Bezglutenowe ciasteczka orzechowe


Ciasteczka orzechowe są delikatne, kruche i w kształcie idealnym na dwa przepyszne kęsy :) Co ważne, ciasteczka te są bezglutenowe, nie zawierają mąki. Uprażenie orzechów pozwoliło uniknąć goryczki znajdującej się w skórce - zatem ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia :) Serdecznie zachęcam do upieczenia własnych ciasteczek orzechowych! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Prażenie orzechów:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Orzechy wysyp na blasze. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut, aż do momentu gdy skórka zacznie pękać. Gdy orzechy trochę przestygną, pocieraj je o siebie, aby usunąć skórki.
-
Krok 3
Obrane i uprażone orzechy zmieliłam na drobny proszek.
Ciasteczka
-
Krok 4
Piekarnik nagrzałam do temperatury 160°C. Dwie blachy, wyłożyłam papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Białka ubij, dodając stopniowo cukier, aż do momentu gdy piana zrobi się gęsta i lśniąca.
-
Krok 6
Dodaj ekstrakt migdałowy. Na koniec delikatnie wmieszałaj orzechy.
-
Krok 7
Gotową mase przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj okrągłe ciasteczka.
-
Krok 8
Ciasteczka piecz przez 12-15 minut, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze