Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu

Czy wiecie, że aby przygotować zdrowe, pyszne, a przede wszystkim SŁODKIE ciasto marchewkowe nie potrzeba dodatku ani grama białego cukru? 😊 W tym przepisie użyłam cukier kokosowy i syrop z agawy! Aby mój deser był wegański, jajka zastąpiłam siemieniem lnianym, zaś polewę przygotowałam na bazie nerkowców! To pyszne i zdrowe ciasto idealne na jesień. Mniam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto marchewkowe wegańskie (bez jajek, mleka):
-
Krok 1
Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na noc.
-
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 3
Zetrzyj marchewkę i imbir. Pokrój orzechy włoskie. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 4
Wymieszaj zmielone płatki owsiane z cukrem kokosowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
-
Krok 5
Do suchych, wymieszanych składników dodaj startą marchewkę, napęczniałe siemię lniane, sok z cytryny i napój migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Dodaj pokrojone orzechy włoski i wymieszaj.
-
Krok 7
Foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 8
Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Krem z nerkowców do ciasta marchewkowego:
-
Krok 10
Zalane wcześniej orzechy nerkowca odsącz, dodaj napój migdałowy i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.
-
Krok 11
Dodaj syrop z agawy i ponownie dobrze zmiksuj.
-
Krok 12
Na wystudzone ciasto wyłóż krem.
-
Krok 13
Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
-
Krok 14
Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze