1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

bezglutenowe ciasteczka z orzechów laskowych bez mąki
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasteczka orzechowe są delikatne, kruche i w kształcie idealnym na dwa przepyszne kęsy :) Co ważne, ciasteczka te są bezglutenowe, nie zawierają mąki. Uprażenie orzechów pozwoliło uniknąć goryczki znajdującej się w skórce - zatem ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia :) Serdecznie zachęcam do upieczenia własnych ciasteczek orzechowych! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Prażenie orzechów:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Orzechy wysyp na blasze. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut, aż do momentu gdy skórka zacznie pękać. Gdy orzechy trochę przestygną, pocieraj je o siebie, aby usunąć skórki.

  • Krok 3

    Obrane i uprażone orzechy zmieliłam na drobny proszek.

Ciasteczka

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzałam do temperatury 160°C. Dwie blachy, wyłożyłam papierem do pieczenia.

  • Krok 5

    Białka ubij, dodając stopniowo cukier, aż do momentu gdy piana zrobi się gęsta i lśniąca.

  • Krok 6

     Dodaj ekstrakt migdałowy. Na koniec delikatnie wmieszałaj orzechy.

  • Krok 7

    Gotową mase przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj okrągłe ciasteczka.

  • Krok 8

    Ciasteczka piecz przez 12-15 minut, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej