1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z jagodami

Beza z jagodami

beza z jagodami
beza z jagodami
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Oto deser, który z pewno艣ci膮 zrobi efekt „wow” — jagodowa beza z kremem mascarpone i limonk膮 馃挏馃尶馃珢

To zdecydowanie prawdziwa sezonowa uczta dla oka i podniebienia! Okaza艂a beza w odcieniu intensywnych jagód (z delikatnym dodatkiem barwnika spo偶ywczego馃煟) stanowi efektown膮 baz臋 dla kolejnych warstw smaku. Na jej powierzchni rozsmarowana jest soczysta warstwa jagód z sokiem z limonki i – lekko kwaskowa, prze艂amuj膮ca s艂odycz bezy.

Ca艂o艣膰 wie艅czy aksamitny krem z mascarpone, który dodaje lekko艣ci i kremowo艣ci. Wierzch posypa艂am liofilizowanymi owocami oraz 艣wie偶o start膮 skórk膮 z limonki, która nadaje deserowi 艣wie偶o艣ci i eleganckiego wyko艅czenia.

To nie tylko deser – to ma艂e dzie艂o sztuki, które zachwyci go艣ci zarówno smakiem, jak i wygl膮dem.馃憠 Koniecznie wypróbuj przepis i zaskocz go艣ci!

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Food Colors.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 140°C.

    Bia艂ka ubij z cukrem na g臋st膮, sztywn膮 pian臋 (przez kilkana艣cie minut). Cukier musi si臋 ca艂kowicie rozu艣ci膰. Pod koniec ubijania dodaj odrobin臋 barwnika w 偶elu.

    ubijana w robocie fioletowa beza
  • Krok 2

    Na papierze do pieczenia wy艂ó偶 bez臋. Boki uformuj przy pomocy 艂y偶ki, tworz膮c pionowe paski.

     

    na formie do pieczenia fioletowa beza przed pieczeniem
  • Krok 3

    Piecz w 140°C przez 5 minut, po czym zmniejsz temperatur臋 do 110°C i piecz kolejne 1,5 godziny.

    upieczona pavlova w kolorze fioletowym

Warstwa jagodowa

  • Krok 4

    Jagody zagotuj z sokiem na patelni, pod koniec przelej wymieszan膮 w wodzie m膮k臋 ziemniaczan膮, zagotuj. 

    呕elatyn臋 namocz w wodzie, po kilku minutach odci艣nij i dodaj do ciep艂ych jagód. Odstaw do sch艂odzenia.

    na patelni jagody z sokiem z cytryny i 偶elatyn膮 w listkach

Krem mascarpone

  • Krok 5

     Serek mascarpone ubj ze 艣mietank膮 i cukrem z wanili膮 na g臋sty, puszysty krem.

    w misce serek mascarpone ze 艣mietank膮 i cukrem z wanili膮
  • Krok 6

    Na upieczon膮 bez臋 wy艂ó偶 jagody.

    beza pavlova z jagodami
  • Krok 7

    Na wierzch wy艂ó偶 ubit膮 艣mietan臋.

    Udekoruj pokruszonymi liofilizowanymi owocami i start膮 skórk膮 z limonki.

    fioletowa beza z jagodami i kremem mascarpone
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/beza-z-jagodami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej