1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza mango marakuja

Beza mango marakuja

beza mango marakuja wszystkiego słodkiego
beza mango marakuja wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Lekka beza, mango z orzeźwiającą limonką i marakuja... to połączenie tworzy pyszny deser, któremu się nie oprzesz! 🤤 Idealna alternatywa na weekend ze znajomymi! Zaskocz ich egzotycznymi smakami w swojej kuchni! 🥭 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Białka w temperaturze pokojowej przelej do misy robota, dodaj szczyptę soli. Podbij początkowo bezę i dopiero po chwili zaczij dodawać cukier łyżka po łyżce. Ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Beza powinna być gładka i lśniąca.

  • Krok 2

    Na blasze z wyposażenia piekranika wyłóż arkusz papieru i uformuj blat bezowy.

  • Krok 3

     Wstaw do nagrzanego piekarnika do 120°C na 10 minut, po czym zmniejsz do 100°C i susz dwie godziny. Upieczoną bezę odstaw do cakowitego wystudzenia.

Galaretka z mango:

  • Krok 4

    Pulpę przelej do miski. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody.

  • Krok 5

    Namoczoną rozpuść w kuchence mikrofalowej, dodaj kilka łyżek pupy, wymieszaj i przelej do miski. Odstaw do lodówki by stężała.

  • Krok 6

    Przygotowaną galaretkę przełóż na blat bezowy.

Krem śmietankowy z mascarpone:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przelej do miski. Cukier puder wymieszaj z śmietan fixem. 

  • Krok 8

    Pod koniec ubijania dodaj cukier z śmietan fixem oraz cukrem z wanilią.

  • Krok 9

    Na krem wyłóż miąższ z marakuji, wyłóż jeżyny i listki miety. przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Magda poleca

    Zestaw srebrnych podkładów pod tort marki Wilton idealnie sprawdzi się w roli roboczych podkładek podczas przygotowania ciast i tortów, a także jako element dekoracyjny do serwowania wypieków. Zestaw zawiera aż 8 sztuk podkładów o średnicy 30 cm, powlekanych folią odporną na wodę i tłuszcz.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/beza-mango-marakuja

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej