Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami - beza jest delikatna w środku i chrupiąca z wierzchu, przełożona kremem śmietankowym i sosem z owocami: truskawkami, malinami i jagodami. Ten przepis to nowa wersja rustykalnej bezy truskawkowej, którą przygotowałam w zeszłym roku - tym razem podałam ją z różnymi owocami. 🍰
🔴 UWAGA! Z podanego przepisu wychodzą dwa blaty. Jeśli nie masz możliwości upieczenia obu blatów jednocześnie, podziel białka i cukier na dwie części. Ubij masę z połowy składników i upiecz jeden blat, a następnie przygotuj i upiecz drugi blat.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy na tort bezowy z owocami:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i połóż na niej papier do pieczenia.
-
Krok 2
Białko i cukier umieść w misie miksera i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
-
Krok 3
Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia, formując bezę o średnicy około 21 cm (dla łatwiejszego formowania bezy można wcześniej na papierze odrysować okrąg od tortownicy lub talerza o tych wymiarach).
-
Krok 4
Natychmiast po uformowaniu bezy wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 55 - 60 minut. Następie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim upieczony blat bezowy jeszcze na ok. 30 minut.
-
Krok 5
Po tym czasie bezę wyjmij z piekarnika i przygotuj drugi blat.
Sos z owocami:
-
Krok 6
Truskawki umyj i usuń szypułki. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na ćwiartki lub w grubą kostkę. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
-
Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.
-
Krok 7
Pokrojone truskawki razem z jagodami i malinami umieść w rondelku, dodaj cukier i gotuj na średniej mocy palnika, aż owoce puszczą trochę soku.
-
Krok 8
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i dodaj do owoców. Wymieszaj dokładnie i zagotuj tak, jak kisiel.
-
Krok 9
Gorące owoce zdejmij z palnika. Dodaj do nich namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
-
Krok 10
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
Przełożenie tortu bezowego:
-
Krok 11
Pierwszy blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę, zostawiając niewielką ilość do dekoracji.
-
Krok 12
Następnie wyłóż owoce i przykryj drugim blatem bezowym.
-
Krok 13
Wierzch bezy udekoruj odłożoną bitą śmietaną i truskawkami przekrojonymi na pół. Wstaw do lodówki do schłodzenia na na ok. 1 godzinę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-bezowy-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze