1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Letni tort bezowy

Letni tort bezowy

Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeżeli masz ochotę na słodką, owocową rozpustę, zachęcamy do wypróbowania letniego tortu bezowego.  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Na dwóch blaszkach z piekarnika wyłóż papier do pieczenia i odrysuj na nim kółko od tortownicy o średnicy 22 cm, aby później łatwiej było wyłożyć bezę. Piekarnik nagrzej do 180°C ustawiając go na funkcję termoobiegu.

  • Krok 2

    Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na średnich obrotach miksera na sztywną pianę (należy uważać, by nie przebić białek). Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo cukier, delikatnie dosypując łyżka po łyżce. Następnie wlej łyżeczkę octu, zwiększ obroty miksera i dalej ubijaj do uzyskania sztywnej, lśniącej masy.

  • Krok 3

    Ubitą pianę podziel na dwie części i wyłóż na dwóch przygotowanych wcześniej blaszkach. Z każdej porcji uformuj delikatnie najpierw kulę, po czym ostrożnie od środka i z góry rozprowadź na zewnątrz, by powstały równe blaty bezowe, mieszczące się w narysowanych okręgach.

  • Krok 4

    Blaszki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 4 minuty, po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny. Pozostaw je w piekarniku do wystygnięcia.

Krem:

  • Krok 5

    Owoce dokładnie umyj i osusz, część z nich zblenduj na sos.

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

Przekładanie bezy:

  • Krok 7

    Jeden blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę (2/3 porcji), Pokrojone owoce wymieszaj z sosem i wyłóż na krem.

  • Krok 8

    Przykryj drugim blatem. Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną, owocami i listkami mięty. Bezę można jeść od razu lub wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia, aby beza nieco zmiękła.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/letni-tort-bezowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej