1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Malinowa rolada bezowa

Malinowa rolada bezowa

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Delikatna bezowa pianka z cieniutką, lekko chrupiącą skorupką - to jest deser dla tych, którzy kochają Tort Pawłowej. Beza w tej wersji Was zainspiruje i zaskoczy. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko tłuszczem (olej lub masło) i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Cukier wymieszaj w misce z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno, a ubijając dodaj ocet. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier z mąką. Masa powinna być sztywna i błyszcząca.

  • Krok 3

    Gotową bezę rozsmaruj równomiernie na blasze (możliwie szybko), zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągij bezę z piekarnika i odstaw na około 5 minut.

  • Krok 4

    Na blacie ułóż arkusz czystego papieru do pieczenia i przełóż na niego bezę, odwracając ją do góry nogami. Ściągnij delikatnie papier, na którym beza się piekła i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Masa malinowa:

  • Krok 5

    Gdy beza już ostygnie, przygotuj masę malinową. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty, dodaj masę śmietanową i zmiksuj do połączenia się składników.

  • Krok 6

    Gotową masę rozsmaruj na bezie (od strony jednego krótszego boku zostaw 3 cm wolnego miejsca), ułóż świeże maliny i zwiń całość od strony drugiego krótszego boku. Gotową roladę odstaw na około godzinę do lodówki. Podawaj z sosem malinowym.

Sos malinowy:

  • Krok 7

    Maliny zmiksuj blenderem, przetrzyj przez sito do rondelka, aby pozbyć się pestek.

  • Krok 8

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.

  • Krok 9

    Purée malinowe ustaw na średniej mocy palnika, dodaj cukier puder i podgrzej (nie trzeba gotować; ważne, aby było wystarczająco ciepłe do rozpuszczenia się żelatyny). Do ciepłego purée malinowego dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos przelej do dzbanuszka.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej