1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu

Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.86/5 7 ocen

Czy wiecie, że aby przygotować zdrowe, pyszne, a przede wszystkim SŁODKIE ciasto marchewkowe nie potrzeba dodatku ani grama białego cukru? 😊 W tym przepisie użyłam cukier kokosowy i syrop z agawy! Aby mój deser był wegański, jajka zastąpiłam siemieniem lnianym, zaś polewę przygotowałam na bazie nerkowców! To pyszne i zdrowe ciasto idealne na jesień 🍂Mniam!🥕🥕🥕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe:

  • Krok 1

    Orzechy nerkowca Bakal zalej gorącą wodą i odstaw na noc.

    Nerkowce zalane wodą.
  • Może się przydać

    Orzechy Nerkowca Bakal Naturalnie 80g. Świetne i naturalne źródło magnezu i żelaza. Idealne do wypieków, ale także sałatek, owsianki czy dań mięsnych.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.

    Zalane siemie lniane.
  • Krok 3

    Zetrzyj marchewkę i imbir. Pokrój orzechy włoskie. Piekarnik rozgrzej do 170°C. 

    Starta marchewka, imbir i posiekane orzechy włoskie.
  • Krok 4

    Wymieszaj zmielone płatki owsiane z cukrem kokosowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.

    Cynamon mielony, cukier kokosowy, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, soda i szczypta soli.
  • Krok 5

    Do suchych, wymieszanych składników dodaj startą  marchewkę, napęczniałe siemię lniane, sok z cytryny i napój migdałowy. Dokładnie wymieszaj.

    Starta marchewka z imbirem w misce. Obok napęczniałe siemie lniane, połówka cytryny i mleko migdałowe.
  • Krok 6

    Dodaj pokrojone orzechy włoski Bakal i wymieszaj.

    Posiekane orzechy włoskie w miseczce. Obok wymieszane składniki na ciasto  marchewkowe.
  • Krok 7

    Foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    Foremka o wymiarach 21 x 21 cm wyłożona papierem do pieczenia. Obok w misce wymieszane ciasto marchewkowe.
  • Marta poleca

    Różowa forma do ciasta? Tak, to możliwe! Kwadratowa blaszka w stylu Retro od Dr. Oetkera doda uroku Twoim wypiekom, a przy tym jest niezwykle praktyczna - ciasto nie przywiera do formy dzięki specjalnej powłoce i łatwo je wyjmiesz po upieczeniu.

    Marta poleca
  • Krok 8

    Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. 

    Ciasto marchewkowe przełożone do formy.
  • Krok 9

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto marchewkowe wegańskie.

Przygotowanie kremu z nerkowców:

  • Krok 10

    Zalane wcześniej orzechy nerkowca odsącz, dodaj napój migdałowy i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.

    Orzechy nerkowca w misce. Obok mleko migdałowe i sok z cytryny.
  • Krok 11

    Dodaj syrop z agawy i ponownie dobrze zmiksuj.

    Krem z nerkowców w misce.
  • Krok 12

    Na wystudzone ciasto wyłóż krem.

    Nakładanie kremu z nerkowców  na ciasto marchewkowe.
  • Krok 13

    Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.

    Krem z nerkowców nałożony na ciasto marchewkowe.
  • Krok 14

    Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Wegańskie ciasto marchewkowe jest gotowe, smacznego!

    Ciasto marchewkowe posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganskie-ciasto-marchewkowe-bez-glutenu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej