1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z jagodami

Beza z jagodami

beza z jagodami
beza z jagodami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Oto deser, który z pewnością zrobi efekt „wow” — jagodowa beza z kremem mascarpone i limonką 💜🌿🫐

To zdecydowanie prawdziwa sezonowa uczta dla oka i podniebienia! Okazała beza w odcieniu intensywnych jagód (z delikatnym dodatkiem barwnika spożywczego🟣) stanowi efektowną bazę dla kolejnych warstw smaku. Na jej powierzchni rozsmarowana jest soczysta warstwa jagód z sokiem z limonki i – lekko kwaskowa, przełamująca słodycz bezy.

Całość wieńczy aksamitny krem z mascarpone, który dodaje lekkości i kremowości. Wierzch posypałam liofilizowanymi owocami oraz świeżo startą skórką z limonki, która nadaje deserowi świeżości i eleganckiego wykończenia.

To nie tylko deser – to małe dzieło sztuki, które zachwyci gości zarówno smakiem, jak i wyglądem.👉 Koniecznie wypróbuj przepis i zaskocz gości!

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Food Colors.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 140°C.

    Białka ubij z cukrem na gęstą, sztywną pianę (przez kilkanaście minut). Cukier musi się całkowicie rozuścić. Pod koniec ubijania dodaj odrobinę barwnika w żelu.

    ubijana w robocie fioletowa beza
  • Krok 2

    Na papierze do pieczenia wyłóż bezę. Boki uformuj przy pomocy łyżki, tworząc pionowe paski.

     

    na formie do pieczenia fioletowa beza przed pieczeniem
  • Krok 3

    Piecz w 140°C przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz kolejne 1,5 godziny.

    upieczona pavlova w kolorze fioletowym

Warstwa jagodowa

  • Krok 4

    Jagody zagotuj z sokiem na patelni, pod koniec przelej wymieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną, zagotuj. 

    Żelatynę namocz w wodzie, po kilku minutach odciśnij i dodaj do ciepłych jagód. Odstaw do schłodzenia.

    na patelni jagody z sokiem z cytryny i żelatyną w listkach

Krem mascarpone

  • Krok 5

     Serek mascarpone ubj ze śmietanką i cukrem z wanilią na gęsty, puszysty krem.

    w misce serek mascarpone ze śmietanką i cukrem z wanilią
  • Krok 6

    Na upieczoną bezę wyłóż jagody.

    beza pavlova z jagodami
  • Krok 7

    Na wierzch wyłóż ubitą śmietanę.

    Udekoruj pokruszonymi liofilizowanymi owocami i startą skórką z limonki.

    fioletowa beza z jagodami i kremem mascarpone
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/beza-z-jagodami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej