1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka na oleju

Babka na oleju

babka na oleju z lukrem cytrynowym - Wszystkiego Słodkiego
babka na oleju z lukrem cytrynowym - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka na oleju to ciasto, które świetnie pasuje zarówno na słodką przekąskę złapaną w biegu pomiędzy codziennymi obowiązkami, a także jako kompan do filiżanki Twojej ulubionej kawy czy rozgrzewającej herbaty☕

Babkę na oleju w szybki i prosty sposób przygotujesz ze składników, które znajdują się w kuchennych szafkach chyba każdego domu. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże – oczywiście pod warunkiem, że nie zniknie z kuchennego blatu od razu po upieczeniu 😋To proste, klasyczne ciasto, któremu ciężko się oprzeć 🥰

Mocną stroną przepisu na babkę z olejem jest jego uniwersalność – wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać ulubioną czekoladą. Ja przygotowałam do niej cytrynowy lukier 🍋, którego kwaskowatość idealnie łączy się z wilgotnym, waniliowym wnętrzem. Smacznego!

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka na oleju:

  • Krok 1

    Formę keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Do upieczenia babki wykorzystałam uniwersalną, rozsuwaną keksówkę.

    forma keksówka do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem i pastą waniliową na jasną puszystą masę. 

    Jeśli chcesz dodaj do masy skórkę z cytryny.

    jajka ubite z cukrem i pasta waniliową Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Pasta waniliowa to idealny dodatek do ciast i deserów. Warto mieć ją w zapasie.

  • Krok 3

    Nastepnie cienką stróżką wlewaj olej nie przerywając ubijania.

    Miksuj do połączenia składników.

    masa z jajek i cukru, olej do ciasta
  • Krok 4

    Mąkę i skrobię przesiej z proszkiem do pieczenia.

    Dodaj do masy i wymieszaj krótko na jednolite ciasto.

    mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Ciasto na babkę wylej równomiernie do formy. 

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut (do suchego patyczka).

    ciasto na babkę w formie kekesówce
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i studź na kratce.

    upieczona, waniliowa babka na oleju

Lukier cytrynowy:

  • Krok 7

    Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj i polukruj jeszcze ciepłą babkę.

    cukier puder, skórka z cytryny, sok z cytryny na lukier
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-na-oleju

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej