1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu

Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czy wiecie, że aby przygotować zdrowe, pyszne, a przede wszystkim SŁODKIE ciasto marchewkowe nie potrzeba dodatku ani grama białego cukru? 😊 W tym przepisie użyłam cukier kokosowy i syrop z agawy! Aby mój deser był wegański, jajka zastąpiłam siemieniem lnianym, zaś polewę przygotowałam na bazie nerkowców! To pyszne i zdrowe ciasto idealne na jesień. Mniam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na noc.

    Nerkowce zalane wodą.
  • Krok 1

    Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.

    Zalane siemie lniane.
  • Krok 1

    Zetrzyj marchewkę i imbir. Pokrój orzechy włoskie. Piekarnik rozgrzej do 170°C. 

    Starta marchewka, imbir i posiekane orzechy włoskie.
  • Krok 1

    Wymieszaj zmielone płatki owsiane z cukrem kokosowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.

    Cynamon mielony, cukier kokosowy, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, soda i szczypta soli.
  • Krok 1

    Do suchych, wymieszanych składników dodaj startą  marchewkę, napęczniałe siemię lniane, sok z cytryny i napój migdałowy. Dokładnie wymieszaj.

    Starta marchewka z imbirem w misce. Obok napęczniałe siemie lniane, połówka cytryny i mleko migdałowe.
  • Krok 1

    Dodaj pokrojone orzechy włoski i wymieszaj.

    Posiekane orzechy włoskie w miseczce. Obok wymieszane składniki na ciasto  marchewkowe.
  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    Foremka o wymiarach 21 x 21 cm wyłożona papierem do pieczenia. Obok w misce wymieszane ciasto marchewkowe.
  • Krok 1

    Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. 

    Ciasto marchewkowe przełożone do formy.
  • Krok 1

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto marchewkowe wegańskie.

Krem z nerkowców:

  • Krok 1

    Zalane wcześniej orzechy nerkowca odsącz, dodaj napój migdałowy i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.

    Orzechy nerkowca w misce. Obok mleko migdałowe i sok z cytryny.
  • Krok 1

    Dodaj syrop z agawy i ponownie dobrze zmiksuj.

    Krem z nerkowców w misce.
  • Krok 1

    Na wystudzone ciasto wyłóż krem.

    Nakładanie kremu z nerkowców  na ciasto marchewkowe.
  • Krok 1

    Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.

    Krem z nerkowców nałożony na ciasto marchewkowe.
  • Krok 1

    Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

    Ciasto marchewkowe posypane posiekanymi orzechami włoskimi.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej