zwykłą tabliczkę).
Chałwę pokrusz na drobne kawałki.
-
Rozpuszczanie czekolady
Gorącą śmietanką zalej białą czekoladę, odstaw na minutę i dokładnie wymieszaj,do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokruszoną chałwę i rozpuść ją w gorącym sosie czekoladowym. Dodaj pastę z wanilią.
-
Schładzanie masy chałwowej
Masę przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na minimu 6 godzin, aby dobrze się schłodziła (idealnie jest chłodzić ją przez całą noc, dzień przed ubiciem kremu i przełożeniem tortu).
-
Ubijanie kremu chałwowego
W misie miksera umieść schłodzony serek mascarpone, dodaj masę chałwową i ubijaj na średnich obrotach około 3-5 minut, az będzie gęsty i stabilny.
Uważaj, żeby nie przebić kremu - dlatego nie zalecam ubijania na najwyższych obrotach miksera, ponieważ krem może się zwarzyć.
Krem chałwowy jest gotowy do przełożenia lub dekoracji :)
Z czym łączyć krem chałwowy?
Krem chałwowy to jeden z najbardziej aromatycznych kremów do tortów, dlatego wiele osób zastanawia się, z czym najlepiej łączyć krem chałwowy, aby uzyskać idealny balans słodyczy i głębi smaku. To krem, który lubi uwagę – i potrafi ją utrzymać, jeśli dobierzesz mu właściwego partnera.
Poniżej znajdziesz sprawdzone połączenia, które świetnie działają w tortach, monoporcjach, ciastach i deserach warstwowych.
-
Owoce – najlepszy sposób na przełamanie słodyczy
Kwaśne i intensywne owoce idealnie równoważą chałwowy smak. To połączenia, które praktycznie zawsze się sprawdzają. Owoce możesz dodać jako frużelinę, żelkę, mus lub świeże owoce między warstwami tortu.
-
maliny
-
wiśnie
-
czarna porzeczka
-
jagody
-
jeżyny
-
-
Czekolada i chałwa – duet idealny
Chałwa i czekolada tworzą wyjątkowo elegancki, deserowy smak. Najpopularniejsze zestawienia:
-
gorzka czekolada (podkreśla sezamową nutę),
-
mleczna czekolada ( z jej użyciem uzyskasz słodszy efekt),
-
biała czekolada (dla fanów bardzo słodkich kremów).
-
-
Orzechy i karmel – dla fanów głębokich smaków
Jeśli lubisz bogate, deserowe połączenia, postaw na:
-
karmel lub słony karmel (zerknij na nasz przepis na sos karmelowy TUTAJ)
-
prażone orzechy laskowe,
-
orzechy włoskie,
-
pistacje.
Prażenie orzechów dodatkowo wzmacnia ich aromat i świetnie współgra z chałwą. Możesz wykorzystać pasty lub masła orzechowe, przygotować chrupkę orzechową lub krokant.
-
-
Wanilia i śmietanka – dla łagodniejszych kompozycji
To wybór dla osób, które wolą lekkie, delikatne torty. Chałwa zyskuje elegancję i nie dominuje w smaku.
Sprawdzi się w:
-
tortach waniliowych,
-
tortach śmietankowych,
-
delikatnych deserach pucharkowych.
-
-
Kawa – smak dla fanów deserów premium
Krem chałwowy świetnie łączy się z aromatem kawy, tworząc duet w stylu „kawiarnianego deseru”.
To świetny wybór do:-
tortów kawowo-chałwowych,
-
tiramisu z dodatkiem chałwy,
-
nowoczesnych monoporcji.
Możesz wykorzystać espresso do nasączenia biszkoptu lub przygotować krem kawowy jako drugie przełożenie.
-
| Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-chalwowy-do-tortu |
Komentarze