1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną udekorowany połówkami truskawek - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tort bezowy z owocami - beza jest delikatna w środku i chrupiąca z wierzchu, przełożona kremem śmietankowym i sosem z owocami: truskawkami, malinami i jagodami. Ten przepis to nowa wersja rustykalnej bezy truskawkowej, którą przygotowałam w zeszłym roku - tym razem podałam ją z różnymi owocami. 🍰

🔴 UWAGA! Z podanego przepisu wychodzą dwa blaty. Jeśli nie masz możliwości upieczenia obu blatów jednocześnie, podziel białka i cukier na dwie części. Ubij masę z połowy składników i upiecz jeden blat, a następnie przygotuj i upiecz drugi blat.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy na tort bezowy z owocami:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i połóż na niej papier do pieczenia.

  • Krok 2

    Białko i cukier umieść w misie miksera i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.

  • Krok 3

    Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia, formując bezę o średnicy około 21 cm (dla łatwiejszego formowania bezy można wcześniej na papierze odrysować okrąg od tortownicy lub talerza o tych wymiarach).

  • Krok 4

    Natychmiast po uformowaniu bezy wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 55 - 60 minut. Następie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim upieczony blat bezowy jeszcze na ok. 30 minut.

  • Krok 5

    Po tym czasie bezę wyjmij z piekarnika i przygotuj drugi blat.

Sos z owocami:

  • Krok 6

    Truskawki umyj i usuń szypułki. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na ćwiartki lub w grubą kostkę. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

  • Żelatyna w listkach Dr. Oetkera

    Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.

    Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Pokrojone truskawki razem z jagodami i malinami umieść w rondelku, dodaj cukier i gotuj na średniej mocy palnika, aż owoce puszczą trochę soku.

  • Krok 8

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i dodaj do owoców. Wymieszaj dokładnie i zagotuj tak, jak kisiel.

  • Krok 9

    Gorące owoce zdejmij z palnika. Dodaj do nich namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krem śmietankowy:

  • Krok 10

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

Przełożenie tortu bezowego:

  • Krok 11

    Pierwszy blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę, zostawiając niewielką ilość do dekoracji.

  • Krok 12

    Następnie wyłóż owoce i przykryj drugim blatem bezowym.

  • Krok 13

    Wierzch bezy udekoruj odłożoną bitą śmietaną i truskawkami przekrojonymi na pół. Wstaw do lodówki do schłodzenia na na ok. 1 godzinę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-bezowy-z-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej