1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowy spód do tarty

Bezglutenowy spód do tarty

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Bezglutenowy spód na tartę, to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają wypieki, a jednocześnie ograniczają gluten w swojej diecie.  Do wypełnienia tarty możecie użyć każdego, ulubionego nadzienia. Ten spód jest kruchy ale zwarty, dlatego bez problemu można go przygotować bez konieczności zapiekania z dodatkami i wykorzystać do tarty na zimno. Postanowiłam upiec spód w dwóch wariantach. Wybierz swój ulubiony. Smacznego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok 60 min.

  • Krok 2

    Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia a następnie wyłóż nim formę do tarty, odetnij ewentualny nadmiar ciasta.

  • Krok 3

    Wstaw na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia i w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, połóż na nie arkusz papieru do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki, ryż lub fasolę dla obciążenia.

  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 min, po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kolejne 12-15 min. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 6

    Przygotuj ulubione nadzienie i wypełnij nim tartę.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej