1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Pavlova z kremem waniliowym i sosem truskawkowym

Pavlova z kremem waniliowym i sosem truskawkowym

pavlova,krem waniliowy, truskawki, sos truskawkowy
pavlova,krem waniliowy, truskawki, sos truskawkowy
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Beza Pavlova, czyli królowa bez, tym razem w dość klasycznej wersji z kremem waniliowym i sosem truskawkowym. Idealny letni przepis  na wakacyjne spotkania w gronie bliskich Ci osób 🏖️Slodka beza, delikatny krem i wspaniały aromat świeżych truskawek 🍓🍓🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na bezę Pavlovą:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C.

  • Krok 2

    Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując do uzuskania lśniacej sztywnej piany. 

  • Krok 3

    Pod koniec ubijania dodaj budyń i wymieszaj dokładnie. 

  • Może się przydać

    Budyń waniliowy Dr. Oetkera zabierze Cię w podróż do smaków dzieciństwa! Aksamitna konsystencja i delikatny aromat wanilii wprawią Cię we wspaniały nastrój. Teraz ten pyszny deser również w wersji bez glutenu.

  • Krok 4

    Masę wyłóż na blachę i uformuj. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 110°C, wstaw bezę i piecz ok 120 min. Po upieczeniu wystudź przy uchylonych drzwiach piekarnika.

Sos truskawkowy:

  • Krok 5

    Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój. Włóż do garnka, dodaj wodę, cukier i podgrzewaj.

  • Krok 6

    Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, dodaj do truskawek i zagotuj do zgęstnienia.

  • Krok 7

    Odstaw do przestudzenia a następnie przetrzyj przez sitko.

Krem waniliowy:

  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę miksuj krótko na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, cukier z wanilią i ubijaj na sztywną konsystencję.

  • Krok 9

    Gotowy krem wyłóż na wystudzoną bezę, udekoruj truskawkami i mietą. Pavlovę podawaj z sosem truskawkowym.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/pavlova-z-kremem-waniliowym-i-sosem-truskawkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej