Ciepłe lody

Ciepłe lody niegdyś można było znaleźć w każdej cukierni i sklepiku „tuż za rogiem”. W przeciwieństwie do ich mrożonych kuzynów, nie bolało od nich gardło i można było je jeść bezkarnie przez okrągły rok! Przygotowując się do imprezy halloweenowej dla dzieciaków warto sięgnąć po przepis na ciepłe lody i przygotować je samodzielnie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciepłe lody:
-
Krok 1
Cukier wymieszaj z wodą i miodem na jednolitą konsystencję. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj około 7-10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej użyj w tym celu termometru cukierniczego).
-
Krok 2
Pod koniec podgrzewania ubij białka z dodatkiem soku z cytryny.
-
Krok 3
Do ubitych białek dodawaj cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijaj. Uważaj aby mieszadła nie dotknęły spływającego, bardzo gorącego syropu.
-
Krok 4
Na koniec dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijaj do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie.
-
Krok 5
Marshmallow fluff przełóż do worka cukierniczego, odetnij koniec, wyciśnij krem do wafelków.
-
Krok 6
Czekoladę rozpuść razem z masłem, ostaw do lekkiego przestudzenia (musi być płynna). Rozpuszczoną czekoladę przelej do wysokiego wąskiego naczynia (świetnie sprawdzi się szklanka do kawy latte). Zanurzaj lody w czekoladzie lekko otrzepując z jej nadmiaru, posyp posypką i odstaw do lodówki aby czekolada stężała.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze