Wegańskie

Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu

Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu z kremem z nerkowców na niebieskiej paterze.

Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu

  • 08:20
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
08:20
16
Łatwy

Czy wiecie, że aby przygotować zdrowe, pyszne, a przede wszystkim SŁODKIE ciasto marchewkowe nie potrzeba dodatku ani grama białego cukru? 😊 W tym przepisie użyłam cukier kokosowy i syrop z agawy! Aby mój deser był wegański, jajka zastąpiłam siemieniem lnianym, zaś polewę przygotowałam na bazie nerkowców! To pyszne i zdrowe ciasto idealne na jesień. Mniam!

Składniki

Ciasto:
  • 30 g zmielonego siemienia lnianego
  • 120 ml wody
  • 250 g startej marchewki
  • 7 g startego imbiru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 g zmielonych płatków owsianych bez glutenu
  • 100 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 7 g Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 7 g Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 10 g Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 20 ml soku z cytryny
  • 150 ml mleka migdałowego
Krem z nerkowców:
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 70 ml mleka migdałowego
  • 30 g syropu z agawy
  • 20 ml soku z cytryny
  • 30 g orzechów włoskich
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na noc.

Nerkowce zalane wodą.
Krok 2

Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.

Zalane siemie lniane.
Krok 3

Zetrzyj marchewkę i imbir. Pokrój orzechy włoskie. Piekarnik rozgrzej do 170°C. 

Starta marchewka, imbir i posiekane orzechy włoskie.
Krok 4

Wymieszaj zmielone płatki owsiane z cukrem kokosowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.

Cynamon mielony, cukier kokosowy, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, soda i szczypta soli.
Krok 5

Do suchych, wymieszanych składników dodaj startą  marchewkę, napęczniałe siemię lniane, sok z cytryny i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszaj.

Starta marchewka z imbirem w misce. Obok napęczniałe siemie lniane, połówka cytryny i mleko migdałowe.
Krok 6

Dodaj pokrojone orzechy włoski i wymieszaj.

Posiekane orzechy włoskie w miseczce. Obok wymieszane składniki na ciasto  marchewkowe.
Krok 7

Foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Foremka o wymiarach 21 x 21 cm wyłożona papierem do pieczenia. Obok w misce wymieszane ciasto marchewkowe.
Krok 8

Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. 

Ciasto marchewkowe przełożone do formy.
Krok 9

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Upieczone ciasto marchewkowe wegańskie.

Krem z nerkowców:

Krok 10

Zalane wcześniej orzechy nerkowca odsącz, dodaj mleko migdałowe i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.

Orzechy nerkowca w misce. Obok mleko migdałowe i sok z cytryny.
Krok 11

Dodaj syrop z agawy i ponownie dobrze zmiksuj.

Krem z nerkowców w misce.
Krok 12

Na wystudzone ciasto wyłóż krem.

Nakładanie kremu z nerkowców  na ciasto marchewkowe.
Krok 13

Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.

Krem z nerkowców nałożony na ciasto marchewkowe.
Krok 14

Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto marchewkowe posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Składniki
Ciasto:
  • 30 g zmielonego siemienia lnianego
  • 120 ml wody
  • 250 g startej marchewki
  • 7 g startego imbiru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 g zmielonych płatków owsianych bez glutenu
  • 100 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 7 g Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 7 g Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 10 g Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 20 ml soku z cytryny
  • 150 ml mleka migdałowego
Krem z nerkowców:
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 70 ml mleka migdałowego
  • 30 g syropu z agawy
  • 20 ml soku z cytryny
  • 30 g orzechów włoskich
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie