1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami to połączenie klasycznych, jesiennych smaków i aromatów, ze szczyptą pikantności jaką daje przyprawa Pumpkin Pie. Chrupiąca beza w połączeniu z dyniowym kremem, to przyjemność w czystej postaci! Lekko kwaśne, pieczone śliwki znakomicie kontrastują z resztą – takie słodko-kwaśne połączenia zawsze świetnie się sprawdzają! Nie tylko zrównoważają smaki, ale również je podkreślają.
Dodatek Przyprawy Pumpkin Pie, nadaje deserowi wyjątkowego, jesiennego smaku i aromatu. <3


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej. Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C (z funkcją termoobiegu, a jeśli nie masz takiej funkcji - upiecz blaty bezowe kolejno przygotowując je z połowy porcji, tryb pieczenia góra dół i piekarnik rozgrzany do 150°C), dwie blachy z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż do uzyskania sztywnej lśniącej, masy.

  • Krok 3

    Połowę masy wyłóż na jedną blachę i uformuj okrąg o średnicy ok. 21 cm, to samo zrób z pozostałą częścią masy na drugiej blasze i natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 110 C (do 120° piekąc bez termoobiegu) i piecz ok. 1h i 45 min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

Pieczone śliwki:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i ułóż w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry.

  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 min, do miękkości, ale tak aby śliwki się nie rozpadły. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Krem:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę umieść w misce razem z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubij mikserem na sztywno. Dodaj przyprawę Pumpkin Pie i dyniowe puree, wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.

  • Krok 7

    Jeden blat bezowy połóż na paterze, wyłóż na niego większość dyniowego kremu, 2/3 śliwek i przykryj drugim blatem bezowym. Na wierzch wyłóż resztę kremu i śliwek. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia, aby krem stężał.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej