1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

tarta bezglutenowa z mąką kasztanową, kremem czekoladowo-kasztanowo-migdałowym i gruszkami, posypana orzechami włoskimi, studząca się na kratce - Wszystkiego Słodkiego
tarta bezglutenowa z mąką kasztanową, kremem czekoladowo-kasztanowo-migdałowym i gruszkami, posypana orzechami włoskimi, studząca się na kratce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami, 🌰🍐czyli bezglutenowych wypieków ciąg dalszy! Tarta jest przepyszna i idealna dla osób ograniczających gluten. I nie tylko! Jeśli preferujesz zdrowy tryb życia - taki spód na tartę będzie dobrym rozwiązaniem.

🌰 Mąkę kasztanową spośród innych mąk wyróżnia wysoka zawartość białka i węglowodanów i pomimo tego, że jest wykonana z orzechów - ma niewielką zawartość tłuszczu. :) Oprócz zdrowotnych zalet mąka kasztanowa nadaje wypiekom aromatycznego, orzechowego zapachu.

Krem wykonałam z mieszanki mielonych migdałów, czekolady i mąki kasztanowej, a to wszystko udekorowałam pokrojonymi w plastry gruszkami i orzechami włoskimi. ❤️ 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do tarty z mąką kasztanową:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę kasztanową i cukier puder, dodaj zimne masło, jajko i 2 łyżki wody.

    jajko, masło pokrojone w kostkę, mąka kasztanowa i cukier puder w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Składniki szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

    zagniecione kruche ciasto na mące kasztanowej owinięte w folię spożywczą
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę.

    Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia. Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    upieczone kruche ciasto na tartę z mąką kasztanową i gruszkami

Krem czekoladowo-kasztanowy na tartę:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

    masło i cukier w osobnych miseczkach, obok mieszadła miksera
  • Krok 5

    Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, a następnie dokładnie zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) i lekko przestudź.

    masło utarte z cukrem w misce, jajko w drugiej miseczce oraz ekstrakt migdałowy Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • Marta poleca

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

    Marta poleca
  • Krok 6

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.

    masa maślana z dodatkiem rozpuszczonej czekolady
  • Krok 7

    Masę zmiksuj ze zmielonymi migdałami, mąką kasztanową i mlekiem do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji.

    masa maślana wymieszana z czekoladą oraz mielone migdały, mąka kasztanowa i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 8

    Pokrój gruszki w półplastry.

    gruszki na drewnianej desce z nożem pokrojone w półplastry
  • Krok 9

    Krem rozłóż na tarcie, ułóż gruszki i posyp orzechami włoskimi.

    krem czekoladowo-kasztanowy wyłożony na tarcie razem z plastrami gruszek i posypany orzechami włoskimi
  • Krok 10

    Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    upieczona tarta z mąką kasztanową, migdałami, gruszkami i orzechami włoskimi studząca się na kratce
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/tarta-z-maka-kasztanowa-i-gruszkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej