Bezy

Ciepłe lody

ciepłe lody w czekoladzie z posypkami złoto i czerń

Ciepłe lody

  • 01:30
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
01:30
10
Średni

Ciepłe lody niegdyś można było znaleźć w każdej cukierni i sklepiku „tuż za rogiem”. W przeciwieństwie do ich mrożonych kuzynów, nie bolało od nich gardło i można było je jeść bezkarnie przez okrągły rok! Przygotowując się do imprezy halloweenowej dla dzieciaków warto sięgnąć po przepis na ciepłe lody i przygotować je samodzielnie!

Składniki

Składniki:
  • 160 g cukru
  • 80 ml wody
  • 250 g miodu
  • 3 białka (120 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 150 g czekolady gorzkiej 64%
  • 80 g masła
  • wafelki do lodów
  • 1 Mix posypek Złoto i Czerń Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciepłe lody:

Krok 1

Cukier wymieszaj z wodą i miodem na jednolitą konsystencję. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj około 7-10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej użyj w tym celu termometru cukierniczego).

cukier, miód, woda
Krok 2

Pod koniec podgrzewania ubij białka z dodatkiem soku z cytryny.

białka, sok z cytryny
Krok 3

Do ubitych białek dodawaj cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijaj. Uważaj aby mieszadła nie dotknęły spływającego, bardzo gorącego syropu.

piana z białek, syrop z cukru, wody i miodu
Krok 4

Na koniec dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijaj do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie.

marshmallow fluff
Krok 5

Marshmallow fluff przełóż do worka cukierniczego, odetnij koniec, wyciśnij krem do wafelków.

Krok 6

Czekoladę rozpuść razem z masłem, ostaw do lekkiego przestudzenia (musi być płynna). Rozpuszczoną czekoladę przelej do wysokiego wąskiego naczynia (świetnie sprawdzi się szklanka do kawy latte). Zanurzaj lody w czekoladzie lekko otrzepując z jej nadmiaru, posyp posypką i odstaw do lodówki aby czekolada stężała.

rozpuszczona czekolada do ciepłych lodów
Składniki
Składniki:
  • 160 g cukru
  • 80 ml wody
  • 250 g miodu
  • 3 białka (120 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 150 g czekolady gorzkiej 64%
  • 80 g masła
  • wafelki do lodów
  • 1 Mix posypek Złoto i Czerń Dr. Oetkera
Bezy ->

Przepisy z kategorii Bezy

Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy
Śnieżne mini bezy
Wszystkiego słodkiego
01:30
10
Średni
Ciepłe lody