1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
Babka drożdżowa z rodzynkami na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.86/5 7 ocen

Czy istnieje inne ciasto, które kojarzy się ze świętami wielkanocnymi bardziej niż tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami? Tego przepisu warto wypróbować nie tylko dla samego smaku, ale również aromatu świeżo pieczonego drożdżowego ciasta, który długo będzie unosił się w Twoim domu, przywołując najmilsze wspomnienia.

Maślanapełna rodzynek i ociekająca słodkim, gęstym lukrem - najlepsza babka drożdżowa! Na pewno skusi niejednego przy świątecznym stole.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na babkę drożdżową:

  • Krok 1

    Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 2 minuty a następnie przecedź i wysyp na kawałek ręcznika papierowego aby lekko przeschły.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do misy, dodaj drożdże, cukier, cukier z wanilią, sól i dokładnie wymieszaj.

  • Może się przydać

    Świetny pojemnik z praktyczną miarką do produktów sypkich i płynnych o pojemności 0,5 litra od Dr. Oetkera. Jego gumowy spód zapewnia stabilność.

  • Krok 3

    Żółtka i jajka roztrzep, dodaj do suchych składników. Wlej ciepłe mleko i zagnieć wszystko na jednolite ciasto.

  • Krok 4

    Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie całe masło. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj aby równo się rozprowadziły w cieście. 

  • Krok 5

    Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.

  • Krok 6

    W międzyczasie przygotuj formę do babki z kominem (ø23 cm), wysmaruj ją cienko masłem i oprósz mąką.

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, przykryj i odstaw jeszcze na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

    W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C.

  • Krok 8

    Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut do suchego patyczka.

  • Krok 9

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw na chwilę do przestudzenia a następnie wyjmij z formy na kratkę do studzenia ciasta.

Lukier do babki:

  • Krok 10

    Do cukru pudru dodaj gorącą wodę, wymieszaj wszystko dokładnie i polukruj jeszcze ciepłą babkę. Odstaw do wystudzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-drozdzowa-z-rodzynkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej