1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe

bezglutenowe ciasteczka orzechowe z orzechów laskowych bez mąki z aromatem migdałowym na dwóch różowych talerzykach oraz w ozdobnym słoiku - wszystkiego słodkiego
bezglutenowe ciasteczka orzechowe z orzechów laskowych bez mąki z aromatem migdałowym na dwóch różowych talerzykach oraz w ozdobnym słoiku - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Bezglutenowe ciasteczka orzechowe 🍪🍪 są delikatne, kruche i w kształcie idealnym na dwa przepyszne kęsy. Ciasteczka te nie zawierają mąki. Uprażenie orzechów pozwoliło uniknąć goryczki znajdującej się w skórce - zatem ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. 😉 Serdecznie zachęcam do upieczenia własnych ciasteczek orzechowych! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Prażenie orzechów laskowych:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 175°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Orzechy wysyp na blasze. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut, aż do momentu, gdy skórka zacznie pękać. Gdy orzechy trochę przestygną, pocieraj je o siebie, aby usunąć skórki.

  • Krok 3

    Obrane i uprażone orzechy zmiel na drobny proszek (np. w młynku do kawy lub w dobrym blenderze kielichowym).

Przygotowanie bezglutenowych ciasteczek orzechowych:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 5

    Białka ubij, dodając stopniowo cukier, aż do momentu, gdy piana zrobi się gęsta i lśniąca.

  • Krok 6

     Dodaj ekstrakt migdałowy i na koniec delikatnie wmieszaj orzechy.

  • Krok 7

    Gotową masę przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj okrągłe ciasteczka.

  • Może się przydać

    Tylka okrągła nr 1A marki Wilton sprawdzi się do wyciskania na blachę ciastek, bez i makaroników, a także do ozdabiania ciast i tortów. Dzięki niej stworzysz takie ozdoby, jak koronki, koraliki czy struny. :)

  • Krok 8

    Ciasteczka piecz przez 12-15 minut, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/ciasteczka-orzechowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej