Babka dro偶d偶owa z rodzynkami



Czy istnieje inne ciasto, które kojarzy si臋 ze 艣wi臋tami wielkanocnymi bardziej ni偶 tradycyjna babka dro偶d偶owa z rodzynkami? Tego przepisu warto wypróbowa膰 nie tylko dla samego smaku, ale równie偶 aromatu 艣wie偶o pieczonego dro偶d偶owego ciasta, który d艂ugo b臋dzie unosi艂 si臋 w Twoim domu, przywo艂uj膮c najmilsze wspomnienia.
Ma艣lana, pe艂na rodzynek i ociekaj膮ca s艂odkim, g臋stym lukrem - najlepsza babka dro偶d偶owa! Na pewno skusi niejednego przy 艣wi膮tecznym stole.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na babk臋 dro偶d偶ow膮:
-
Krok 1
Rodzynki zalej wrz膮tkiem, odstaw na 2 minuty a nast臋pnie przeced藕 i wysyp na kawa艂ek r臋cznika papierowego aby lekko przesch艂y.
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej do misy, dodaj dro偶d偶e, cukier, cukier z wanili膮, sól i dok艂adnie wymieszaj.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
艢wietny pojemnik z praktyczn膮 miark膮 do produkt贸w sypkich i p艂ynnych o pojemno艣ci 0,5 litra od Dr. Oetkera. Jego gumowy sp贸d zapewnia stabilno艣膰.
-
Krok 3
呕ó艂tka i jajka roztrzep, dodaj do suchych sk艂adników. Wlej ciep艂e mleko i zagnie膰 wszystko na jednolite ciasto.
-
Krok 4
Pod koniec zagniatania dodaj mi臋kkie mas艂o i wyrabiaj, a偶 ciasto wch艂onie ca艂e mas艂o. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj aby równo si臋 rozprowadzi艂y w cie艣cie.
-
Krok 5
Przykryj misk臋 foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw w ciep艂e miejsce na oko艂o 1,5 h do wyro艣ni臋cia.
-
Krok 6
W mi臋dzyczasie przygotuj form臋 do babki z kominem (ø23 cm), wysmaruj j膮 cienko mas艂em i oprósz m膮k膮.
-
Krok 7
Wyro艣ni臋te ciasto prze艂ó偶 do formy, przykryj i odstaw jeszcze na oko艂o 30-40 minut do wyro艣ni臋cia.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C.
-
Krok 8
Form臋 z wyro艣ni臋tym ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 35 minut do suchego patyczka.
-
Krok 9
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw na chwil臋 do przestudzenia a nast臋pnie wyjmij z formy na kratk臋 do studzenia ciasta.
Lukier do babki:
-
Krok 10
Do cukru pudru dodaj gor膮c膮 wod臋, wymieszaj wszystko dok艂adnie i polukruj jeszcze ciep艂膮 babk臋. Odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-drozdzowa-z-rodzynkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze