Beza mango marakuja
Lekka beza, mango z orzeźwiającą limonką i marakuja... to połączenie tworzy pyszny deser, któremu się nie oprzesz! 🤤 Idealna alternatywa na weekend ze znajomymi! Zaskocz ich egzotycznymi smakami w swojej kuchni! 🥭 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza:
-
Krok 1
Białka w temperaturze pokojowej przelej do misy robota, dodaj szczyptę soli. Podbij początkowo bezę i dopiero po chwili zaczij dodawać cukier łyżka po łyżce. Ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Beza powinna być gładka i lśniąca.
-
Krok 2
Na blasze z wyposażenia piekranika wyłóż arkusz papieru i uformuj blat bezowy.
-
Krok 3
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 120°C na 10 minut, po czym zmniejsz do 100°C i susz dwie godziny. Upieczoną bezę odstaw do cakowitego wystudzenia.
Galaretka z mango:
-
Krok 4
Pulpę przelej do miski. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody.
-
Krok 5
Namoczoną rozpuść w kuchence mikrofalowej, dodaj kilka łyżek pupy, wymieszaj i przelej do miski. Odstaw do lodówki by stężała.
-
Krok 6
Przygotowaną galaretkę przełóż na blat bezowy.
Krem śmietankowy z mascarpone:
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przelej do miski. Cukier puder wymieszaj z śmietan fixem.
-
Krok 8
Pod koniec ubijania dodaj cukier z śmietan fixem oraz cukrem z wanilią.
-
Krok 9
Na krem wyłóż miąższ z marakuji, wyłóż jeżyny i listki miety. przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-
Magda poleca
Zestaw srebrnych podkładów pod tort marki Wilton idealnie sprawdzi się w roli roboczych podkładek podczas przygotowania ciast i tortów, a także jako element dekoracyjny do serwowania wypieków. Zestaw zawiera aż 8 sztuk podkładów o średnicy 30 cm, powlekanych folią odporną na wodę i tłuszcz.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/beza-mango-marakuja |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze