1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort bezowy z owocami. Beza jest delikatna w środku i chrupiąca z wierzchu. Wersja rustykalnej bezy, którą przygotowałam w zeszłym roku - tym razem podałam ją z różnymi owocami.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza

  • Krok 1

    <b>Z podanego przepisu wychodzą dwa blaty. Jeśli nie masz możliwości upieczenia dwóch blatów jednocześnie, podziel białka i cukier na dwie części. Ubij masę z połowy składników i upiecz jeden blat, a następnie przygotuj i upiecz drugi.<b>

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i połóż na niej papier do pieczenia.

  • Krok 3

    Białko i cukier umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.

  • Krok 4

    Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia, formując bezę o średnicy około 21 cm (dla łatwiejszego formowania bezy można wcześniej na papierze odrysować okrąg od tortownicy lub talerza o tych wymiarach).

  • Krok 5

    Natychmiast po uformowaniu bezy, wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut. Następie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim upieczony blat bezowy na około 30 minut.

  • Krok 6

    Po tym czasie wyjmij bezę z piekarnika i przygotuj drugi blat.

Sos z owocami:

  • Krok 1

    Truskawki umyj i usuń szypułki. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na ćwiartki lub w grubą kostkę. Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

  • Krok 2

    Pokrojone truskawki razem z jagodami i malinami umieść w rondelku, dodaj cukier i gotuj na średniej mocy palnika do czasu, kiedy owoce puszczą trochę soku.

  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i dodaj do owoców. Wymieszaj dokładnie i zagotuj na kisiel.

  • Krok 4

    Gorące owoce, zdejmij z palnika. Dodaj do nich namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krem:

  • Krok 1

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

Przełożenie:

  • Krok 1

    Jeden blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę (odłóż niewielką ilość do dekoracji)

  • Krok 2

    Następnie wyłóż owoce i przykryj drugim blatem.

  • Krok 3

    Wierzch bezy udekoruj pozostałą bitą śmietaną i odłożonymi truskawkami, przekrojonymi na pół. Wstaw do lodówki do schłodzenia na na ok 1h.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej