Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu
    
    Czy wiecie, że aby przygotować zdrowe, pyszne, a przede wszystkim SŁODKIE ciasto marchewkowe nie potrzeba dodatku ani grama białego cukru? 😊 W tym przepisie użyłam cukier kokosowy i syrop z agawy! Aby mój deser był wegański, jajka zastąpiłam siemieniem lnianym, zaś polewę przygotowałam na bazie nerkowców! To pyszne i zdrowe ciasto idealne na jesień 🍂Mniam!🥕🥕🥕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Łatwy
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Orzechy nerkowca Bakal zalej gorącą wodą i odstaw na noc.
            
            
            
         - 
    
        
Może się przydać
Orzechy Nerkowca Bakal Naturalnie 80g. Świetne i naturalne źródło magnezu i żelaza. Idealne do wypieków, ale także sałatek, owsianki czy dań mięsnych.
                - 
    
    
    
    
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 3
Zetrzyj marchewkę i imbir. Pokrój orzechy włoskie. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 4
Wymieszaj zmielone płatki owsiane z cukrem kokosowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 5
Do suchych, wymieszanych składników dodaj startą marchewkę, napęczniałe siemię lniane, sok z cytryny i napój migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 6
Dodaj pokrojone orzechy włoski Bakal i wymieszaj.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 7
Foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
            
            
            
         - 
    
        
Marta poleca
Różowa forma do ciasta? Tak, to możliwe! Kwadratowa blaszka w stylu Retro od Dr. Oetkera doda uroku Twoim wypiekom, a przy tym jest niezwykle praktyczna - ciasto nie przywiera do formy dzięki specjalnej powłoce i łatwo je wyjmiesz po upieczeniu.
                - 
    
    
    
    
Krok 8
Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
            
            
            
         
Przygotowanie kremu z nerkowców:
- 
    
    
    
    
Krok 10
Zalane wcześniej orzechy nerkowca odsącz, dodaj napój migdałowy i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 11
Dodaj syrop z agawy i ponownie dobrze zmiksuj.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 12
Na wystudzone ciasto wyłóż krem.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 13
Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
            
            
            
         - 
    
    
    
    
Krok 14
Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Wegańskie ciasto marchewkowe jest gotowe, smacznego!
            
            
            
         
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganskie-ciasto-marchewkowe-bez-glutenu | 
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
                
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
            
            
            
        
                
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                
                                    
Komentarze