Jogurtowe ciasto z jagodami
Jogurtowe ciasto z jagodami, szybkie i łatwe do przygotowania. Miękkie, wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i na to słodka kruszonka.
To ciasto nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem może wyglądać inaczej. Zamiast kruszonki po upieczeniu możecie je posypać cukrem pudrem i będzie równie pyszne. 😊
A jaką wersję Ty dziś upieczesz?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kruszonki do ciasta jogurtowego:
-
Krok 1
Mąkę, cukier, cukier z wanilią i pokrojone zimne masło zagnieć palcami na kruszonkę i odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto jogurtowe:
-
Krok 2
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C.
-
Krok 4
Mąkę pszesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
-
Krok 5
W większym naczyniu zmiksuj dokładnie ze sobą jogurt, jajka. cukier, cukier z wanilią i olej.
-
Może się przydać
Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera nada wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak ❤️
-
Krok 6
Następnie do mokrych składników wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.
-
Krok 7
Wylej ciasto równomiernie do formy i wysyp na wierzch wcześniej opłukane i osuszone jagody. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 8
Ciasto jogurtowe z kruszonką piecz około 50-55 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Rękawica kuchenna
Modny dodatek do Twojej kuchni w kolorze szaro-różowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/jogurtowe-ciasto-z-jagodami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze