Pavlova


呕adne letnie przyj臋cie nie mo偶e si臋 odby膰 bez jej udzia艂u - zw艂aszcza latem, kiedy czerwie艅 malin i truskawek a偶 krzyczy do nas ze straganów warzywniaka 馃崜馃珢馃崚 Królowa Pavlova, chrupi膮ca na zewn膮trz, z delikatn膮 piank膮 w 艣rodku, jak na g艂ow臋 pa艅stwa przysta艂o, potrzebuje otoczenia dworskiej 艣wity. A co si臋 lepiej sprawdzi w tej roli, jak nie lekki waniliowy krem i 艣wie偶e owoce?
Je艣li przygotowanie bezy sprawia Ci trudno艣膰, pami臋taj o dwóch zasadach, których nale偶y przestrzega膰: cukier w bia艂kach musi by膰 ca艂kowicie rozpuszczony podczas ubijania (dzi臋ki temu beza b臋dzie sztywna i zachowa swój kszta艂t), a temperatura suszenia nie mo偶e by膰 za wysoka - inaczej beza nie b臋dzie bia艂a, a be偶owa. Warto na pewno przetestowa膰 i wyczu膰 swój piekarnik 馃槈
Gotowi na królewsk膮 degustacj臋? Ja swój kawa艂ek Pavlovej mam za sob膮. Obawiam si臋 tylko, 偶e mo偶e on stan膮膰 na mojej drodze do kariery primabaleriny 馃槅馃┌
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza
-
Krok 1
Bia艂ka umie艣膰 w misie miksera, krótko podbij i zacznij stopniowo dodawa膰 cukier. Bez臋 ubijaj do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 cukru.
-
Krok 2
Na blasze z wyposa偶enia piekarnika uformuj okr膮g艂y kszta艂t bezy. Przy pomocy 艂y偶ki zrób wg艂臋bienia na brzegach blatu, a w 艣rodku pozostaw miejsce na krem.
-
Krok 3
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu przez 10 minut w 130°C, po czym zmniejsz temperatur臋 do 110°C i susz przez 1 godzin臋 i 40 minut.
Krem mascarpone z wanili膮
-
Krok 4
Serek wraz 艣mietank膮 i dodatkiem naturalnego ekstraktu ubij na sztywno. Prze艂ó偶 delikatnie na bez臋.
Warstwa owocowa
-
Krok 5
Na wierzch wy艂ó偶 艣wie偶e owoce. Przed podaniem udekoruj listkami mi臋ty, mo偶esz oprószy膰 cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/pavlova |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze