1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Czekoladowy chlebek bananowy z malinami

Czekoladowy chlebek bananowy z malinami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowy chlebek bananowy z malinami zawładnie dziś Waszymi podniebieniami! Chlebek jest idealnie wilgotny i mięciutki, a aksamitny smak gorzkiej czekolady i słodycz bananów przełamuje lekko kwaśna malina. Z niecierpliwością czekałyśmy, aby wyciągnąć i wystudzić gorący chlebek. I jeszcze ten cudowny zapach unoszący się w całym domu - raj na ziemi! Zapraszamy do przepisu!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowy chlebek:

  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 27 cm x 8 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Cukier wymieszaj z cukrem z wanilią, a następnie utrzyj go z miękkim masłem do uzyskania puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Do utartego masła z cukrem dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Widelcem rozgnieć 2 banany, a następnie dodaj je wraz z jogurtem do utartego masła z cukrem i jajkami.

  • Krok 5

    Przesiej mąkę i wymieszaj ją razem z sodą i solą. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi.

  • Krok 6

    Kilka malin i łyżkę pokrojonej czekolady odłóż do dekoracji ciasta.

  • Krok 7

    Pozostałą ilość owoców wymieszaj z ciastem.

  • Krok 8

    Następnie przełóż ciasto do foremki. Banana przekrój wzdłuż na pół.

  • Krok 9

    Ułóż go na górze ciasta i posyp górę ciasta malinami i pokruszoną czekoladą.

  • Krok 10

    Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 60 minut do suchego patyczka. Upieczony chlebek pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej