1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Ciepłe lody

Ciepłe lody

domowe ciepłe lody w czekoladzie z posypkami złoto i czerń - Wszystkiego Słodkiego
domowe ciepłe lody w czekoladzie z posypkami złoto i czerń - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 8 ocen

Ciepłe lody niegdyś można było znaleźć w każdej cukierni i sklepiku „tuż za rogiem”. W przeciwieństwie do ich mrożonych kuzynów, nie bolało od nich gardło i można było je jeść bezkarnie przez okrągły rok! Przygotowując się do imprezy halloweenowej dla dzieciaków, warto sięgnąć po przepis na ciepłe lody i przygotować je samodzielnie 🍦


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciepłych lodów:

  • Krok 1

    Cukier wymieszaj z wodą i miodem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj przez około 7–10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej użyć termometru cukierniczego).

    cukier w rondelku na palniku kuchenki, obok miód i woda w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Pod koniec podgrzewania ubij białka z dodatkiem soku z cytryny.

    białka w szklanej misce, obok połówka cytryny
  • Krok 3

    Do ubitych białek dodawaj cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijaj. Uważaj, aby mieszadła nie dotknęły spływającego, bardzo gorącego syropu.

    piana z białek w szklanej misce, obok w rondelku syrop z cukru, wody i miodu
  • Krok 4

    Na koniec dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijaj do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie.

    marshmallow fluff - masa na ciepłe lody w małej miseczce
  • Krok 5

    Masę na ciepłe lody (tzw. marshmallow fluff) przełóż do worka cukierniczego 🛒, odetnij koniec i wyciśnij krem do wafelków.

  • Krok 6

    Czekoladę rozpuść razem z masłem, ostaw do lekkiego przestudzenia (musi być płynna). Rozpuszczoną czekoladę przelej do wysokiego wąskiego naczynia (świetnie sprawdzi się np. szklanka do kawy latte). Zanurzaj lody w czekoladzie, lekko otrzepując z jej nadmiaru, posyp posypką i odstaw do lodówki, aby czekolada stężała.

    rozpuszczona czekolada na polewę do ciepłych lodów oraz domowe ciepłe lody na tacy
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Cukier strzelający w czekoladzie mlecznej 🛒 lub ciemnej Mona Lisa  🛒 doda wystrzałowego smaku i zachwyci wszystkie dzieci! 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/cieple-lody

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej