Bezglutenowy spód do tarty

Bezglutenowy spód na tartę, to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają wypieki, a jednocześnie ograniczają gluten w swojej diecie. Do wypełnienia tarty możecie użyć każdego, ulubionego nadzienia. Ten spód jest kruchy ale zwarty, dlatego bez problemu można go przygotować bez konieczności zapiekania z dodatkami i wykorzystać do tarty na zimno. Postanowiłam upiec spód w dwóch wariantach. Wybierz swój ulubiony. Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok 60 min.
-
Krok 2
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia a następnie wyłóż nim formę do tarty, odetnij ewentualny nadmiar ciasta.
-
Krok 3
Wstaw na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia i w międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, połóż na nie arkusz papieru do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki, ryż lub fasolę dla obciążenia.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 min, po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kolejne 12-15 min. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Przygotuj ulubione nadzienie i wypełnij nim tartę.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze