1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka dro偶d偶owa z rodzynkami

Babka dro偶d偶owa z rodzynkami

Babka dro偶d偶owa z rodzynkami na talerzu - Wszystkiego S艂odkiego
Babka dro偶d偶owa z rodzynkami na talerzu - Wszystkiego S艂odkiego
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.86/5 7 ocen

Czy istnieje inne ciasto, które kojarzy si臋 ze 艣wi臋tami wielkanocnymi bardziej ni偶 tradycyjna babka dro偶d偶owa z rodzynkami? Tego przepisu warto wypróbowa膰 nie tylko dla samego smaku, ale równie偶 aromatu 艣wie偶o pieczonego dro偶d偶owego ciasta, który d艂ugo b臋dzie unosi艂 si臋 w Twoim domu, przywo艂uj膮c najmilsze wspomnienia.

Ma艣lanape艂na rodzynek i ociekaj膮ca s艂odkim, g臋stym lukrem - najlepsza babka dro偶d偶owa! Na pewno skusi niejednego przy 艣wi膮tecznym stole.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na babk臋 dro偶d偶ow膮:

  • Krok 1

    Rodzynki zalej wrz膮tkiem, odstaw na 2 minuty a nast臋pnie przeced藕 i wysyp na kawa艂ek r臋cznika papierowego aby lekko przesch艂y.

  • Krok 2

    M膮k臋 przesiej do misy, dodaj dro偶d偶e, cukier, cukier z wanili膮, sól i dok艂adnie wymieszaj.

  • Mo偶e si臋 przyda膰

    艢wietny pojemnik z praktyczn膮 miark膮 do produkt贸w sypkich i p艂ynnych o pojemno艣ci 0,5 litra od Dr. Oetkera. Jego gumowy sp贸d zapewnia stabilno艣膰.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 3

    呕ó艂tka i jajka roztrzep, dodaj do suchych sk艂adników. Wlej ciep艂e mleko i zagnie膰 wszystko na jednolite ciasto.

  • Krok 4

    Pod koniec zagniatania dodaj mi臋kkie mas艂o i wyrabiaj, a偶 ciasto wch艂onie ca艂e mas艂o. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj aby równo si臋 rozprowadzi艂y w cie艣cie. 

  • Krok 5

    Przykryj misk臋 foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw w ciep艂e miejsce na oko艂o 1,5 h do wyro艣ni臋cia.

  • Krok 6

    W mi臋dzyczasie przygotuj form臋 do babki z kominem (ø23 cm), wysmaruj j膮 cienko mas艂em i oprósz m膮k膮.

  • Krok 7

    Wyro艣ni臋te ciasto prze艂ó偶 do formy, przykryj i odstaw jeszcze na oko艂o 30-40 minut do wyro艣ni臋cia.

    W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C.

  • Krok 8

    Form臋 z wyro艣ni臋tym ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 35 minut do suchego patyczka.

  • Krok 9

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw na chwil臋 do przestudzenia a nast臋pnie wyjmij z formy na kratk臋 do studzenia ciasta.

Lukier do babki:

  • Krok 10

    Do cukru pudru dodaj gor膮c膮 wod臋, wymieszaj wszystko dok艂adnie i polukruj jeszcze ciep艂膮 babk臋. Odstaw do wystudzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-drozdzowa-z-rodzynkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej