Bezy

Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

  • 12:00
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
12:00
10
Średni

Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami to połączenie klasycznych, jesiennych smaków i aromatów, ze szczyptą pikantności jaką daje przyprawa Pumpkin Pie. Chrupiąca beza w połączeniu z dyniowym kremem, to przyjemność w czystej postaci! Lekko kwaśne, pieczone śliwki znakomicie kontrastują z resztą – takie słodko-kwaśne połączenia zawsze świetnie się sprawdzają! Nie tylko zrównoważają smaki, ale również je podkreślają.
Dodatek Przyprawy Pumpkin Pie, nadaje deserowi wyjątkowego, jesiennego smaku i aromatu. <3

Składniki

Beza:
  • 6 białek
  • 400 g cukru drobnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 125 g schłodzonego mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki Przyprawy Pumpkin Pie
  • 200 g puree z dyni
Dodatkowo:
  • 600-700 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
Wskazówki

Beza:

Krok 1

Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej. Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C (z funkcją termoobiegu, a jeśli nie masz takiej funkcji - upiecz blaty bezowe kolejno przygotowując je z połowy porcji, tryb pieczenia góra dół i piekarnik rozgrzany do 150°C), dwie blachy z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Białka umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż do uzyskania sztywnej lśniącej, masy.

Krok 3

Połowę masy wyłóż na jedną blachę i uformuj okrąg o średnicy ok. 21 cm, to samo zrób z pozostałą częścią masy na drugiej blasze i natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 110 C (do 120° piekąc bez termoobiegu) i piecz ok. 1h i 45 min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

Pieczone śliwki:

Krok 4

Piekarnik nagrzej do 200°C. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i ułóż w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry.

Krok 5

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 min, do miękkości, ale tak aby śliwki się nie rozpadły. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Krem:

Krok 6

Schłodzoną śmietankę umieść w misce razem z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubij mikserem na sztywno. Dodaj przyprawę Pumpkin Pie i dyniowe puree, wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.

Krok 7

Jeden blat bezowy połóż na paterze, wyłóż na niego większość dyniowego kremu, 2/3 śliwek i przykryj drugim blatem bezowym. Na wierzch wyłóż resztę kremu i śliwek. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia, aby krem stężał.

Składniki
Beza:
  • 6 białek
  • 400 g cukru drobnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 125 g schłodzonego mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki Przyprawy Pumpkin Pie
  • 200 g puree z dyni
Dodatkowo:
  • 600-700 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
Bezy ->

Przepisy z kategorii Bezy

Wszystkiego słodkiego
02:00
60
Łatwy
Mini beziki
Wszystkiego słodkiego
03:00
12
Średni
Bezowe serca