1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka na oleju

Babka na oleju

babka na oleju z lukrem cytrynowym - Wszystkiego Słodkiego
babka na oleju z lukrem cytrynowym - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka na oleju to ciasto, które świetnie pasuje zarówno na słodką przekąskę złapaną w biegu pomiędzy codziennymi obowiązkami, a także jako kompan do filiżanki Twojej ulubionej kawy czy rozgrzewającej herbaty. ☕

Babkę na oleju w szybki i prosty sposób przygotujesz ze składników, które znajdują się w kuchennych szafkach chyba każdego domu. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże – oczywiście pod warunkiem, że nie zniknie z kuchennego blatu od razu po upieczeniu. 😋 To proste, klasyczne ciasto, któremu ciężko się oprzeć. ❤️

Mocną stroną przepisu na babkę z olejem jest jego uniwersalność – wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać ulubioną czekoladą. Ja przygotowałam do niej cytrynowy lukier,🍋 którego kwaskowatość idealnie łączy się z wilgotnym, waniliowym wnętrzem babki. Smacznego!

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki na oleju:

  • Krok 1

    Formę keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Do upieczenia babki wykorzystałam uniwersalną, rozsuwaną keksówkę.

    forma keksówka rozsuwana do pieczenia od Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem i pastą waniliową na jasną, puszystą masę. 

    Jeśli chcesz, dodaj do masy skórkę z cytryny.

    jajka ubite z cukrem i pastą waniliową Dr. Oetkera w misie robota kuchennego bosch
  • Natalia poleca

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

  • Krok 3

    Nastepnie cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając ubijania.

    Miksuj do połączenia składników.

    w misie robota kuchennego bosch masa ubita z jajek, cukru i pasty waniliowej, obok olej w szklance do babki na oleju
  • Krok 4

    Mąkę i skrobię przesiej z proszkiem do pieczenia.

    Dodaj do masy i wymieszaj krótko na jednolite ciasto.

    mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia Dr. Oetkera w misce
  • Krok 5

    Ciasto na babkę wylej równomiernie do formy. 

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).

    ciasto na babkę na oleju w formie keksówce przed upieczeniem
  • Krok 6

    Po upieczeniu babkę wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

    upieczona, waniliowa babka na oleju studząca się na okrągłej kratce do studzenia

Lukier cytrynowy:

  • Krok 7

    Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polukruj jeszcze ciepłą babkę.

    składniki na lukier cytrynowy: cukier puder i skórka z cytryny w misce, obok sok z cytryny w małej miseczce
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-na-oleju

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej